Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat Hydrogensoli

Od: radekj odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, potřeboval bych pomoci s těmito příklady na hydrogensoli. Nemůžu přijít na spárvný postup řešení.

tady jsou dva příklady + moje výsledky které jsou očividně špatně :D

ctrlv.cz/...

Mohl by mi prosím někdo napsat jako podobné příklady řešit? Hledal sem na internetu ale nějak sem to stále nepochopil :(

Předem děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

radekj
hodnocení

EDIT :

tak ten první příklad sem už dokázal spočítat, ale ten druhý stále ne.

myska*
hodnocení

0x

Zkuste tyto sloučeniny brát jako podvojné soli. Ten vodík je tam totiž ve formě H+ a lze ho považovat za druhý kation.

1. příklad: Mn(HSO4)7 - správně jste odvodil, že Mn bude mít +7 (manganistý) a HSO4 bude mít -1. HSO4- lze dál rozložit na H+ (druhý kation) a na SO42-, tam má kyslík vždy 2- (4*2-=-8). No a aby anion měl -2, tak síra musí mít +6 (ová).

Teď už to jen složit: Aniont je odvozen od kyseliny sírové - síran. Díky vodíku je to hydrogensíran. Kationtem je manganistý iont = hydrogensíran manganistý.

2. Hydrogenfosforečnan manganatý: Manganatý iont je jasný - Mn2+. Hydrogen si představím jako další kationt (H+) a zbyde mi jen kyselina fosforečná: fosfor V, takže ta základní vychází jako HPO3. Tady ale pozor, fosfor (bor a spousta dalších prvků a jejich kyselin) přijímá ještě jednu vodu, takže se kyselina fosforečná píše jako H3PO4. A když se na to podíváte, tak ze základní verze ani nelze udělat hydrogenovaný anion - nemá k dispozici dostatek vodíků. Ale verze s jednou vodou navíc už dost vodíků má. Lze udělat hydrogenfosforečnan: HPO42- a dihydrogenfosforečnan: H2PO4-.

Dohromady to pak je: MnHPO4.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]