Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradíte mi, prosím? Nevíte náhodou, jakými způsoby dojde ke zniku dominantního postavení v oligopolní struktuře? Hledal jsem na internetu a odpověď jsem nenašel. Předem děkuji za tipy.
Nejsem ekonom, ale je zřejmé. že někdo má tak málo se vyskytující činnost, že je vzácná a může si diktovat podmínky. Například "střapcář", který při rekonstrukci zámku nebo divadla je jediný, kdo může opravit nebo dělat nové střapce na ozdobných šňůrách. Podobně zvonař, nebo harfář, kterých je málo. Nebo programátoři v historickém programu Cobol, který už umí jen pár lidí. Nebo naopak, když v nějaké veliké zemi někdo skoupil celou úrodu česneku a udělá si smlouvu na odběr do všech pěstitelů, nikam jinam to pěstitelé nemohou prodat, a on pak určuje cenu. Třeba to je úplně špatný názor, snad se objeví nějaký zkušený rádce, který to bude vědět.
Oligopol viz wikipedie
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.