Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracující dělníci

Od: jano* odpovědí: 8 změna:

Prosím o pomoc při výpočtu matematické úlohy.4 dělníci dělali práci 8hod.Kolik dělníků je třeba,aby práci udělali za 1/2hodiny?Děkuji za řešení.Jan

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Řekl bych 64 ,ale halvně aby se k té práci všichni vešli.:)

doplněno 03.06.10 19:31:

Jak? No když 4 dělníci to dělají 8 hodin tak aby to bylo za hodunu musím nasobit 8 4x8= 32 32 dělníků to stihne za za hodinu a aby to za 1/2 hodiny je jich pořeba ještě jednou tolik.

jano*
hodnocení

Velké díky,ještě by jste mi mohl poradit jak jste k tomu došel.Jan

hanher*
hodnocení

2x

4dělníci-8hodin

8-4

16-2

32-1

64-0,5hod

hodnocení

1x

mám takový dojem, že kdyby nad nimi stál pořádný předák a slíbilo jim cílovou prémii, že by to stihli podstatně dříve... ale práci si třeba šetřit, nebude...

teď vážně: udivuje mne, že tento jednoduchý případ na násobení a dělení potřebuješ nechat vypočítat na poradně! To vám ve druhé třídě základní školy dávají tak těžké příklady? Nebo jsi druhák na střední?

doplněno 04.06.10 07:55:

k praktické poznámce kartagince: když to bude 64 metrů plotu, který bude třeba natřít, tak se na jeden metr jeden dělník vejde. Ovšem je to abstraktní, protože kupovat tolik štětců kvůli pár metrům plotu a tolik rukavic kvůli bezpečnosti práce a tolik ředidla, protože i tak by si ruce zamazali, tak raději ať to dělají ti 4 těch 8 hodin... stejně by to vypadalo pod obraz, protože i natírat se musí umět...*smich*

miljan*

"Mami, my se dneska ve škole učili 1,2,3 a já už uměl i 4.
# To proto, že jsem Rom?"
# Ne, to je proto, že jsi chytrý."
# "A mami, my se pak učili A,B,C a já uměl i D.
# To je proto,že jsem Rom?"
# "Ne, to je proto, že jsi chytrý."
# "No,a pak přišel pan doktor a všichni měli malinký # pindíky, jen já ho měl
# velkého.
# To je proto, že jsem chytrý?"
# "Ne, to je proto, že ti je šestadvacet."

04.06.10 16:28

*haha**palec*

Když už se na to díváme z hlediska "prktického", ono ty davy dělníků by to asi za půl hodiny nestihly, protože by si překáželi. Ale samozřejmě jde o abstrakci.

V téhle souvislosti jsem si vzpomněl na Feynmana a jeho kritiku jedné učebnnice matematiky, v níž se mimo jiné uváděl příklad bez jakéhokoli praktického smyslu: zadány byly teploty několika hvězd a měla se vypočítat jejich celková teplota.

zlejdacan*
hodnocení

0x

Vždyť to je typický příklad na nepřímou úměru.

Nokud neumíš tročlenku, dávej bacha, bude se ti hodit:

nepřímá úměra: čím více dělníků, tím kratší dobu to trvá anebo čím méně dělníků, tím déle to trvá (pokud bys měl zjistit kolik dělníků minimálně potřebuješ otravovat na práci, např. je-li světlo denně přesně 16 hodin)

napíšeš si rovnající se na dva řádky:

8 hodin práce = 4 dělníci

0,5 hodin práce = x dělníků

výpočet: vynásobíš vrchní řádek a podělíš známou hodnotou na řádku spodním a dostaneš neznámé x

tedy: x=8*4/0,5=64 dělníků.

přímá úměra, mnohem častější- čím více dělníků, tím více zaplatíme nebo čím méně dělníků, tím méně zaplatíme.

Adaptace příkladu: když 8 dělníkům musíme koupit za práci 13 piv, kolik jich musíme koupit 64 dělníkům?

znova si napíšeš rovnající se vztahy na řádek:

8 dělníků = 13 piv

64 dělníků = x piv

a pro zjištění x vynásobíš hodnoty do kříže a podělíš známou hodnotou na prvním řádku.

tedy x=64*13/8=104piv

Tyhle příklady se dají ještě spočítat jednoduše z hlavy úvahou a vychází krásně celý čísla, ale jak dojde na chemii, počítání koncentrací roztoků, nebude prdel. A právě trojčlenka je řešením!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]