Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V dospělosti znovu do školy?

Od: motokatty* odpovědí: 14 změna:

Je možné aby člověk, kterému je 23 let se vrátil znovu na střední školu - i když v minulosti střední školu zakončil maturitou a po ní pár let pracoval?

Jde o to, že jsem půl roku nezaměstnaná a v mém oboru je velmi těžké sehnat práci. Pokoušela jsem na úřadu práce o rekvalifikaci ale kurzu bylo malo a uchazecu hodne. Nemam penize na to abych si zaplatila rekvalifikacni kurz sama... Tak mě napadlo, že bych zkusila znovu střední školu (nebo učiliště) na denní studium, abych získala kvalifikaci v jiném oboru. Je to možné?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

edita*
hodnocení

2x

Je to asi měsíc, co jsem četla, že se dospělí budou opět moci vrátit do školy. Jelikož žáků ubývá, některé SŠ mají otvírat něco na způsob nástavby, jak to bývalo dřív . Nevím ale, jestli už od září t.r., to by bylo dobré zjistit přímo na určité škole. Ze Školského zákona vyjímám to, co se vás týká - nejvíc asi odst.2:

§ 85

Zkrácené studium pro získání středního vzdělání

s maturitní zkouškou

(1) Střední školy, které poskytují střední vzdělání

s maturitní zkouškou v daném oboru vzdělání, mohou

v tomto oboru vzdělání uskutečňovat také zkrácené

studium pro získání středního vzdělání s maturitní

zkouškou. Zkrácené studium trvá 1 až 2 roky v denní

formě vzdělávání; délku stanoví rámcový vzdělávací

program příslušného oboru vzdělání.

(2) Ke zkrácenému studiu pro získání středního

vzdělání s maturitní zkouškou se mohou hlásit uchazeči,

kteří získali střední vzdělání s maturitní zkouškou

v jiném oboru vzdělání. V rámci přijímacího řízení

může ředitel školy rozhodnout o konání přijímací

zkoušky, jejíž obsah a formu stanoví v souladu s rámcovým

vzdělávacím programem oboru vzdělání, k jehož

studiu se uchazeč hlásí.

(3) Ministerstvo stanoví prováděcím právním

předpisem náležitosti a podmínky organizace zkráceného

vzdělávání pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou.

doplněno 27.05.10 21:10:

Zkrácené studium je v denní formě.

marenka*
hodnocení

0x

Je, znám dvě bývalé kolegyňky, jedné bylo 24, druhé 40, studovaly dálkově - na 5 let zdravotní školu. Zadarmo, jenom některé učebnice si musely hradit.

motokatty*
hodnocení

kdybych studovala dálkově tak si budu muset pořád platit zdravotní a sociální pojištění sama.

Potřebuji vědět jestli se můžu stát zase studentkou - na řádné denní studium... Dálkové studium můžu dělat i při zaměstnání - jenomže to já nemám a právě kvůli tomu chci zpět do školy..

abdul*
hodnocení

0x

zajímavý nápad :) Chodit do školy s o deset let mladšíma děckama.Co na to rodiče :)

motokatty*
hodnocení

o 10 let mladší děti chodí na základní školu... (cca do 7. třídy) *bzum*

binka*

Ale tak se nehádejte! Já tomu ale nerozumím, jako že by jste znovu chodila do školy - denní studium po celé čtyři roky? Kde budete brát peníze, budete znovu student ...rodiče vás budou živit? *nevi*

motokatty*

nyní mě musí také živit rodiče. Podporu jsem brala 5 měsíců, nyní nedostávám ani korunu.

Já bych jinak o tom nepřemýšlela - ale jak jsem psala, dlouhodobě nemohu sehnat práci ve svém oboru, rekvalifikace na úřadu práce je téměř nemožná a když ano tak v oboru (svářeč, řidič vysokozdvižného vozíku apod.) a peníze na rekvalifikační kurz (který nehradí ÚP) nemám peníze. Tak mne napadlo - jít znovu do školy (třeba i jen na účňák, protože maturitu mám) ale uplně na jiný obor, ve kterém bych později našla uplatnění... šla bych i třeba na nějakou VOŠ ale tam se dostanu nejdříve od školního roku 2011/2012 - jelikož přihlášky ke studiu 2010/2011se podávali do konce února...

Jen jsem se ptala - jestli to jde (ne,že bych chtěla být věčný student) protože já už opravdu nevím co dělat. Práci hledám samozřejmě i v jiných okresních městech než to naše, vč. Prahy - ale v těchto městech mi většinou řeknou, že mají dalších 20,30 lidí z toho daného města a že raději vezmou je - než mě,jakožto dojíždějící...

pt®

Zkuste ještě roční nástavbu na jazykové škole a zakončete jazyk státnicí. Myslím, že byste pak mohla jít učit jazyk na ZŠ nebo na učiliště. PT /stařenka/

motokatty*

cizí jazyk není zrovna moje silná stránka... :(

abdul*

Co VŠ, nebylo by to lepší? A nebo do Lídlu jako pokladní, tam berou snad každého.

Znám pár lidí co pořád shání nějakou práci, znám ale dost dalších co neshání ale pracují. Možná je to v těch lidech a né v těch pracích :)

Sorry za jízlivost ale prostě mě to připadá uhozený, že někdo komu je 23 chce jít znavu na střední :)

motokatty*

na VŠ se můžu dostat až od školního roku 2011/2012 takže to mou momentální situaci nevyřeší.

věřte mi, že bych šla ráda jako pokladní do nějakého hypermarketu - v Bille a Normě mi řekly,že na pokladní nemám potřebnou kvalifikaci (a to jsem rok prodávala v obchodě). U nás je několik tisíc nezaměstnaných, takže když nějaký obchod hledá prodavačku přihlásí se tam třeba i 50 a více lidí... Jde o štěstí, pokud vás vyberou, protože mají z čeho vybírat (a je samozřejmé že si vyberou někoho, kdo už danou práci dělal). Hledám (nyni už jen pomocí internetu) samozřejmě i v dalších městech vč. Prahy - ale tam většinou slyším to co už jsem jednou psala (vezmou raději někoho místního než dojíždějícího)

Mám maturitu (vystudovala jsem obor obchodník). Po maturitě jsem dělala v jednom hypermarketu kancelářskou práci. Potom jsem začala prodavat v obchode. I kdyz jsem maturovala z ucetnictvi tak na ucetni se vetsinou hlasit nemuzu, protoze nemam pozadovanou praxi, nebo neumim velmi dobre anglicky (coz je dneska prakticky u temer kazdeho inzeratu). Vetsinou me ale stejne berou podle posledniho zamestnani - takze jako prodavacku a tam je konkurence vysoka (protoze prodavacku muze delat prakticky kde kdo). Sama pani na pracaku mi rekla, ze jde o stesti (pokud v dnesni dobe sezenu praci) - coz zrovna moc povzbuzujici není.

Brigadu sice mam - ale mnohem radsi bych nasla stale zamestnani (prakticky jakekoliv).

NETVRDÍM,ŽE VE 23TI LETECH CHCI JÍT NA STŘEDNÍ - JEN JSEM SE PTALA JESTLI JE TO MOŽNÉ... (když jste půl roku bez práce tak vás pak už napadá ledascos...)

Nechci tu fnukat jak nemuzu sehnat dlouho praci - protoze si stejne vsichni myslite, ze se pul roku stejne jenom valim doma a nic nedelam a nejradeji by jste napsali frazi: kdyz nekdo chce pracovat tak si nejakou praci vzdycky najde (to jsem si myslela donedavna taky - netusila jsem jak to bude tezke s hledanim prace. Jenomze kdyz je poptávka po nových pracovních místech mnohem větší než nabídka pracovních míst...).

marenka*

Motokatty a co dálkově zdrávku? Šla bych se zeptat do nemocnice, do léčebny, do domova důchodců, jestli nepotřebují pomocnici-ošetřovatelku. Pokud ano, budou po vás chtít udělat 3měsíční kurz, všeobecný sanitář, stojí cca 3500,. Kč a pak můžete při práci studovat. Ve zdravotnictví je práce habaděj.

motokatty*

děkuji za tip :) peníze na ten kurz bych možná i sehnala (kdybych měla tu práci jistou)

marenka*

U nás to dělají tak, že vás zaměstnají jako pomocnici s tím, že v nejbližším termínu jdete na kurz. Po něm máte novou smlouvu s novým zařazením a platem no a pak si můžete v klidu vyřídit zdrávku. (tu si můžete vyřídit i bez toho) Jste ve státním sektoru a máte své jisté.;) Jo a ta zdrávka se neplatí, max. učebnice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]