Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký obor v oblasti obchodu je ten pravý?

Od: lostchildren odpovědí: 5 změna:
Dobrý den.
Jsem žákyně devátého ročníku základní školy a stejně jako většina osob v mém věku, se i já tento rok musím rozhodnout, kam dále budou mé kroky směrovat.
V životě jsem moc zkušeností či znalostí v oblasti obchodu nenarčepala. To, že jdu na obchodní akademii mi je souzeno již od šesté třídy. Avšak nikdy jsem se nedozvěděla, co to obnáší a jaké zaměření si mám vybrat přesně.
Moji rodiče, hlavně táta, nepolevují od toho, že obchodka je ta správná a v tomhle případě i má jediná možnost volby. Nejsou v tomto orientovaní, ostatně jako i já, ale i přesto rozhodli za mě; na obchodku jít musím. Ptala jsem se jich, co se ze mě vlastně vůbec stane, až z obchodky vyjdu. Jaký obor a zaměření si vybrat. Odpovědí bylo, že to už je nezajímá a záleží to jen na mě.
Hledala jsem po internetu informace o tom, co jaký obor obnáší a na co se zaměruje, ale nenašla jsem však nic, co by mi v téhle situaci pomohlo, nýbrž naopak- jsem ještě více zmatená než na začátku.
Menší představu o tom, kde nejspíše skončím mám. (Myslím, že budu pravděpodobně celé dny zahrabána v papírech.) Ale našla jsem různá odvětví, například třeba managment, ekonomii či účetnictví. A v tom je ten kámen úrazu. Sice jsem smí
doplněno 28.10.18 13:00: Dobrý den.
Jsem žákyně devátého ročníku základní školy a stejně jako většina osob v mém věku, se i já tento rok musím rozhodnout, kam dále budou mé kroky směrovat.
V životě jsem moc zkušeností či znalostí v oblasti obchodu nenarčepala.
To, že jdu na obchodní akademii mi je souzeno již od šesté třídy. Avšak nikdy jsem se od mých rodičů nedozvěděla bližší informace o tom, co to obnáší a jaké zaměření si mám vybrat přesněji.
Moji rodiče, hlavně táta, nepolevují od toho, že obchodka je správná a v tomhle případě i má jediná možnost volby. Nejsou v tomto orientovaní, ostatně jako i já, ale i přesto rozhodli za mě; na obchodku jít musím.
Ptala jsem se jich, co se ze mě vlastně vůbec stane, až z obchodky vyjdu. Jaký obor a zaměření si vybrat. Odpovědí mi bylo, že tohle už je nezajímá a záleží to jen na mě. (Nepochopte mě špatně, nestěžuji si a vážím si jich, pouze se snažím najít osobu, které bych se mohla optat.)
Hledala jsem po internetu informace o tom, co jaký studijní obor obnáší a na co se zaměruje, nenašla jsem ale však nic, co by mi v téhle situaci pomohlo, nýbrž naopak- jsem ještě více zmatená než na začátku.
Menší představu o tom, kde nejspíše skončím mám. (Myslím, že budu pravděpodobně celé dny zahrabána v papírech.) Našla jsem různá odvětví, například třeba managment, ekonomii či účetnictví. A v tom je ten kámen úrazu. Je jich více než jsem si myslela, nevím jaký si vybrat.
Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli byste mi nemohli pomoci. Pokud by to šlo; z jakého oboru bude jaký druh práce. Moc bych si Vaší rady vážila.
Předem děkuji za odpověď a vůbec- za pozornost.
Přeji hezký den, G.H.
Ps: Omluvám se za připadné gramatické chyby. Píšu tohle na rychlo- pokud by to bylo bráno jako omluva. :-D

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Obchodní akademie připravuje převážně pro kancelářské profese > tedy k tomu, co bys dělat nechtěla.

Poradit se můžeš s poradcem/poradkyní ve své škole. Další možnost je úřad práce, který kromě jiného poskytuje i poradenství k volbě budoucího povolání.

Také bys mohla absolvovat testy pedagogické poradny, které by měly zjistit, k čemu máš vlohy.

Řada středních škol pořádá dny otevřených dveří, během nichž se zájemci mohou seznámit se školou, prohlédnout si odborné učebny, zkusit si testy z přijímacích řízení z posledních let, promluvit si s vyučujícími i se žáky, ...

Vytipuj si několik škol ve svém okolí, domluv se s rodiči a zajdi se do nich spolu s nimi podívat. Teprve pak se rozhodni, kam podáš přihlášky.

Rodiče to myslí dobře. Dříve byla volba SEŠ nebo později OA častou volbou dívek a nemyslím si, že hlavním důvodem byl zájem o ekonomii nebo účetnictví. Kancelářskou práci bývá snazší později skloubit s rodinným životem a výchovou dětí, protože obvykle jde o práci v jednosměnném provozu, jen od pondělka do pátku, víkendy volné, ...

Hlavní ale podle mne bude se domluvit s rodiči > připomenout jim, že jde o tvůj život, a o to, abys mohla dělat to, co tě zajímá. I v tom by ti mohla pomoci škola > třídní učitel, školní poradce a/nebo školní psycholog.

krtek66
hodnocení

2x

řeknu ti to ve zkratce jako už jsem to tu prezentoval asi x lidem před tebou...obchodní akademie je v dnešní době uplně k prdu. Je to tak tuctová škola, že její prestiž nebo respektive uplatnění v následné praxi je nulové. Lidí a hlavně ženských s tímto vzděláním je přehršel a pro zaměstnavatele budeš v 95% nezajímavá, protože může vybírat z dalších XX zájemců. Je to stejné jak si vsadit sportku a doufat, že vyhraješ hlavní cenu:)

hodnocení

0x

Milá G., stejně jako spousta dalších lidí a Tvých vrstevníků máš pocit, že když vyjdeš nějakou školu, tak z Tebe něco bude. Tak to není. Škola dává nějaké zkušenosti, dovednosti a znalosti. Co pak s nimi uděláš Ty, je jen na Tobě. Jeden příklad za všechny: mám dost známých, co vyšli hotelovku. V hotelnictví, turistickém ruchu a podobně nedělají. Je ale vidět, že plno věcí, co na škole získali, zúročují ve svých zaměstnáních. Čili když máš jít na obchodku, neptej se, jestli chceš být účetní. Ptej se, jestli chceš ovládat základy účetnictví a obchodu. Za mě osobně - s obchodkou máš dnes velmi široké pole působnosti ;) a rozhodně to není jen o papírech. Spíš než na charakteristiku jednotlivých oborů doporučuji zaměřit se na vyučované předměty, pokud je taková informace dostupná. Popř. pak ŠVP.

lostchildren
hodnocení

Děkuji za odpověď. :) Popravdě, není to tak, že bych počítala s tím, že až dokončím určitý obor, tak se v práci zaměřím jen a pouze na to, co jsem vystudovala. To opravdu ne. Jak už bylo zmíněno ve Vaší zprávě; využiji v praxi jen část toho, co do nás budou lektoři cpát. Jen opravdu nevím, jaký obor si vybrat, abych po škole s nově nabitými znalostmi získala nějaké uplatnění v práci. Trochu mě děsí představa toho, že bych si vybrala obor, z kterého bych nevyužila v praxi téměř nic a celé ty roky se učila prakticky zbytečně.
Lidově řečeno, celkem dost i hrubě podle mě, "kancelářskou krysou" se stát nechci, a tak se snažím najít obor, díky kterému bych se dostala někam jinam, než za kupy papírů.

joudic*
hodnocení

0x

rodice na ekonomku tlaci asi hlavne proto, ze je to proste ok zakladni vzdelani s maturitou... v tvem veku a i starsi rodice proste netusite moznosti dnesniho sveta, a to, ze skola je ti z pohledu zamestnani uplne k nicemu, pokud neni ryze odborna s uzkym zamerenim. Ja treba mam obycejnou stredni zemedelku a jsem grafik tiskovin, www i realistickeho 3D a zaroven programator v mnoha jazycich... Kdyz jsem moji 3D praci ukazoval rodine v asii, kde i na prodavacku potrebujete bakalare (opravdu), tak se ohromeni ptali na jakou skolu jsem chodil a byli uplne na vetvi, ze zadnou prislusnou skolu nemam a naucil jsem se to sam. Skola muze dopomoci k nejakemu mistu, ale nakonec je to uplne jedno, jde jen o papir, ktery je v praxi k nicemu, protoze i skoly stoji za nic. Prakticke pozadavky jsou uplne jine nez logaritmy a vyplnovani danovych kravin.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]