Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prvočíselný rozklad

Od: noora odpovědí: 3 změna:

Ahoj, potřebovala bych prosím vás pomoct, jak na tento příklad. Budu moc vděčná za každý pomocný komentář, který není typu "to bys měla vědět" a podobných vět, které mi zrovna moc nepomůžou.

Zapište prvočíselný rozklad daného čísla jako součin mocnin provčísel, jejichž základy jsou uspořádány vzestupně.

a) 360

Řešení: 2³ x 3² x 5

Nechápu, jak k tomu dojít.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

No to bys měla vědět. Prostě dané číslo postupně dělíš tím, čím je dělitelné. Všechny cesty vedou k jednomu cíli. Takže třeba 360 = 10 * 36 = 2*5*6*6 = 2*5*2*3*2*3= 2^3 *3^2 *5

norao
hodnocení

AHAAAAA, chápu to už, já jsem dělala chybu v tom, že místo "3*2 a 3x*2" jsem psala "3*3 a 3*3"

hodnocení

0x

Znáte prvočísla? Tak rozkládejte tak, že rozkládané číslo dělíte nejdřív nejmenším, tedy dvojkou, opakovaně, dokud to jde. Jde do třikrát, a máte první člen roskladu, 2³. Pak vezmete trojku; kdyby to nešlo, šla byste dál na pštku, ale ono to jde, dostanete 2³×3². Pak pokračujete pštkou, čímž jste zde hotov, jinak byste šla na sedmičku, jedenáctku adt. Tahle malá prvočísla nejspíš znáte nazpamšť, větší byste mohla najít třeba na netu, velmi velká nebudete potřebovat ve školních úlohách, ono taky všechna prvočísla nezná nikdo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]