Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika priklad

Od: jittkamalkova odpovědí: 15 změna:
Výpočtete délky, zbývajících stran a velikosti zbývajících úhlů v pravouhlem trojuhelniku ABC
Je dáno:
Vc=12cm
Beta=48°50
Příklad jsem takhle, ale podle výsledku mi to nevychází... Prosím, vysvětlíte mi, kde mám chybu? :) Děkuji

Matematika priklad

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To zadání počítá s nějakou konvekcí pro značení trojúhelníků.

U C je pravý úhel - takže v úhlu ještě tečka.

Matematika priklad #2
jittkamalkova
hodnocení

Děkuji, ale nevíte proč mi to nevychází?

Protože beta má být u Vašeho A. vc musí jít z bodu C. Když se špatně nakreslí obrázek, tak pak počítáte jiný příklad. Takže to označte jak jsem Vám to napsala do obrázku, spočítejte to znova...

jittkamalkova
hodnocení

Zkoušela jsem podle vaší rady :) ale furt mi nevychází strana x mě to vyšlo 13,72cm ale ve vysledkach mají 18,2cm a jeste, ze c je 24,2cm a to vůbec nevím jak na to přišli...
jittkamalkova
08.12.18 21:59
hodnocení

Matematika priklad #3

cotg β je špatně

Strana C je celé to dole, ale těch 10,488 cm (to mi vyšlo po opravě toho cotg) je jen její část, ještě potřebujete tu levou stranu.

Ve výsledcích mají 18,2cm =? (strana a?)

Z jaké je to učebnice?

hodnocení

1x

Navrhla bych toto řešení:

1) Načrtnu pravoúhlý trojúhelník a vyznačím si , co znám

2) Vypočítám úhel α: α = 180°- 90° - 48°50´ = 41°20´

3) Výška vc pravoúhlého trojúhelníka ABC rozdělí trojúhelník ABC na 2 pravoúhlé trojúhelníky BCX a CAX, kde X je druhý krajní bod výšky vc ( vc = CX).

4) Vypočítám stranu a v trojúhelníku BCX: sinβ = vc/a --> a = vc/sinβ = 16 cm

5) Vypočítám stranu b v trojúhelníku CAX: sinα = vc/b --> b = vc/sinα = 18,2 cm

6) Vypočítám stranu c pomocí Pythagorovy věty: c = cca 24,2 cm.

Matematika priklad #4

Pokud není dáno jinak, tak je pravý úhel při vrcholu C.

hodnocení

0x

Nějak mě to zaujalo. Začal bych úplně znovu a pořádně označil co znám, a kam to patří. Pak si uvědomte, kolik stupňů mají dohromady úhly v trojúhelníku. Je rovnoramenný, tedy dva úhly budou stejné ... Dál pak funkce sin atd. Tomu výsledku 18,2 moc nevěřím. Napište, jak pokračujete.

Kde jste vzal, že by ten trojúhelník měl být rovnoramenný?

Malá nepozornost. Omlouvám se. Je pravoúhlý. Jinak postup je téměř stejný, jak jsem uvedl.

hodnocení

0x

Trojúhelník není rovnoramenný ale pravoúhlý s pravým úhlem při vrcholu A. Potom Vc /12 cm/ je vlastně strana b.Strany a a c se vypočítají pomocí sin a cos úhlu beta.Uhel gama je 180 - /90+úhel beta/

Z čeho víte, že je pravý úhel u A?

hodnocení

0x

Pravda, říká se, že geometrie je umění dělat správné úsudky z nesprábných obrázků, ale to neznamená, že mohu vycházet ze špatně označených obrázků.

V zadání, pravda, není explicitně řečeno, co je co, ale, jak správně poznamenává @elisa24 a níže i @aknelka, v takovém případě se řídíme standardními konvencemi. Zde konkrátně:

Trojúhelník, ABC je deklarován jako pravoúhlý. Standardní konvence pak říká, že pravý úhel je ve vrcholu C.

Další konvence jsou platné obecněji i pro trojúhelník, který nemusí být nutně pravoúhlý:

úhly α, β, γ leží u vrcholů A,B,C (v tomto pořadí, tedy zachováváme abecední pořadí); rovněž strany a,b, c se drží abecedy: a leží proti vrcholu A, strna b proti vrcholu B a strana c proti vrcholu C. (V případě pravoúhlého trojúhellníku je tedy strana c nejdelší strana, přepona.) V principu by bylo možné označt strany, vrcholy i úhly i jinak,ale, odhlédneme-li od toho, že by to byla matoucí schválnosty, muselo by to být vypsáno v zadání.

No a na závěr označení výšek: Výška z bodu A na stranu a by nesla označení vA , výška z bodu B je vB a výška z bodu C je vC. (Výška je úsečka a nikoli bod, takže ji logicky označujeme písmenem malým. ) V případě pravoúhlého trojúhelníku by vA splývala se stranou b a jen výška vC by měla samostatný význam. To vše je precizně shrnuto v obrázku, který přináší @aknelka; bod X ,který rovněž zavádí , sed navývá pata kolmice vC (a značívá se Pc).

doplněno 09.12.18 19:12:

Nzní, když máme v pořádku označení, je vlastní výpočet snadný. Můžeme následovad výše uvedený výpočet nebo ho i obměnit; například lze stranu c spočítat jako součet |AX| + |XB|. To jsou detaily, ale neodpustím si poznamenat, že krom správného označí obrázku by bylo dobré i v náčrtku namallovat trojúhelník tak , aby ten pravý úhel aspoň vzdáleně vypadal jako pravý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]