Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesplnitelné požadavky od učitele

Od: 2019ismyyear odpovědí: 26 změna:

Dobrý den ,dnes bych se s vámi chtěl podělit o mou situaci a také bych rád poprosil od radu již zkušenějších. Začněme tedy.

Jsem žák gymnázia ,který chodil na gymnázium (SŠ) A . Zde jsem studoval Francouzštinu do 3. ročníku .Nicméně jsem z ní propadl a musel přestoupit na jinou školu kde francouzštinu jako druhý jazyk nenabízeli. začal jsem tedy ve 3. ročníku znovu Němčinu.S tím že spolužáci měli 10 lekcí náskok. S tímto učitelem jsem chodíval na doučování 2 hodiny stím že jsem pracoval sám ve třídě. Za celý rok jsem zvládl 5 počátečních lekcí ( což je půl lekce za rok). Němčinu jsem zvládal tak tak na 3-4 .Na konci roku mě p.učitel zavolal na chodbu a řekl mi že o prázdninách musím dohnat ostatní . Já (5) lekcí oni (15) .Byl sem tedy dost zaražen ,ale do prázdnin zbývalo pár dní .Tudíž jsem si stím nedělal moc hlavu ,navíc jsem si řekl že to asi nebude brát vážně. Naštěstí moji rodiče jsou mi oporou v tomhle, mohl jsem tedy chodit 2-3X týdně na doučování(k jinému učiteliú ,které nebylo zrovna levné. Na konci prázdnin jsem zvládl necelé 2 lekce. Nastoupil jsem tedy v září do školy. Spolužáci již začínali druhou učebnici (15. lekci mají probráno. ) učitel mi řekl že jsem již na jejich úrovni a budu brát učivo s nimi a psát jejich testy. Pokusil jsem se před třídou říct ,že jsem se o prázdninách učil ale stihl jsem 2 lekce,nicméně než jsem to dořekl p.učitel mě před třídou odsekl stím že ho to nezajímá. Letos jsem v maturitním ročníku tudíž je mi tato situace dost nelehká a také demotivující ,jelikož pokud budu brát učivo se třídou(kterému vůbec nerozumím) a 10 lekcí ještě dohánět a psát stejné testy ,obávám se že k maturitě to určitě nezvládnu. Ať už jen kvůli pětce z Němčiny ,která je podle mne jistá .Tak kvůli náporu učiva z Němčiny mi nezbyde čas na maturitní předměty.

Poprosil bych prosím kohokoliv o radu jak tuto situaci řešit, Už měsíc jsem ve stresu jelikož a nevím jak toto řešit. Když nezvládnu němčinu nepřipustí mě k maturitě a určitě propadnu . A na druhou stranu bych nezvládl maturitu ,protože bych po škole jen seděl a doháněl Německý jazyk. Pořád přemýšlím a nevím jak najít východisko.. Prosím vás moc o pomoc .

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@2019ismyyear - Zkuste se prosím podívat na to z mojí perspektivy a nesrážet mne dolů
Zkusila jsem, podívala se a dočetla se, že "Tudíž jsem si stím nedělal moc hlavu ,navíc jsem si řekl že to asi nebude brát vážně."
Co dodat...

2019ismyyear
hodnocení

Děkuji za vaši radu.

To není rada.

sraeth
hodnocení

2x

No nezlobte se, ale 3x týdně doučování a probrali jste 2 lekce? Nechci být zlá, ale jste si jistý, že na gymnázium máte? V jednom jste propadl, druhé taky nezvládáte. Být vámi, zkusím nějakou jinou školu.

hodnocení

1x

Nejspíš budeš muset po škole jenom dohánět tu němčinu, je mi líto.

Učitel ti vlastně "daroval" doučování, když s tebou seděl 2 hodiny a pracoval s tebou, předpokládám celý rok. Jistě chápeš, kolik ti daroval, když sis pak opravdu doučování o prázdninách platil (vlastně rodiče).

Pak se dá ještě nejspíš opakovat ročník - poraď se s třídním učitelem.

Nejsi v tom sám, moje děti všechny začaly Nj a najednou se ocitly (také na gymplu) ve třídě angličtinářů. Ten nejmladší byl na tom nejhůře, protože v té třídě byl jako němčinář sám a navíc celé září (kdy se opakovalo) byl v léčebně. V polovině října se ocitl ve třídě, kde ostatní měli několikaroční náskok v Aj, a také v ostatním probraném učivu... Byla to dřina, ale dal to. Na jedničku ani dvojku teda ne! Na doučování ovšem u nás penízky nebyly ...

2019ismyyear
hodnocení

Nene , doučování s učitelem se školy jsem si též musel platit .Nic nedaroval. Bral si 700 kč na 2 hodiny. Nicméně jsem ke konci roku u něj skončila našel si jiného ,jelikož mi více vyhovoval,což mu také nebylo nijak zvlášť příjemné. Ale starosti mi dělají hlavně známky . Ono to dotáhnout s odřenými uši jde,ale né pokud budu psát testy z učiva 10 lekcí přede mnou .

iz*
hodnocení

1x

Podle mne jste se do dalšího ročníku dostat neměl, protože jste nesložil rozdílovou zkoušku z němčiny. → Ředitel školy Vám měl stanovit termín, do kterého máte zkoušku složit, pokud byste v ní neuspěl, měl Vám studium ukončit.

Podle mne jste naopak získal mnohem větší úlevu, než by Vám povolila jiná škola.

Co mne zaráží, jsou ty dvě lekce za dva měsíce prázdnin, kdy jste kromě němčiny neměl další školní povinnosti. Učila jsem němčinu a také jsem některé žáky z jiných tříd doučovala přes prázdniny, takže mám představu, co se dá za dva měsíce zvládnout. Když jste dostatečně nevyužil prázdniny, budete muset více zabrat nyní.

Ovšem nejvíc mne zaráží, že jste za doučování platil učiteli, který Vás měl němčinu učit ve škole. To není v pořádku.

Poznámka: Píšete o lekcích, ale učebnici jste neuvedl...

doplněno 02.10.18 12:02:

@Aknelka,

podle mne není etické, když si učitel, který žáka učí, nechává platit za doučování. Pokud jeho žák potřebuje doučování, může mu doučování doporučit, poradit mu, kam se obrátit apod.

@Tazatel > "Sprechen Sie Deutsch" je slušná učebnice. Škoda, že jste přes prázdniny nedohnal předchozí učivo. Není možné žákovi dva školní roky poskytovat "úlevy".

2019ismyyear
hodnocení

Dobrý,den Sprech Sie Deutsch 1 . Spolužácí berou již 2. učebnici a já si ji mám taky nyní koupit . Ve škole se mi nevěnoval ,seděl jsem sám v lavici a měl se učit sám.Pak po škole jsem měl u něho doučování.

ivzez - myslím, že není povinností učitele se žákem probrat (v jeho volném čase) učivo, které žák už měl mít probrané. To bych brala např. v případě, že byl žák nemocen a potřebuje pomoci.

2019ismyyear
hodnocení

Achjo, pokud si bere 350 ,- za hodinu doučování bere se to jako jeho volný čas? . Opravdu jsem se zde nedozvěděl nic co by tuto situaci řešilo. Chápejte že když s tímto učitelem na doučování jsem stihl 5 lekcíza 10 měsíců. Jak bych asi měl stihnout 10 lekcí za 2 měsíce (i můj doučující učitel říkal že je to nemožné). Navíc teď píši testy ,které jsou 2 roky přede mnou bez ohledu na to kde jsem nevidím to jinak než čisté pětky do konce roku a nepřipuštění k maturitě. Kdybych něco provedl či byl lajdák nic neřeknu. Ale já přestoupil z jiné školy a začal se učit Němčinu normálně od začátku. A snaha tam byla a to velká .Kdyby ne proč bych k němu chodil na doučování a platil mu tak velké peníze + učil se o prázdninách .

ivzez® "podle mne není etické, když si učitel, který žáka učí, nechává platit za doučování"- souhlasím, taky bych to nedělala, ALE:

také není povinnost učitele s žákem dohnat učivo, které z daného důvodu neprobral (předchozí škola, kde daný jazyk neměl). Nezlobte se, ale to kdyby měl takové 2-3 žáky v ročníku, nemusel by učitel už ani chodit domů. *

Zmiňovala jsem tu svého syna, a vůbec mě tenkrát nenapadlo, že by mu jeho vyučující měl nahradit chybějící roky výuky (ano, dohodli jsme se tenkrát, co a jak dlouho mu bude tolerovat v průběhu 1. pololetí).

Možná ten vyučující měl za to, že je k tomu dohánění učiva nejvíce kompetentní, možná si chtěl přivydělat, nebo nevěděl o jiném řešení, ale já sama bych s tím měla dost problém takto doučovat.

* Ono je už problém i to, když žák přijde v průběhu roku z jiné školy, kde bylo učivo probírané v jiném pořadí (dá-li se to tak říci).

2019ismyyear: o těch 350,- jsem nevěděla, asi jsem to v dotazu nepostřehla. Pokud jste za doučování platil, tak vám pochopitelně svůj volný čas nevěnoval, ale to jistě víte a víte i to, že to vím já :).

break
2019ismyyear:ty neumíš ani ten názec tý učebnice správně napsat.A ta učebnice je jak pro blbý.Čtvrtina jsou cvičení, druhá slovíčka, třetí gramatika a zbytek jsou obrázky...Asi čekáš, že tě bude někdo vodit za ručičku.S náma se na střední ne*sral nikdo.Když si nevěděl, tak pomohli, ale musela bejt snaha a smaostudium.Zadarmo nic nedostaneš...A nemůže se věnovat jen tobě, když učí i ostatní...

hodnocení

1x

Povzdechnutí nad tím, co mělo udělat jinak, není rada, ale neodpustím si to. Proč ji neopakoval ročník na původní škole?Když mi nepůjde francouzština, nemohu si myslet, že s němčinou od nuly to bude dobré řešení. Pro intenzivní výuku je nejlepší pobyt v cizojazyčném prostředí. Proč jsi o prázdninách nejel do Rakouska nebo Německa na nějakou třeba špatně placenou brigádu?

Z hlediska češtiny je zajímavý tvůj příspěvek ve 22:41. Dobré vyjadřovací schopnosti, ale naprosto neumíš (kašleš na?) čárky v souvětích.

Důležité také je, jestli myslíš na vysokou školu. Jak si představuješ budoucnost? Pokud jsi "tvrdý" na jazyky, ale velmi dobrý v technických předmětech, tak se na nějakou techniku dostaneš i se čtyřkou z němčiny. Na čtyřku z němčiny se zkrátka musíš naučit. Vždyť zkoušení jistě nesestává pouze z testů, ve kterých jsi pozadu. Při normálním zkoušení musíš dokázat, že starší látku ovládáš a celkové znalosti máš "dostatečné".

Vedle doučování, kde zřejmě probíráte gramatiku, doporučuji i mírně odlehčený způsob doučování - videa zábavná a naučná, četbu zpráv i pohádek... To vše ve volných chvílích a samozřejmě v němčině.

figurek*
hodnocení

1x

no tak pravda, nevím jak bych ti pomohl. Jen bych připsal jen jedno : Když se chce, všechno jde. To co se na střední škole učíš půl roku, to profesor na výšce projede za jednu přednášku a už se k probrané látce nikdy nevrátí. Tak nějak bude předpokládat, že všechno umíš.

Radím : Tvrdě do boje a nevzdávat a nevzdávat.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Pokud si myslíš že tvé znalosti jsou alespoň částečně dostatečné, můžeš proti tomu bojovat svým přezkoušením. Jinak i ty ale musíš uznat, že není fér, aby ti učitel hodně promíjel a tvé znalosti byli nedostatečné, hlavně ve srovnání s ostatníma. Známka o pololetí mnoho vypoví. Hlavní je, že z němčiny nebudeš maturovat, tak snad i ten učitel tohle pochopí a nakonec přimhouří oči.

2019ismyyear
hodnocení

Ano, neříkám že jsem kdoví jak chytrý či pilný student. také nežádám aby mně učitel nic promíjel ale chtěl bych více ohledu vůči mne ,ale nedokážu si představit psát testy z lekce 17 když jsem sním skončil na 5. lekci. Mám tedy dohánět pohyblivý cíl? Zkuste se prosím podívat na to z mojí perspektivy a nesrážet mne dolů (viz. že nemám na gymnázium ) Kdybych na něj neměl nedostal bych se přece do maturitního ročníku.

asd1

Jaké ohledy bys chtěl? Měl jsi na to celé prázdniny. Naučit se středoškolskou němčinu není za dva měsíce problém. A to ještě o ročník méně... Stačilo měsíc se to učit doma a druhý měsíc na nějaký pobyt v Německu, brigáda + kurz němčiny pro cizince. jestli jsi prázdniny proflákal tak se nediv že nestíháš. Na konci roku jsi dostal zadání co máš v září umět a nebylo to nic nereálného. Jak chceš studovat dál? Na VŠ ja každá zkouška na úrovni maturity a máš jich spoustu. To by ses svým tempem nenaučil ani za sto let... Podobné studenty u nás vyházeli v prváku...

A anbi, buď doženeš pohyblivý cíl nebo holt na tu školu nemáš. Ještě můžeš zkusit opakovat ročník... Ale pokud nejsi blbej a zabereš tak to není problém dohnat a z němčiny klidně i v pohodě odmaturovat...

myska*
hodnocení

0x

Přestaň si teď lámat hlavu s maturitou a zkus do konce roku pořádně zabrat v němčině. To jsou dva měsíce, spousta času.

Já se sice učila jen angličtinu, ale zjistila jsem, že hlavní je umět slovíčka. Když umíš slovíčka, tak pak pochopíš text a budeš se umět i vyjádřit. K jednoduchým větám obvykle stačí základní gramatika a s tím už tu čtyřku v klídku dostaneš.

Přestaň se pokoušet dohnat učivo jen ze zadané učebnice! Ber ji jen jako průvodce, co všechno se máš naučit. Já bych začala tím, že bych si z celé učebnice vypsala a naučila slovíčka - určitě je budou mít v každé lekci vypsaná. Existuje tolik aplikací na slovíčka, kam si člověk může zapsat i svoje vlastní, takže je budeš mít neustále po ruce. Stačí 3 minuty na zopakování deseti slovíček a aplikovat to takhle každou přestávku. Jo a pověsila bych si jednu kopii na záchod, tam je člověk taky dost často a aspoň si bude mít co číst ;)

Pak bych postupně prošla gramatiku, řekněme 1 lekce na týden. Ke každé gramatice bych si udělala jedno cvičení za den. No a jako poslech doporučuju seriály, pohádky nebo zprávy v němčině. Pro porozumnění psanému textu číst knížky - existují seznamy knih sestavené dle obtížnosti. A tohle ti také pomůže z gramatikou, čtení a poslouchání ti pomůže zafixovat ustálené fráze nebo jaká předložka se s daným slovem používá.

Prostě se němčině věnuj i ve volných chvílích a budeš překvapený, jaké budeš dělat pokroky.

iz*

@Myska, angličtinu nelze srovnávat s němčinou, v níž je na začátku důležitá gramatika a větná skladba. S dobrou gramatikou a větnou stavbou dá německy domluvit i v případě, že člověk nemá příliš velkou slovní zásobu. Přístup "hlavní je umět slovíčka" může v němčině vést k tomu, že člověk nezvládne správně ani jednu větu.

Poslech a videa doporučuji také, ale ne hned od začátku. V začátcích jsou dobré televizní zprávy nebo předpovědi počasí, kde moderátoři mluví spisovně, slovíčka se poměrně často opakují, porozumění napomáhá i obraz.

break

ivzez:přesně tak.Pochopit gramatiku je to hlavní.Pak základní slovesa, zájmena atd...Drilovat se slovíčka nemá moc smysl, protože v Němčině jich je hrozný kvantum a ač se to nezdá, tak se dá v tomhle jazyku i docela improvizovat.Nicméně pochopit ten jazyk mi nepříjde moc složitý nebo aspoň mě to sedlo a mluvím raději německy jak anglicky...

myska*

@ivzez: Já jsem se němčinu opravdu nikdy neučila, takže nevím. Jen beru z angličtiny, kde si člověk obvykle vystačí s přítomným, minulým a budoucím prostým časem - a to se člověk naučí v prvních 3 hodinách. Ale slovíčka jsou k porozumnění fakt důležitá. Bez slovíček z věty člověk sice pozná, že se to odehrává v minulosti, ale o čem je řeč, to prostě neví.

Za jak dlouho se člověk naučí základní německou gramatiku? Vždyť tazatel by už měl umět celou třetinu knihy, celý jeden ročník, takže by měl zvládnout poskládat jednoduché věty, ne?

@break: V angličtině je taky kvantum slovíček, ale čím víc jich člověk umí, tím líp rozumí. A aby tazatel alespoň rozumněl tomu, co probírají, tak je přece nutné, aby věděl, o čem si povídají? *nevi*

break

slovíčka jsou potřeba, to určitě.Jenže gramatika v Němčině dovede bejt ošemetná.Na mluvení v jednoduchejch větách fajn, to chce kvantum, ale to pak rodilej přestane poslouchat a občas je potřeba i něco vysvětlit...hlavně oproti Angličtině má pády a používá členy podle toho..To kolikrtá dovede pozměnit význam v pádu, množným čísle atd. když se špatně použije...

Základ je samozřejmě znát pády, členy, množný čísla, používat způsobový slovesa, umět pracovat s třema slovesama ve větě, naučit se tvořit aspoň jednoduchý vedlejší věty a dva minulý čas preteritum a perfektum.A hlavně to perfektum, to je nejpoužívanější a z toho si vyvodí příčestí minulý, který je hodně podstatný pro zbytek...

Jde o to to hlavně pochopit, pak to jde rychle.Má to takovej ten pořádek docela ucelenej.Když se člověk chytne na začátku, tak to pak jde rychle a dá se přidávat slovíčka...A hlavně s tímhle už se člověk slušně domluví.Za dva měsíce tohle musí umět používat bez nějakýho extra drilování...

hodnocení

0x

Tohle byste měl probrat s ředitelem, jestli byste nenašli nějaký kompromis, případně jestli byste mohl být z němčiny neklasifikován. Dělat mrtvýho brouka je velká chyba (to platí obecně).

hodnocení

0x

Nějak tomu nerozumím - tempo 2 lekce za prázdniny?

Když se o něco starší dcerka na VŠ rozhodla, že by její umělecké budoucnosti mohl něco přinést rok na VŠ v Paříži, neuměla ani slovo francouzsky. Absolvovala čtrnáctidenní kurz francouzštiny na Francouzském institutu a za týden letěla. Tam zahájila praxi ve francouzštině založením účtu v bance a sehnáním ubytování v privátě. Potom absolvovala rok VŠ ve francouzštině. Včetně všech písemných prací i zkoušek.

break

když se chce, tak to jde...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]