Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opak empatie

Od: clayman® odpovědí: 32 změna:

Dobrý den,
najdete opak slova empatie? Přemýšlím nad tím a nic mě nenapadá. Co je empatie, kdo je empatický chápu, ale opak? :)

Díky za nápady.

Opak empatie

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek66
hodnocení

6x

bezcitnost

figurek*
hodnocení

6x

Empatik hledí hlavně na druhé lidi a snaží se být prospěšný svému okolí.

Egoista hledí především sám na sebe a je mu šumafuk, jestli je svému okolí nějak užitečný nebo ne.

Opakem empatie je egoismus.

nenene

Nemáte pravdu. To co vy popisujete jako empatii je altruismus, to altruista se snaží být prospěšný svému okolí, a opakem altruismu je egoismus.

Empatie je schopnost vcítění se do (pocitů, motivů) druhého člověka, ale s nějakým dobročinným či druhým prospěšným jednáním už nemusí souviset.

luke*
Bude to jednoduše narcismus
sewiel
Pro uživatele: nenene - Respekt!

iz*
hodnocení

5x

Podle mne pro nedostatek empatie (schopnosti vcítit se do druhých) neexistuje jednoslovný výraz. Všechny uvedené návrhy nedostatek empatie vystihují jenom částečně.

still10k*
25.10.18 00:26

Souhlasím *palec*

jabraka*
hodnocení

4x

co je vlastně empatie?Je to schopnost vnímat přednostně city druhých lidí.Proto bych opakem mínil třeba sobeckost.

JABRAKA

hodnocení

Ano sobecký, zahleděný do sebe bych si taky odvodil, ale věřím, že existuje lepší opak slova. Jak říci jedním slovem, že nevnímá po/city druhých? :)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, empatie = vcítění (vcítění se). Opak = nevcítění (nevcítění se). Zdravím!

doplněno 24.10.18 15:23:

Empatie = vcítění, nikoliv citlivost.

hodnocení

2x

Necitlivost.

doplněno 24.10.18 16:07:

Sebestředný je též výstižné slovo.

hodnocení

jj, to už mi dává hezký příklad. Prošel jsem slovník a našel egocentrický - sebestředný, egoistický, sobecký.

Co vy na to? :)

still10k*

Zní to asi nejpravděpodobněji claymane, ale stejně mi tam stále něco nesedí... Myslím, že i egocentrik a sobec je do určité míry schopný empatie, ale jen to používá pro své cíle, aby případnou oběť pochopil a lépe zmanipuloval.

Stejně jako neexistenci vody nemůžeme vždy nazvat suchem.

Jestli empatii vysvětlujeme jako shopnost vcítit se, tak opak musí být neschopnost vcítit se. Ale jak to popsat jedním slovem?

still10k*

Jediné co mi dává smysl je neschopnost empatie. Jedním slovem to nazvat nedokážu *znalost*

ben®

still10k - není to tak složité a už jsem to zde psal. Zkrátka, nevcítění (nevcítění se) - a toto slovo zná i Google .

still10k*

to ben: podle mého názoru slovo nevcítění není protikladem empatie. Maximálně tak neempatie, ten Google ani online slovníky neznají, ale lidé ho přesto používají, račte si počíst
google.com/...

Slovo neempatie mi není tak úplně proti srsti. Je sice neobvyklé, ale zdá se být přirozeným opakem. Pokud bych potřeboval co nejvíce zjednodušit výrazivo, klidně bych ho ve větě použil.

hodnocení

2x

Pro opak empatie bych asi použila kombinaci dvou vlastností - nevšímavost a citová plochost.

72mona3*
hodnocení

2x

Egocentrismus.

hahanaj*
24.10.18 15:23
hodnocení

1x

antipatie

hodnocení

Anitipatie znám v souvislosti, že mám k někomu antipatii (odpor, předsudky apd), ale s jeho city to podle mě nesouvisí.

hilda*
hodnocení

0x
Cynismus by se nehodil?

hodnocení

0x

Bezcitnost, nevcítění, necitelnost, nemilosrdnost.

hodnocení

0x

Nedostatek empatie bývá součástí některých poruch osobnosti. Disociální především ..

rabb
hodnocení

0x

Určitě ne sebestřednost a egoismus. Já jsem člověk naproti bez empatie jsou mě naprosto ukradené pocity ostatních a ani se nedokáži do nich vcítit ale zato jsem stále dobrosrdečný co se týče pomoci krom pomoci citové samozřejmě. Zároveň se zajímám o ostatní co dělají co je baví ale zato mě nic neřekne když mě řeknou jak se cítí.

julie*
hodnocení

0x
Apatie? Nihilismus?

hop®
hodnocení

0x

Podle mne asi nejvíc odpovítá pojem "sebestřednost". Naprosto mě nezajímají pocity, nálady, myšlení druhých.

hodnocení

0x

Tak se vracíme zpět ke starému tématu. Před rokem jsem se ztotožnil s názorem @iz. To stále trvá. Jen mě napadlo se podívat, jestli, když hledané slovo nezná čeština, neexistuje v jiných jazycích. A ejhle, existuje. Jen to stále není ono. Jako opak empatie uvádí článek ekpatii (v originále Ekpathie). Ovšem dále uvádí, že ekpatie není definována jako nedostatek empatie, je to poněkud složitější.

gedankenwelt.de/...

tondahlavacek
hodnocení

0x

Co tak prosté použití negace, tedy neempatický? :D

makk
hodnocení

0x

Netečnost, bezcitnost... naprosto přesný opak typu studený x teplý v tomto případě asi neexistuje.

terexx
hodnocení

0x

po přečtení předchozích názorů mě napadlo, že opakem empatického člověka je PSYCHOPAT (citováno: "člověk, který se není schopný vcítit do emocí ostatních, bez empatie, který jde v uvozovkách přes mrtvoly za tím, co chce, ale zároveň s vysokou dávkou inteligence, charismatu a organizace")

Takže opakem empatie je "psychopatie":-

marketa*
Pozor, ne každý kdo postrádá empatii je automaticky psychopat. Pokud nejste psycholog který konkrétního člověka vyšetří, obecně se lidé bez empatie označují jako DEPRIVANT
Ale co jsem četla ostatní komentáře jste podle mě nejblíž

kbova
hodnocení

0x

Opakem k empaticky je neempaticky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]