Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roupi nebo roupy

Od: galapetr® odpovědí: 15 změna:

Co je správně roupi, nebo roupy?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

viz Ústav pro jazyk český:

prirucka.ujc.cas.cz/...

SSJČ

roup, -a m. (živ.) (1. mn. -i) cizopasný hlíst; zool. rod Axyuris, Enterobius aj.: r. koňský; r. dětský;
roup, -a m. (neživ.) jen mn. roupy (zvl. ve spoj. mít, dostávat, vyhánět roupy) ob. expr. projevy bujnosti, nevázanosti; vrtochy: kluk má, dostává zase roupy; - na vojně ti vyženou roupy; měli byste zažít trochu hladu, aby vás přešly roupy (Jariš): neví, co samými roupy dělat bujností, neposedností

Fakticky správně, příklady až na jeden špatně. Příklady jsou ve 4. pádě mn. čísla, kde se píše "roupy" v obou případech, životném i neživotném. Jediný správný příklad je "aby vás přešly roupy". Jde o 1 pád mn. čísla, neživotnost je zároveň zdůrazněna správným tvarem slovesa "přešly".

satam - to jsem zkopírovala z odkazu, protože automaticky se mi to v něm nezobrazuje, jenom po rozkliknutí odkazu na Slovník spisovného jazyka českého. ty příklady ze slovníku samozřejmě nejsou na rozdíl v -i či -y, ale na pochopení rozdílu mezi užitím slova jako životného nebo neživotného.

hodnocení

4x

Správně je obojí. 1. pád mn. č. roupi. 4.pád mn. č. roupy.

Roup je životný, podle vzoru pán. Tudíž ten napdis v odkazu je špatně.

doplněno 29.11.18 13:31:

@galapetr: Za ty chyby v Googlu nemůže Google, ale autoři odkazovaných článků. Je zajímavé, že cca 2/3 autorů používá chybně v 1. pádě mn. čísla "roupy". Mám pocit, že se jim "roupi" nelíbí*smich*

hodnocení

přesně tak dík za potvrzení :)

liska5
hodnocení

3x

Roupi, jako páni... Jsou tu pořád.

Roupy, jako pány... Jsem neviděl.

Jinak roupi byli a jsou všude. Jestli nechcete roupy mít, dodržujte hygienu a jezte česnek a dýňová semena.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, správně je roupy. Zdravím!

mojezdravi.cz/...

doplněno 29.11.18 13:15:

galapetr - hoďte si to slovo do Googlu a sledujte chybovost .

doplněno 29.11.18 13:22:

galapetr - rozumím. Chtěl jste si jen něco dokázat.

hodnocení

Na tom odkaze to mají právě špatně - podle mě...

Roup je snad podle mužského vzoru pán...Ti páni - ti roupi...máme tam pány - máme tam roupy...Nebo se mýlím?

hodnocení

Google v nejednom případě ignoruje pravidla českého pravopisu :D

hodnocení

0x

Špatná otázka *smich*. Kdysi se dával takový chyták, hádanka: Ptáci měli bydlo na bidle. Přišel vítr a obě bi/ydla shodil. Jaké i/y tam má být?

Prostě záleží na tom, o čem se bavíme. Jestli jsou to roupi - paraziti, nebo má někdo roupy - roupama už neví, co by dělal.

hodnocení

shodil předmět bidlo, tak shodil obě bidla - shozený předmět má přednost :D

hoststary*

Mladší ročníky asi zírají, co je to roup, možná někdy slyšely slovo roub, ale to je něco jiného. Slovo roup už neznají, netuší, co to je, podobně jako pojmy bandaska, rumpál, valcha, čmýra, nebozez, pacholíček, perka, drdol, atd.. :)

hodnocení

Ale roupi jsou stále, zrovna teď je prý mají děti v jedné školce

sebod*

Taktak. roupi jsou stále mezi námi ;)

hodnocení

0x

Záleží na tom, o jaký se jedná pád:

1.roupi

2.roupů

3.roupům

4.roupy

5.roupi

6.roupech

7.roupy

nechybujte.cz/...

*cteni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]