Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovosled v němčině

Od: boban® odpovědí: 5 změna:
Nejde mi jedna věc do hlavy, v učebnici je uvedena jako správná první varianta. Ale přece spojka ABER by neměla ovlivnit slovosled, proto se mi zdá logičtější druhá varianta. Nebo proč to tak je?
Die Preise sind in diesem Geschäft ein bisschen höher, aber das Angebot finde ich hier besser.
Die Preise sind in diesem Geschäft ein bisschen höher, aber ich finde das Angebot hier besser.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Podle mne je naopak logičtější první varianta.

První část souvěti uvádí nevýhodu internetového obchodu (vyšší ceny), v druhé je zdůrazněna výhoda (lepší nabídka), která nevýhodu z přvní části souvětí vyvažuje nebo převažuje.

Spojka aber v tomto souvětí slovosled druhé věty neovlivňuje. Slovosled je ovlivněn důrazovým slovosledem, v němž po spojce stojí na prvním místě zůrazněný větný člen (das Angebot), za ním přísudek (finde), podmět (ich) a ostatní (zbylé) větné členy.

(Doufám, že jsem to vysvětlila srozumitelně.)

dominikbnp*
hodnocení

0x

Oboje je dobře, je tam vbýznamový rozdíl v tom, co chceš zdůraznit. Jestli to, že ty hodnotíš tu nabídku lepší (var. 1) nebo že tu nabídku hodnotíš ty lepší (var. 2).

iz*

@Dominikbnp > s tou němčinou byste si měl "dát pohov" > ani zde nemáte pravdu (i zde odpovídáte chybně).

V tomto souvětí se v případě, že se má zdůraznit některý větný člen, použije důrazový slovosled (lepší varianta). Nebo se (v případě, že se nemá zdůraznit nic,) použije normální přímý slovosled, v němž se nic nezdůrazňuje.

Vzhledem k obsahu (významu) věty, kde nevýhodu vyvažuje nebo převažuje výhoda, je lepší použít důrazový slovosled.

dominikbnp*

Tak to budu muset říct svým kolegům z Rakouska a Německa, se kterými jsem každý týden v pracovním kontaktu, že mluví blbě.

iz*

@Dominikbnp > zde přece jde o Vaše zdůvodnění (vysvětlení) > to nebylo správné. Vy sám si klidně používejte zdůvodnění, jaká Vám vyhovují, ale neměl byste svými chybami plést hlavu jiným.

PS: Možná Vás to překvapí, ale řada Němců/Rakušanů nemluví a hlavně nepíše správně. Podobně jako řada Čechů nemluví a nepíše správně česky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]