Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtěl bych se něčemu vyučit

Od: uznezak odpovědí: 17 změna:
Velice lituji toho, že jsem po základní škole nešel na klasický učební obor, ale problém byl asi v tom, že jsem vlastně ani pořádně nevěděl, co chci dělat. Na studium jsem v té době ani nepomýšlel, jednak proto, že jsem si jako studijní tip rozhodně nepřipadal-byl jsem takový typický průměr-spíše slabší a později se mi známky v některých předmětech rapidně zhoršily. Z matematiky jsem od jisté doby byl trojkař a později i čtyřkař. Cizí jazyk byl pro mě také dost náročný předmět, ale většinou jsem ho dal nejhůř na 3! Ostatní předměty jsem zvládal buď na 3, nebo i lépe.Zlom nastal na střední škole-nešel jsem na učební obor, jak mi bylo spíše doporučováno, ale na maturitní, podstatně náročnější technický obor. První chvíle jsem zápasil s matematikou, angličtinou a dalšími technickými předměty. Na vysvědčení se objevilo mnoho čtyřek i pětky! Je pravda, že jsem se neučil, ale i když jsem se chtěl učit, stejně mi mnohé věci prostě přirozeně nešly. Školu jsem po dvou letech opustil a neměl jsem v tu dobu nic-byl jsem bez vzdělání!Později jsem začal studovat dálkově a zpočátku to bylo pro mě dost náročné-zase zápas s matematikou a angličtinou, kdežto ve fyzice a češtině jsem se v mnohém výrazně zlepšil. Po určité době jsem dálkově vystudoval-mám tedy maturitu, ale na lehčí soukromé a to se opravdu nedá porovnat s náročným denním studiem a je jasné, že se liší škola od školy a obor od oboru.A výsledek je, že stejně jsem tu maturitu ani nevyužil-na vysokou jsem neměl-to už jsem se přesvědčil a jelikož mám všeobecné vzdělání, tak nejsem nijak konkrétně zaměřen, takže byl i jistou dobu problém, najít si vhodnou práci. V současnosti se živím už nějakou dobu jako dělník. Práci zvládám a nikterak mi nevadí, že se živím rukama. Teď ale lituji, že jsem se něčemu nevyučil, protože umět řemeslo, je pro mě více perspektivní a realistické, než se trápit studiem, na které jsem prostě neměl-to jsem pochopil později. Vím, že jsem měl v nějakých testech velmi nízký percentil (testy OSP) a kdysi jsem si dělal IQ test, dle jedné publikace a vyšlo mi, že mám IQ něco málo přes 90 (asi kolem 94-95). Asi jsem nebyl pro studium vhodný, ačkoliv jsem se v mnohých věcech zdokonalil. Otázka je, čím se živit (asi nechci celý život dělat to co dělám), jestli se něčemu vyučit a případně o jaké pracovníky je v současnosti zájem, jaká řemesla a dělnické profese táhnou? Díky za odpovědi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cokoliv
hodnocení

5x

Když si vezmete rodinný domek, tak kde se na něj kouknete a byla potřeba odborná práce, to si můžete zvolit. Lidi-dobří řemeslníci chybí, nejsou.

zedník

instalater

malíř, tapetář

lakýrník a natěrač

omítkář

topenář

elektrikář

tesař

pokrývač

kominík

obkladač

podlahář

svářeč

kovovýroba i umělecké řemeslo - zámečník, kovář

kamnář

montér zateplovacích systémů + tepelných izolací

montér zabezpečovacích systemů

a další

nsp.cz/...

Pokud jste již starší, tak otázka je, kdo Vám toto učňovské vzdělání zaplatí. To byste musel být opravdu velký fanda pro nějaké povolání a něco již pro to udělat, začít. Ale vy stále tápete a vlastně si nedokáže ani na internetu a okolo sebe něco vybrat.

uznezak
hodnocení

Já sám si ho zaplatím, proč bych si to měl od někoho nechat platit? Myslel jsem samozřejmě dálkovou formu-prostě zkrácené "studium", nebo rekvalifikaci, anebo se to prostě naučit až na místě-tedy ve firmě. Jinak ten seznam se mi líbí, jsou tam ty obory, které stojí za to.

tom*
hodnocení

3x
Instalatér, elektrikář, zámečník, truhlář, zedník... Když je člověk šikovný, tak mu ruce utrhnou a je jedno jaký řemeslo...
uznezak
hodnocení

Nevím jestli se v této zemi "trhají" ruce, mě připadá, že naopak je to nedoceněné-platově! Ale ano, je nedostatek lidí, co opravdu něco umějí.

tom*
Ale ano, pracuji jako elektrikář a co dokáží ostatní "kolegové" elektrikáři vytvořit, to rozum zůstává stát. Zamyslet se jaké řemeslo bude za 20-30 let nejžádanější.
liska5

To by mne taky zajímalo, která řemesla mají perpektivu za takových 25 let. Asi ta, kde se jen tak nedá zavést automatizace a roboti.

liska5
hodnocení

2x

Znám jednoho, co je vyučenej kuchař. Šel k partě, co dělá nějaké tryskané zateplení, naučil se to a je ve firmě žádanej a považovanej. Vyškolil se i v nějakých měřeních úniku tepla. Chce to zjistit si firmy a firmičky kolem, posoudit, jestli na to mám, jestli mne to uživí, jakou mají perspektivu a zda bych u toho vydržel. A ptát se.

Pamatuji si, jak se starým opravářem kotlů chodil mladej kluk a že se to učí, aby v tom jednou pokračoval.

uznezak
hodnocení

Já sám si myslím, že nejlépe se to naučí člověk od někoho, kdo to opravdu umí a je potom otázka, jestli na to potřebuji mít nějaké papíry, třeba rekvalifikaci? Maturitu mám, ale je mi na nic, nevyužiji ji a naopak ten učňák mi chybí!

liska5

A díval jste se na učňovské obory pro dospělé? Záleží na regionu. Některé střední technické školy takové "třídy" otvírají.

uznezak
hodnocení

S tím je asi ta potíž, buď mě daný obor nezaujme, nebo zcela chybí a s rekvalifikacemi jsou rovněž problémy, když požadují nějakou dobu praxe. Asi bude cesta někde jinde. Ideální by bylo tak jednoleté dálkové studium, nebo rekvalifikace s možností získání výučního listu, ale to asi nebude tak snadné a dostupné.

break
hodnocení

2x

všeobecně je málo lidí, co chcou dělat rukama.Každej chce studovat do 30 a mít deset papírů z dementních vejšek, který postrádaj nějakej význam...

Mám maturitu, ale stejně opravuju auta a baví mě to...Jediná moje výhoda je, že jsem se v nich hrabal už jako kluk.Jinak je to poměrně těžký a zapeklitý řemeslo.

Co třeba svářeč/zámečník?Je po nich hlad a šikovnej si vydělá...

cokoliv
hodnocení

2x

Píšete, že jste dva roky studoval technický směr a nyní pracujete jako dělník.

Tak byste se měl již asi rozhodnout, které řemeslo by asi tak přicházelo v úvahu.

Je zbytečné, vypisovat vaše úspěchy a neúspěchy na střední škole, ale podívat se do oblasti, kde bydlíte, a optat se přímo na učilišti, které v okolí najdete.

V Praze 9 by to mohla být škola na Jarově a otvírají tyto rekvalifikační kursy, ale je již říjen, tak nevím, jestli není pozdě.

skolajarov.cz/...

Dálkové studium na jeden rok, jak si představujete asi nikde nebude. Povětšinou je nabízeno další vzdělávání pro již vyučené, kdy se prohlubují a specializují již nabyté zkušenosti a základy. Leda byste měl nějaký inviduální plán s ohledem na Vaši technickou školu.

Lektoři Vás, jako dospělého nebudou učit základy, jako žáka, který vyšel základní školu, ale navazují na Vaše již získané znalosti.

Rekvalifikaci byste mohl získat na úřadě práce, ale víte, to jsou třeba pracovník v sociálních službách, sanitáři, kosmetičky apod.

Ještě jsem slyšela o kurzech na motorové zdvihací vozíky - tedy pro práci povětšinou ve skladech.

Jinak jeden čas byla velká nouze o řidiče. Nevím, jak to dnes vypadá, ale řidič MHD /autobus, tramvaj, metro/ má podle inzerátu okolo 35 000 Kč, ne-li více, když se započtou stravenky a jiné benefity.

koca
hodnocení

2x

Čím se živit? Čím se vyučit? To musíte vědět jenom vy sám. Co vás baví, každý má něco, k čemu tíhne. Já kdybych byla chlap - tak asi automechanik. To je myslím si dobré řemeslo. Můžete i podnikat.

liska5

Ony ty obory, kde je elektronika, přestávaj být klasickým řemeslem. To jsou samé tištěné spoje. Výměna celých bloků, místo jedné hadičky. Auto si neprohlédnou očima, ale projedou nějakým detektorem, či co to je.

break

liska5:to je hodně zkreslená představa.Bez diagnostiky to už 20 let nejde, ale počítač neřekne kde je problém.Ne vždy...a pořád je to o mechanice a další desetiletí bude...A na nápravy, převodovky, spojky, dvouhmoty, výfuky, karoserie, brzdy, pneu atd. není potřeba počítačů.Výjma geometrie a u některejch aut přes comp ještě brzdy kvůli el. ručce popř. interval...Pořád je to o tom něco umět, mít cit a znalosti.Hlavně ten obor jde šílene dopředu...

annna*
hodnocení

2x

Když se rozhlédnete kolem sebe, uvidíte, jak moc lidi potřebují různé řemeslníky a jak dlouho na ně čekají. Tuhle jsem např. potřebovala trvale odpojit 1 radiátor, mám Fe trubkové vedení. Po měsíčním čekání přijel topenář, vytáhl švajc, odpálil radiátor, nechal ho tam ležet, sbalil hadice a odfrčel, protože spěchal na další práci. Celé mu to trvalo méně, než co píši tento příspěvek. Zaplatila jsem 1000 Kč - a byla jsem ráda, že je práce hotová. To přece jasně svědčí o tom, jak jsou dnes dobří a kvalifikovaní řemeslníci žádaní.

A výběr profese? Všechny, které potřebují (a budou potřebovat) občané na práce kolem svých domů: elektrikář, instalatér, obkladač, podlahář, zedník, zahradník atd. atd. Popř. řemeslné obory do provozů.

smudli*
hodnocení

2x

Co kolem sebe vidím, tak nejžádanější je zedník a další profese kolem stavby (pokrejvač, instalatér, elektrikář, topenář...) dál automechanik apod. A hloupej a primitivní klidně můžete bejt, hlavně když budete šikovnej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]