Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funkce suma - jak na to?

Od: dominik1127 odpovědí: 3 změna:
Ahojte, potřeboval bych nutně poradit. Dostal jsem za úkol vyčíslit výraz (viz obrázek). Pokud jsem si napsal všechny prvky posloupnosti a ručně jeden po druhém sečetl, vyšel mi správný výsledek - 5/12. Jenže výsledek musím spočítat přes vzorec. Zkoušel jsem použít dva dokonce několikrát, ale ani u jednoho jsem nedošel do správného konce.
1)(n/2)*(a1+an)
2) ((n-m+1)/2)*(am+an)
Nemohli byste mi prosím někdo napsat, jak postupovat krok po krůčku, abych došel ke správnému závěru? Věřím, že pro Vás to bude hračka.
Děkuji!

Funkce suma - jak na to?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak treba:

1/(n^2+n) rozlozime na 1/(n(n+1)) a dale pak na 1/n-1/(n+1)

Urcite vis, ze suma souctu rovna se soucet sum. Tedy muzeme zapsat:

sum(1/n-1/(n+1)) = sum1/n - sum1/(n+1), kde n=2 az 11

-

Dalsi krok lze preskocit, ale uvedu ho pro vetsi nazornost:

Řada nejde od 1 (od prvniho clenu), ale od 2. Zavedeme tedy novou promennou: i=n-1...n=i+1

a ziskavame tedy

sum1/(i+1) - sum1/(i+2), obje sumy od i=1 do 10

-

Pokud si nekolik clenu vyjadrime, rekneme od 1 do 4, ziskavame

1/2+1/3+1/4+1/5-(1/3+1/4+1/5+1/6) a po vykraceni zbyde 1/2-1/6.

A nyni uz je patrny vzorec. Prvni clen z prvni sumy zmenseny o posledni clen z druhe sumy.

V tomto pripade zapsano jako sum A1 - sum B4.

-

Konkretne Tvuj pripad (bez nahradni promenne):

sum A1 - sum Bk, kde k je n-ty clen:

sum 1/n - sum 1/(n+1), n=2 az 11...1/2-1/12=5/12.

dominik1127
hodnocení

Sice nejsem o moc moudřejší, ale děkuji za reakci! Chápu, to s tím vytknutím, respektive rozdělením na dvě sumy. Ale moc se neorientuju v tom konci. Do této rovnice "sum 1/n - sum 1/(n+1)" jsem místo prvního n dosadil 2 (chápu, jako první člen) a místo druhého n jsem dosadil 11(chápu, poslední člen). Ale co mě k tomu vedlo. To si můžu dosazovat jak chci?

Nemuze si samozrejme dosazovat libovolne.

Vtip je v tom, ze se vse navzajem vykrati krome prvniho clenu v prvni sume a posledniho clenu v druhe sume. A tedy suma od do je rozdil prvniho a posledniho clenu dosazenych do prvni, respektive do druhe sumy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]