Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v poslední době se tak trochu zajímám o ekonomiku a teď mi leží na srdci inflace. Není mi jasná jedna věc - proč souvisí vyšší objem peněz s inflací? Jako jo, je to spíš vyšší objem peněz v oběhu, neboť tím dochází k vyšší poptávce a tak se ceny zvedaj, ale jak to ty obchody zaznamenají? Pokud to není extrémní skok v poptávce, tak proč by měly zvyšovat ceny, z důvodu, že příjde o něco víc zákazníků, nebo že víc zaplatí? Nicméně mě napadl jeden takový fantazijní příklad, který nemá blízko k realitě... a sice, že v nějakém obchodě jeden den příjde enormní množství lidí a druhý den skoro nikdo...a tak to jde pořád dokola. To jako budou každý den přepisovat ceny? Nebo dejme tomu, že to je jeden týden vysoká poptávka a druhý mizerná. Jak se všichni pak na těch cenách domlouvají? Chápu, že když se poptávka třeba zvedne třikrát a zároveň se nezvedne nabídka, tak je pro ně důležité zvednout ceny, aby jim zákazníci nevykoupili všechno zboží, aby se nestalo nedostatkové, ale třikrát převýšená poptávka to se asi moc nestane často. Navíc s hyperinflací je to ještě složitější, to se ještě ani pořádně neznaj příčiny co? Když se nějaká objeví, tak se pak ekonomové jen dohadujou kvůli čeho to bylo... a to mě děsí
Inflace vzniká jednoduše . Není na trhu levnější zboží a konkurence tak nefunguje . Klasický příklad u nemovitostí. Není nabídka , a tak pokud chcete bydlet , přistoupíte na vyšší ceny a cenová hladina stoupá. Samozřejmě mužete plošně snížit ceny . Třeba tím že odstřihnete obce od státního cecíku a obce tak budou muset vybírat majetkové daně - ty je mají v gesci . Na trhu by se pak objevil velký objem v současnosti prázdných domu a bytu , které majitelé nepotřebují prodávat a mají je jako uložení peněz . Zároven pokud by byly majetkové daně hlavním příjmem obce , tak ty by se snažily rozšířit stavební příležitosti - z rostoucího majetku pak mají budoucí příjem. Takový danový systém mají třeba v americe.
Hyperinflae vzniká u ekonomik které hodně tisknou peníze , ale na trhu není zboží . Klasický příklad venezuela . Takzvaně tam mnoho lidí bere peníze , ale nedávají za to protislužbu (zboží) . Všichni tak mají mnoho bezcených papírku , ale málokdo vytváří hodnoty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.