Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika příklad

Od: markus* odpovědí: 5 změna:
Prosím poradíte mi někdo jak na tento příklad? Děkuji...
R=10Ω

Fyzika příklad

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzicek22
hodnocení

0x

Ahoj. Jde o klasické sčítání sériových a paralelních odporů. Asi by ti mohlo pomoci, že pokud sčítáš dva rezistory (a vyjde ti výsledný odpor) je to ÚPLNĚ STEJNÉ, jako bys ty dva rezistory vzal z obvodu a dal místo toho jediný rezistor s výsledným odporem.

Zkus to vyřešit. Mně vyšlo, že odpor výsledného rezistoru je 6 ohm.

olinl
hodnocení

0x
Pokud má být výsledný odpor na svorkách 10 ohmů, můžeš dát první zleva odpor s hodnotou 11 ohmů, druhý zleva 56 ohmů, třetí zleva 56 a čtvrtý 1500 ohmů. Hodnoty odporů řady E24.
olinl
Zapoměl jsem dodat, že pokud dosadíš hodnoty 10 ohmů za každý rezistor v obvodu, pak má honziček22 výsledek 6 ohmů správně. Pokud chceš postup, napíšu i podrobně.

hoststary*
hodnocení

0x

Už včera tu byly příklady tazatelky "markus"a bylo vidět, že to umí, jen si chtěla nechat zkontrolovat výsledky, viz např poradte.cz/... a pak tu byly tyto příklady ještě jednou, bylo jich víc a tam byl i tento příklad a opět dobře.

Ať jste kdokoliv, podívejte se především na schéma a které odpory jsou s kterými v sérii nebo paralelně a pak si postupně obvod zjednodušujte, jako to už včera dělala tazatelka markus, včetně obecně napsaného vzorečku, dosazení hodnot, výpočtu a výsledku dvakrát podtrženého, jak to učí ve škole.

dominikbnp*
hodnocení

0x

Očísluju obvody zleva doprava - R1, R2, R3, R4. Pak začnu zjednodušovat. R3 a R4 jsou paralelně, takže 1/R34 = 1/R3 + 1/R4, všechny mají 10 ohmů, takže to R34 bude 5 ohmů. K němu je sériově připojen R2, celkem tedy 5 + 10 = 15 ohmů, a ten je paralelně s R1. Tedy 1/R = 1/10 + 1/15, odkud R = 6 ohmů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]