Nejste přihlášen/a.
Přiznám se,že se mi nechce dlouze hledat...jak je to s obědy v ZŠ,MŠ? vedoucí mi bylo řečeno,že se musí obědy odebírat,ale také jsem zaslechla informaci,že pokud je dítě více jak 4hod.v MŠ musí obebírat obědy.Takže pokud je tam méně než 4hod.tak odebírat nemusí?Tohle by mě zajímalo.
Děti chodí do Mš na 4hod.a na oběd musím čekat klasicky ve frontě,takže mé děti pobíhají a zlobí po jídelně(jsou hyperaktivní,nejde jim přikázat "sedni") takže každodenní nervy,než mi dají ten oběd at můžeme vypadnout.Dříve ,než ostatním mi oběd nedají,to jsem samozřejmě zkoušela,později to nejde,nemůžu z domova-děti spí,nemá je kdo hlídat.Raději bych se tomuhle vyhla...ví někdo jak to doopravdy je s obědy?nejlépe ze zákona.Díky
Stručně a jasně, pokud jsou děti ve školce v době jídla, tak se ho musí zúčastnit. Docházku lze dohodnout tak, aby v době oběda ve školce nebyly.
Děti pobíhají a zlobí ... - ale ano, lze jim přikázat a děti autoritu respektují. Čím to asi je, že většina dětí takhle zlobí jen když mají mámu za zadkem? Pokud je máma z dosahu, tak s nimi žádné problémy nejsou.
vyhláška o předškolním vzdělávání, paragraf 4:
Při přijetí dítěte do mateřské školy stanoví ředitel mateřské školy po dohodě se zákonným zástupcem dítěte způsob a rozsah stravování dítěte. Rozsah se stanoví tak, aby se dítě, je-li v době podávání jídla přítomno v mateřské škole, stravovalo vždy.
čili dohodnout si s ředitelem MŠ docházku tak, aby ta končila už před obědem.
tady je něco ze zákona" §4 odst.3 Vyhl.č107/2005 Sb - dítě v mateřské škole má právo denně odebrat oběd a další jídlo...podle vzdělávacího provozu Vyhl.č14/2005 Sb o předškolním stravování v § 4ods.1 stanovuje: Při přijetí dítěte do mš stanoví ředitel mš po dohodě se zákonným zástupcem dítěte způsob a rozsah stravování. rozsah se stanoví tak, aby se dítě, je-li v době podávání jídla přítomno v mš stravovalo vždy" ...to, že je tam jen 4 hodiny a nutně čekat na oběd je nelogické už jen z principu...to bych asi někomu vytmavil..nebo vysvětlil?...
a jen pro informaci...zase Vám tahla pravda nebude po chuti, protože jste moderní matka...ale Vaše dítě/děti nejsou hyperaktivní...nezaměňujte nevychovanost s hyperaktivitou...je to pouze častná omluva rodičů, že něví co s děckem...a nějakou ofenzivní reakcí na tuhle informaci jen potvrdíte tohle tvrzení...
Já bych rád souhlasil, ale ne se vším. Nechápu kde berete tu jistotu že děti jsou pouze nevychované. Máte nějaký jejich posudek,nebo čerpáte z vlastní zkušenosti?
Je na to x článků na internetu..nebudu je tu kopírovat. Kdo chce si je najde...nebo se zeptejte učitelek...ty vám to taky vysvětlí odborně..mají na to přece vdělání
dnesni ucitele maji vzdelani? jako nekteri urcite jo ale to co dneska z nouze berou do nekterych skolek bych uciteli nenazyval
jinak rict ze zrovna u deti od tazatelky jde jen o nevychovu? z tech co to tady napsali je nekdo zna? nebo je aspon jednou v zivote videl? je fakt ze dneska hodne rodicu kdyz si neumi vychovat decka tak se vymlouvaji na to ze maji tu a tu "nemoc" ale tvrdit to po par radcich, nevim no
Jojo, jsou to nevychovaní spratci . Tak tohle bych napsala před sedmi lety. Poté mi Pánbůh nadělil dva vnuky, oba s dost závažnými psychickými problémy
. Někdy je zabít je málo
. Člověk musí mít pevné nervy a obrnit se proti řečem typu : " Jsou nevychovaní..."
Lucie, ty obědy jsou opravdu na dohodě Ty - ředitel. Já bych se ale snažila pro ně chodit po obědě, abych to jejich zlobení neviděla. A jak tady už někdo napsal. I tyhle děti jsou daleko hodnější, když nemají mamku za zadkem.
Děti chodí na obědy jako první,takže mě vždy u toho okýnka zmerčí a už nechtějí sedět s ostatníma dětma a čekat než mi to vydají.Zatím je beru před oběděm,jako většina dětí v tomhle věku toho moc nesní a spíše je zajímá šprtat do bráchy lžičkou nebo po sobě prskat apod.Říkám,že nejsme tak bohatí abych platila oběd co tam nechají,takže najíždíme pomalu,obědy beru sebou a doma jej na dvakrát sní a snažím se aby se na něj soustředili.Časem to budem dělat jinak,ale momentálně je to takhle,proto mě to zajímalo.
Možná by Vám vyhovoval systém, na který si pamatuji z doby, kdy jsem jako cizí strávník chodila na obědy do školní jídelny.
První obědy vydávaly kuchařky do jídlonosičů připravených na určitém místě. Možná od předešlého dne, možná od rána. To nevím. Teprve potom se začalo vydávat pro přítomné. Nejdříve do jídlonosičů, teprve potom na talíře. Jídlonosiče naplněné pro nepřítomné si téměř ihned odvážela pečovatelská služba pro své klienty, ostatních pár jídlonosičů si lidé rozberali během nějakých tří hodin, do zavření jídelny. Jistou nevýhodou tohoto systému může být, že je třeba mít jídlonosiče dva. Plný vezmu, prázdný ponechám. Hrozí i záměna jídlonosiče. Krádež snad ne, pokud se dá zvolit vhodné místo na odkládání.
Na něčem podobném bych se snažila domluvit s ředitelkou MŠ.
...měla jste štěstí na provozovnu.Já tohle navrhla-ráno jej tam nechám a při vyzvedávání vezmu.Prý to ale nemůžou dělat kvůli hygieně,nemůžou tam nikde "skladovat jídlonosiče.v jiné jídelně zase nedávají do jídlonosičů vůbec-ručí za nezávadnou stravu,což v jídlonosiči než to člověk(kdovíkdy)donese domů být nemusí.Ještě ke všemu mají podstav zaměstnanců a vaří pro několik škol,jak to dnes bývá,takže ani nevydávají -nestíhají dříve než otevřou.Na pár měsíců si domluvím vynechání obědů a potom už to zase budem dělat jinak.
Díky za odpovědi...jen tedy doplním.Děti jsou ve speciální školce,pro děti s různými vadami.Beru je po čtyřech hodinách,né proto,že jsem moderní matkaale protože jsou zvyklí/potřebují hodně pohybu (vycházky ve školce 40min."za ruku"
což je pro ně málo.) Je to jejich první rok,není důvod jim nedopřát více pohybu,když můžu a nic mě neomezuje.Nejen že jsou ve speciální školce,kde se bez posudku nedostanou,ale jsou i sledováni neuroložkou ve FNOV.
krtku- nemám důvod se s vámi přít.Dokud jsem děti neměla (nebo kdybych s nima měla jiný osud) asi bychom si tady notovali společně a rozmazlených,moderních matkách co hledají výmluvy a i o tom,že dnes má každé dítě diagnozu,je to divné,že?
Ale už v porodnici jsem na neonatologii viděla spoustu dětí a rodičů,kteří prostě nebudou moct jít klasickou cestou rodičovství.Ted ve specialní školce toho vidím ještě více od lehké hyperaktivity až po těžký autismus,či jíné záchvatové stavy a naučilo mě to tolerantnosti.Když to někdo zvládl bez speciální stravy,cvičení,bez léků,bez techniky...tak si může gratulovat ke štasnému rosdičovství,ale nikoli hodnotit druhé.
kdyby slo dat bod tak ho dam , kdysi nez jsme meli vlastni nebo sem se nestaral obcas o synovce tak sem taky hazel moudra o nevychovanych deckach po pul minute co sem ho videl, dneska uz bych to nerekl, jedine snad ze by se o vsecko starala manzelka a ja si prisel vzdycky vecer jen pohrat a cau, zas zitra
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.