Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika priklady

Od: kristynala odpovědí: 22 změna:
1)Když chci počítat úhel beta tak nevím jestli to mám počítat jako tg= b/a a nebo cotg=a/b a to stejné i úhlu alfa
2)Nevím jestli mám počítat stranu a jako tg=a/b nebo cotg=b/a
3)Proč stranu b musím počítat jako tg= /a a ne cotg=a/b
Prosim, jak zjistím, co mám první počítat?

Matematika priklady

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1,2) to je jedno, řešení dostaneč stejné. tangens = inverzní cotg, a cotg = inverzní tangens.

3) tady můžeš oboje, jak se přišla na to, že ne?

Máš zadaný úhel a stranu, takže jako první počítáš stranu pomocí goniometrické funkce. Jakou? Takovou, aby jsi měla jen jednu neznámou v tom zlomku, kterému se rovná goniometrická funkce.

kristynala
hodnocení

Podle výsledku má cvičení 3 vyjít 3,4dm takže podle tg.
Ale já jsem poprvé počítala podle cotg, protože si vždy řeknu znám přilehlou od. a chci počítat protilehlou odvesnu.
A to mám tak skoro u každého příkladu, kde se jedná o tg nebo cotg.. Vždy si to řeknu naopak.. :/
A když počítám cvičení 3) cotg a tg tak každé vyjde jinak.
Matematika priklady #2
xx*
09.12.18 16:03
krstynala

Děkuji. :) ale jak to mám zadat do kalkulačky? Když na ní nemám cotg... Takže to dělám podle tg ale nevychází mi to tak jak vám...Ale děkuji moc vše za rady.:)

hodnocení

1x

Zadej do kalkulačky 1/(tg(beta))

Matematika priklady #4
kristynala
hodnocení

Děkuji, teď už mi to vyšlo :)
Ale ještě se chci zeptat na ten první příklad... Psali jste mi, že to má vyjít stejně jak tg tak i cotg... Ale zase me to vyšlo jinak :D posilam postup jak to dělám :) děkuji vám moc za rady!
Matematika priklady #5

Máš špatně vypočítaný arccotg.

Na té počítačce se počítá cotg složitě, takže když máš na výběr, používej tg.

To poslední =, tak máš na obrázku neplatí. Takhle to psát nemůžeš. Piš místo něj třeva => β = 66°

xx*

Nejprve stiskni tlačítko 1/x a pak shift tan. Pak ti to vyjde.

Matematika priklady #6
kristynala
hodnocení

Mám tuhle kalkulačku.. Kde najdu tlačítko 1/x?
Matematika priklady #7
09.12.18 21:50

1/x = x-1

kristynala
hodnocení

Vyšlo mi to takhle...
Matematika priklady #8
Chybí Ti tam závorka za tím číslem v argumentu tg. Proč to nefunguje mně?
Matematika priklady #9
kristynala
hodnocení

Takže ja mam do kalkulačky zadat 8/15 a ne 5,33333?:)
A ještě si chci zeptat, když budu mít trojúhelník a budu to počítat jako tg tak vlastně můžu i jako cotg, protože tg vyjde vždy stejně jako cotg...Pochopila jsem to dobře?

To je jedno jestli zadáš 8/15 nebo 0,53333. Ano, chápeš to správně. Jednodušší je, když budeš mít neznámou v čitateli.

kristynala
hodnocení

Takže rozdil akorát je v tom ze se to jinak zapisuje do kalkulačky jinak to vždy vyjde stejně? :)
xx*

Počítáš to na kalkulačce správně. Ale 8/15 = 0,533333, nikoli 5,33333. Při přepisování výsledku jsem se spletl.

Matematika priklady #10
Matematika priklady #11
kristynala
hodnocení

Omluvám se, že furt otravuji... Ale zkoušela jsem ještě u tohoto příkladu vypočítat stranu a podle tg i cotg a vyšlo mi každé jinak a přece tg a cotg ma vyjít stejně ne? Kde mám zase chybu? :-D děkuji moc
Matematika priklady #12

Pro cotg a tg Ti vyšla stejná hodnota --> chyba. Cotg má vyjít takhle.

To počítáš jako 1/tg(β) - stejně jako v obrázku příspěvky, u kterého teď píšu komentář.

kristynala
hodnocení

Fakt! Děkuji vám moooc :) :)

hodnocení

0x

Máš špatně cotgβ!

cotgβ ≠ tgβ

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]