Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studovat zoologii nebo informatiku?

Od: vyberskoly odpovědí: 6 změna:

Na gymnáziu patřím k tém nadprůměrným a to se učím chvíli jen před nějakým testem nebo když vím, že mě v určitý den profesorka vyzkouší u tabule, jinak mi stačí dávat pozor v hodině. Taky jsem členem Mensy. Mám plánu po dokončení gymnázia začít studovat Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně v bakalářeském oboru ekologická a evoluční biologie a poté bych si udělal magistra na zoologii a pokud možno i doktora, jenom moje otázka je - má cenu ji vůbec studovat? Uplatním se s tím? Je tam dobrý nástupní plat?

Taky jsem přemýšlel jít na fakultu informatiky, kde bych studoval bakaláře programování a vývoj aplikací a poté bych na to navázal magistra počítačové systémy komunikace a bezpečnost a možná bych si udělal i doktorát, ale s tím teď jakoby zas nepočítejme.

Vím, že s informatikou se líp uplatním a nástupní platy jsou celkem vysoké, ale ta zoologie mě baví o něco víc. Co byste na mým místě dělali vy? Budu vydělávat slušně a uplatním se dobře se zoologií? Nebo to budu mít nějak těžké? Jsem tak trochu židák a mám celkem bordel v tom, jestli studovat něco, co mě víc baví, nebo to, co mě líp uživí.

Mám talent jak na zoologii, tak i na informatiku, jen mě ta zoologie baví o něco víc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hlasovala bych pro "baví" - představte si, že budete dělat něco, co vás zas až tolik nezajímá (byť za lepší peníze) možná až do konce života. Často to bývá tak, že člověk stejně "uteče" k tomu druhému, ale už leccos bude postrádat - vzdělání, praxi...

krtek66
hodnocení

0x

V prvé řadě ti můžu říct, že sic jso oba obory úplně z jiného těsta, tak u obou nebudeš mít nouzi o práci v případě, že budeš dobrý. Zároveň tě chválím i za to, že chceš studovat něco jiného než ekonomku nebo nějakej pofiderní humanitní obor bez dalšího uplatnění. Můj názor je takový, že IT je budoucnost. Je digitální doba a doba další průmyslové revoluce. Ale pokud tě baví ta zoologie, běž do ní...

radis
hodnocení

0x

Uživí tě rozhodně obojí.

Obory jsou dost odlišné. IT je obor čistě technický a logický, neexistují proměnné, jsou jasné cesty jak problém vyřešit. Zoologie je práce s živočichy, tady jde často logika stranou, existuje spousta proměných, spousta cest, spousta řešení.

Záleží tedy jaké máte myšlení? Podle toho vyberte obor.

Platy v obou oborech jsou nad průměrem, v obou oborech odborníci chybí, oba obory zažívají růst a rozvoj již několik let a opravdový rozvoj se teprvé očekává.

vyberskoly
hodnocení

Ono je problém v tom, že (nechci se vychvalovat, ale pro to, abyste líp pochopili mou situaci, to musím napsat) jsem v obou dvou celkem dost dobrý. Myšlení mám vhodné jen na tyto dvě obory. Na nic jiného nejsem stavěný. Jen je rozdíl v tom, že mě ta zoologie fascinuje víc, ale vím, že kdybych se začal soustřeďovat pouze na informatiku, tak bych v tom byl dost dobrý, i přesto, že mě to odjakživa více táhlo k zoologii, ale taky jsem byl nadaný i na informatiku už jako malý teenager a dokázal jsem už (asi mi bylo 10-12, to nevím) naprogramovat svůj první program.
Ale jinak chápu, že obě dvě obory jsou úplně, ale úplně odlišné a vyžaduje jiný typ řešení a myšlení. Tím jsem si až moc dobře vědom. Faktem zkrátka je, že jsem se narodil s vlohy právě na tyto dvě, i když si jsou odlišné.

liska5
hodnocení

0x

Já bych přemýšlela o uplatnění. Přírodovědu UK má jeden z mé rodiny. Pak buď učit, nebo vědecky pracovat a nebo třeba jako správce CHKO. Ten poslední má plat nejnižší, ten první taky nic moc a navíc na to musí být povaha. Vás vidím na tu vědu, kde byste uplatnil i tu informační techniku. Trošku mne překvapuje, že jdete tolik po titulech. Když sleduji ty životní peripetie našich vědců zoologů, co vedou týmy někde v Ekvádoru, či monitorují tahy ptáků přes Balkáni, tak vesměs ty tituly mají za zpracování takových výzkumů. A většinou jsou to lidé skromní, houževnatí, kteří soukromý život podřídili vědě. A což jít na veterinu. Ta je o zvířatech a v Brně je taky. Je náročná a IT tam uplatníte. Dneska už jsou chovy v počítačích a sledované obrazovkami...

vyberskoly
hodnocení

Veterina je sice o zvířatech, ale je tam fakt obrovský rozdíl se zoologií. Veterina mě tak zas moc nepritahuje a nebaví

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]