Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, studuju na vysoké škole angličtinu a češtinu. Nastupoval jsem s tím, že půjdu učit na střední, protože by mě to bavilo. Jenže problém je, že jsem docela introvertní, dělá mi problém vyjadřovat se v diskuzích v seminářích, mívám trému, když mám prezentaci, prostě se stydím. I pár lidí okolo mi řeklo, proč chci být zrovná já učitelem. Jenže mě by fakt bavilo učit, moc mě baví literatura, bavit se o tom, proč číst dneska klasickou literaturu a nadchnout pro ni další generace, taky mě docela baví lingvistika (i když trochu míň). Jenže pak si vzpomenu na ty lidi, co zpochybňují, že bych neměl být učitelem a to mě od toho odrazuje. Znáte někoho, kdo je učitelem a přitom je spíš introvertní? Protože když se nebudu ohlížet na ostatní a půjdu si svou cestou, mám strach, že nebudu učit dobře a budoucím generacím tyhle předměty spíš znechutím.
Učitelů introvertů je plno, samotná introverze není učiteli ke škodě. (Věřím, že to může být i naopak.) Učitelů, kteří se stydí, mají trému, neumí se mezi žáky prosadit, také pár je - ale ti by opravdu učit neměli! (pokud to není prvních pár týdnů začínajícího učitele)
I já byla na střední takovej malej utřesenej bojínek. Ale nějak jsem to do VŠ setřásla. A v ročníku jsme také pár takových jako Vy měli, a také jsem nechápala, že do toho šli. Pokud si dobře pamatuji, nikdo z nich opravdu neučí a nebo vůbec nedodělali VŠ. Takže klidně vystudujte a jděte učit, ale zvyšte si sebevědomí. Protože jinak Vám to, že nejste vhodný na učení, nebude říkat okolí, ale Vaši žáci. A dost nevybíravě.
Kdybyste měl nějaké konkrétní dotazy, sem s nimi. Jsem učitelka AJ-ČJ a nějakou dobu jsem na střední taky působila
No, máknete si. Ono je to trochu jako herectví. Hlavně na začátku to sebevědomí budete muset zahrát. I když Vám to půjde těžko, budete muset použít humor a umět se sám sobě zasmát. Ale neustoupit! Hned v úvodu si společně stanovit pravidla, co v hodinách nedovolíte, co a jak budete hodnotit. A dodržet schema hodiny. Nezačít, když je ve třídě rachot. Počkat si na klid. Žáci i studenti zkoušejí, co vydržíte. Počítejte, že zájem o Vaše obory bude mít sotva třetina třídy. Druhá třetina to bude brát, jako nutné zlo, a ta poslední třetina bude zcela inertní s jedinou myšlenku, aby to skončilo a šli na cigaretu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.