Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvrdé y ve slově svým

Od: mathyas odpovědí: 17 změna:

Můžete mi prosím poradit proč se píše ve slově svým tvrdé y?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dny/dni se krátily, dnové se krátili. Den je neživotný, nicméně nejen dny, ale i dni je správné a neživotné, takže píšeme dny/dni se krátily.

Koncoivka -ové je dmes chápána jako archaická (Jirásek a pood.) a má funkci "zživotňující", takže zde je správné jedině "dnové se krátilí". V odkaze od Suzimon je skutečně v tomto míístš chyba. Je to ostatně vidět i v samotním textu:

zde čteme "Je-li ve větě podmětem slovo dni, má příčestí tvrdé zakončení, jako kdyby byl tvar dny:" a vzápětí čteme: "jeho?dnové? se krátily,..." , ačkoliv ve výčtu výše se slovo "dnové" nevyskytuje.

iz*
18.11.18 00:49

iz*
hodnocení

2x

Přivlastňovací zájmena svůj, tvůj a můj se skloňují podle vzoru přídavných jmen mladý.

hodnocení

1x

A do školy ještě chodíte? Jinak se koukněte zde cs.wikibooks.org/...

Ty mezry mezi slovy, mi tam naskočily nějak samy. *zmateny*

vysvetlit

Prosím o vysvětlení v odkazu od ,,suzymon,,. Nebo tam mají chybu?

oddíl: zvláštní případy je uveden příklad ,,jeho dnové se krátily,, a o řádek níže ,,Jarní dnové neutekli,,.

Kdyby Vás to opravdu zajímalo, tak si můžete "pohrát" a všechny odpovědi si snadno najdete sám. ;)

vysvetlit

Já si myslím, že jsem češtinář dobrý. Přesto jsem to poprvé nepochopila - ty dnové a jarní dnové.

Chudáci cizinci, když se musí učit český jazyk.

Já to pochopila až když jsem to četla počtvrté.

iz*

@Vysvetlit > také si myslím, že jsem slušný češtinář, ale to dnové/dnové jednou s příčestím tvrdým, podruhé měkkým jsem nepochopila.

V tom odkazu je toho ale víc nedostatečně vysvětleno > podle mne existují pro češtinu kvalitnější weby > např. ÚJČ.

Tak je děvčata přidejte. Já jsem dlouho nehledala a hlavně jsem odpovídala na základní otázku -"tvrdé y...". A ta je v tom odkaze vysvětlena dostatečně. Pak přibyla jiná otázka. Také mi to moc do hlavy nejde, ale kdyby někdo chtěl pátrat proč, tak může hledat dál. Mně se hledat nechtělo, protože takové krkolomné obraty bych nepoužila, ani kdyby to správně bylo. ;)

Jukněte sem. Podrobněji najdete v Jazykové příručce: Podstatné jméno den má v množném čísle možný tvar dni i dny, shoda je však pouze podle rodu muž. neživ.: Dni/dny ubíhaly jako o závod. Dříve byla u neživotných podstatných jmen užívána (dnes v těchto případech archaická) koncovka -o, která vyžaduje shodu podle rodu muž. živ.: Dnové utíkali jako splašení koníci. Hrobové se o půlnoci otevírali. Čeští stavové neprotestovali sami.

iz*

@Kartaginec > děkuji, mínila jsem Jazykovou příručku ÚJČ, jenom jsem neměla po ruce odkaz.

hodnocení

0x

To jsou zase diskuze - svým je nespisovné, správně je svém. Takže je vlastně jedno, jak se to píše. Suzymon to myslela dobře, ale asi tam došlo k nějaké chybě.

tomas11*

děkuji svým příbuzným ... - to je nespisovné?

Jo, takhle - já jsem myslela třeba ve svým domě, což není správně. Svým příbuzným je podle vzoru mladý - mladým příbuzným.

iz*

@Sisi, proč by měl být sedmý pád přivlastňovacího zájmena svůj nespisovný? Např. věta "Se svým domem si vlastník může dělat, co uzná za vhodné." je podle mne v pořádku. Nebo "Matka řekla svým dětem, aby přišly včas".

hodnocení

0x

Tak jsem si znova přečetla to "jeho dnové se krátily" a najednou jsem si uvědomila, že mi tento způsob vyjadřování není vůbec cizí a vzpomněla si na dobu, kdy jsem četla Aloise Jiráska. A ten a jiní jeho vrstevníci, právě psali přesně tímto malebným stylem. A Jirásek byl ve své době uznávaný mistr slova a určitě se mu nedá vytknout, že by neovládal češtinu. Dnes jsou jsou tyto slovní obraty však už "přežité" a zastaralé. Ale je to jenom tím, že jsou vytrženy z celého kontexu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]