Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trojúhelník příklad

Od: miluska* odpovědí: 11 změna:
Chci se zeptat zda mám dobrý postup pri dopocitani úhlů... Popřípadě jak určím jestli je to sin,cos atd... Učitelka nam říkala, ze úhly máme vypočítat dříve než stranu c... Tak chci poprosit jak by se to dalo udělat... A jak převedu výsledek na stupně, minuty a vteřiny... Děkuji moc:)
Trojúhelník příklad

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V tom druhém máš mít tg ß= b/a (PROTILEHLÁ KU PŘILEHLÉ).

Na stupně to převedeš inverzní funkcí arctg, tj. vem si kalkulačku, najdi tan-1, většinou je to že se zmáčkne SHIF (nebo něco podobného) a to tlačítko pod tím a máš stupně (desetinné číslo).

Na minuty a vteřinu to převedeš buď tlačítkem na kalkulačce kroužek čárka čárka (nebo něco podobného), nebo si napíšeš to číslo před desetinou čárkou - to jsou stupně, od toho desetinné čísla odečteš, co je před desetinnou čárkou a vynásobíš 60. To před desetinnou čárkou jsou minuty. Zase odečteš, co je před desetinnou čárkou a vynásobíš 60 a máš vteřiny - ty zaokrouhlíš.

Alternativa tabulek a kalkulačky - např. wolframalpha.com/... zadáš tan^(-1)(***) Za hvězdičky dáš to číslo, tj. 15/18 nebo 18/15.

hodnocení

1x

Tangens je poměr protilehlé odvěsny k přilehlé odvěsně, takže pro

- úhel α je výsledek v pořádku

- v případě tgβ už ne: protilehlá odvěsna je proti úhlu β a přilehlá odvěsna přiléhá k úhlu β. Takže tgβ = b/a = 18/15 = ...

Úhel pak najdeš v tabulkách nebo na kalkulačce.

miluska*
hodnocení

Ale jak poznám, že je to pritolehla odvesna ku prilehle odvesne nebo naopak... Když mám úhel Beta
tak podle čeho poznám, že to mám být b/a místo a/b? Jak si to mám říct? Ja nevím jakou stranu zapsat první jestli a nebo b nebo naopak... Děkuji za radu

Přepona je naproti pravému úhlu, další dvě strany jsou odvěsny. tg ß je definovaný jako protilehlá (strana naproti úhlu ß ) k přilehlé odvěsně - strana, se kterou je úhel svíraný a není to přepona.

miluska*
hodnocení

dekuji, ale furt prostě nechápu jak poznám, že mám použít první odvěsnu a a pak třeba b...:(

Jde o to, jestli jdeš podle úhlu β nebo α. Vezmeš tg β - strana naproti je b, chceš spočítat tg α - strana naproti je a.

Chápeš tohle?

Trojúhelník příklad #2
miluska*
hodnocení

Jo, to chápu... Ale nechápu když mám třeba vypočítat úhel beta... Ale dekuji za rady

Když počítáš úhel beta, tak se koukneš, které znáš strany a podle toho si vybereš, jakou goniometrickou funkci použiješ.

hodnocení

0x
Kde se především nelíbí obrázek. To přece není pravý úhel
A protilehlá strana je ta, co"leží proti". Viz obrázek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]