Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzorce usnadňující násobení výrazů

Od: rapl odpovědí: 4 změna:

Zdravím, za chvili budu psát pololetku a jedno učivo co tam bude vůbec nechápu.

Poradil by mi někdo co se s těmito vzorci počítá a jak a k čemu jsou?

A2 + 2AB + B2
A2 - 2AB + B2
A2-B2

Možná je ještě jeden nebo 2 další vzorce.

Díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jsou to roznásobené tyto výrazy:
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a_b)2 = a2 _ 2ab + b2
(a+b) (a_b) = a2 _b2
rapl
hodnocení

Ok, a jak vypadá příklad který těmito vzorci vypočítám?

Pohledej po netu nebo ve tvé učebnici:

jarjurek.cz/...

hodnocení

0x
Namátkou jedna aplikace k numerickým výpočtům: 48 * 52 = 50^2 - 2^2 = 2500-4 = 2496. Podobný postup má smysl, když součinitelé se liší od nějakého zaokrouhleného čísla a stejný rozdíl, jen jednou "nahoru" a podruhé "dolů"; zato pak můžeš přátele udivovat tím, jak velká čísla dokážeš znásobit zpaměti.
Jinak, jak píše pavouk, to, co jsi napsal, nejsou vzorce, ale výrazy. Vzorec je z toho, až když napíšeš ty rovnosti, které spider uvádí, tedy
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a_b)2 = a2 _ 2ab + b2
(a+b) (a_b) = a2 _b2
jen si tam musíš doplnit mocniny (tedy například výraz (a+b)2 čti: (a+b), to celé na druhou); s jejich zápisem jsou v jednoduchém zde užívaném editoru problémy. (Já jsem k naznačení mocniny použil střížku, jako že ten mocnitel patří nahoru.)
doplněno 06.06.10 16:05:

Překlep, stříšku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]