Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trojpolní a dvojpolní systěm

Od: anca* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mohla bych se zeptat jaký byl rozdíl mezi trojpolním a dvojpolním systémem ve středověku?

Vím,že přineslo více úrody a k tomu ještě vynalezli chmout,který posloužil k výkonu tažného zvířete,takže se mnohonásobně zvýšil.Mělo větší sílu při orání,půda se lépe provzdušila a pole poskytovalo více úrody.

Potřebovala bych to nakreslit do dvou kružnic.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Teta Wiki praví: " Trojpolní systém představoval vylepšený způsob obdělávání půdy, který cca ve 13. století vytlačil tzv. dvoupolní systém, užívaný v raném středověku. Spočíval v rozdělení obdělávané půdy na tři části. Jedna se osela na jaře, druhá na podzim a třetí se nechala ladem. Příští rok se celé pospořádání posunulo – předchozí úhor byl oset na jaře, předchozí na jaře osetá část na podzim a poslední část pole odpočívala. "

Trojpolní a dvojpolní systěm
anca*
hodnocení

Tak to už mám nakreslené,ale nevím jak nakreslit dvojpolní.

Stejnak děkuji.

"Teta Wiki" to píše poněkud nepřesně (bohužel to není první případ :().

Pole se nejprve oselo na jaře (jařinou), v létě se sklidila úroda a na podzim téhož roku se dané pole oselo ozimou kulturou (to máme skončený první rok). Další rok zmíněné ozimy vyrostly, v létě se sklidily (dozrávají dříve než jařiny) a pole se již nechalo být (skončený druhý rok). Celý následující rok byl pak z něho úhor (skončený třetí rok). Tedy poté, co pozemek dal dvě úrody, se nechával rok odpočívat.

hodnocení

2x

Co se týče nakreslení do kružnice, napadá mě něco takového:

doplněno 09.12.18 12:41:

Mám na mysli dvojpolní systém - tedy postup, kdy jeden rok pozemek obděláváme jako pole a druhý rok půda odpočívá, využívá se pro pastvu. Tímto způsobem se to opakuje pořád dokola.

Trojpolní a dvojpolní systěm #2
anca*
hodnocení

Já Vás zbožnuji.DĚKUJIII

amfr

To jsou mi novoty, my jsme se to učili jako dvojhonný / trojhonný osevní systém středověku.:)

malinovysvet.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]