Nejste přihlášen/a.
Obchodní akademie připravuje převážně pro kancelářské profese > tedy k tomu, co bys dělat nechtěla.
Poradit se můžeš s poradcem/poradkyní ve své škole. Další možnost je úřad práce, který kromě jiného poskytuje i poradenství k volbě budoucího povolání.
Také bys mohla absolvovat testy pedagogické poradny, které by měly zjistit, k čemu máš vlohy.
Řada středních škol pořádá dny otevřených dveří, během nichž se zájemci mohou seznámit se školou, prohlédnout si odborné učebny, zkusit si testy z přijímacích řízení z posledních let, promluvit si s vyučujícími i se žáky, ...
Vytipuj si několik škol ve svém okolí, domluv se s rodiči a zajdi se do nich spolu s nimi podívat. Teprve pak se rozhodni, kam podáš přihlášky.
Rodiče to myslí dobře. Dříve byla volba SEŠ nebo později OA častou volbou dívek a nemyslím si, že hlavním důvodem byl zájem o ekonomii nebo účetnictví. Kancelářskou práci bývá snazší později skloubit s rodinným životem a výchovou dětí, protože obvykle jde o práci v jednosměnném provozu, jen od pondělka do pátku, víkendy volné, ...
Hlavní ale podle mne bude se domluvit s rodiči > připomenout jim, že jde o tvůj život, a o to, abys mohla dělat to, co tě zajímá. I v tom by ti mohla pomoci škola > třídní učitel, školní poradce a/nebo školní psycholog.
řeknu ti to ve zkratce jako už jsem to tu prezentoval asi x lidem před tebou...obchodní akademie je v dnešní době uplně k prdu. Je to tak tuctová škola, že její prestiž nebo respektive uplatnění v následné praxi je nulové. Lidí a hlavně ženských s tímto vzděláním je přehršel a pro zaměstnavatele budeš v 95% nezajímavá, protože může vybírat z dalších XX zájemců. Je to stejné jak si vsadit sportku a doufat, že vyhraješ hlavní cenu
Milá G., stejně jako spousta dalších lidí a Tvých vrstevníků máš pocit, že když vyjdeš nějakou školu, tak z Tebe něco bude. Tak to není. Škola dává nějaké zkušenosti, dovednosti a znalosti. Co pak s nimi uděláš Ty, je jen na Tobě. Jeden příklad za všechny: mám dost známých, co vyšli hotelovku. V hotelnictví, turistickém ruchu a podobně nedělají. Je ale vidět, že plno věcí, co na škole získali, zúročují ve svých zaměstnáních. Čili když máš jít na obchodku, neptej se, jestli chceš být účetní. Ptej se, jestli chceš ovládat základy účetnictví a obchodu. Za mě osobně - s obchodkou máš dnes velmi široké pole působnosti a rozhodně to není jen o papírech. Spíš než na charakteristiku jednotlivých oborů doporučuji zaměřit se na vyučované předměty, pokud je taková informace dostupná. Popř. pak ŠVP.
rodice na ekonomku tlaci asi hlavne proto, ze je to proste ok zakladni vzdelani s maturitou... v tvem veku a i starsi rodice proste netusite moznosti dnesniho sveta, a to, ze skola je ti z pohledu zamestnani uplne k nicemu, pokud neni ryze odborna s uzkym zamerenim. Ja treba mam obycejnou stredni zemedelku a jsem grafik tiskovin, www i realistickeho 3D a zaroven programator v mnoha jazycich... Kdyz jsem moji 3D praci ukazoval rodine v asii, kde i na prodavacku potrebujete bakalare (opravdu), tak se ohromeni ptali na jakou skolu jsem chodil a byli uplne na vetvi, ze zadnou prislusnou skolu nemam a naucil jsem se to sam. Skola muze dopomoci k nejakemu mistu, ale nakonec je to uplne jedno, jde jen o papir, ktery je v praxi k nicemu, protoze i skoly stoji za nic. Prakticke pozadavky jsou uplne jine nez logaritmy a vyplnovani danovych kravin.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.