Nejste přihlášen/a.
Když si vezmete rodinný domek, tak kde se na něj kouknete a byla potřeba odborná práce, to si můžete zvolit. Lidi-dobří řemeslníci chybí, nejsou.
zedník
instalater
malíř, tapetář
lakýrník a natěrač
omítkář
topenář
elektrikář
tesař
pokrývač
kominík
obkladač
podlahář
svářeč
kovovýroba i umělecké řemeslo - zámečník, kovář
kamnář
montér zateplovacích systémů + tepelných izolací
montér zabezpečovacích systemů
a další
Pokud jste již starší, tak otázka je, kdo Vám toto učňovské vzdělání zaplatí. To byste musel být opravdu velký fanda pro nějaké povolání a něco již pro to udělat, začít. Ale vy stále tápete a vlastně si nedokáže ani na internetu a okolo sebe něco vybrat.
Nevím jestli se v této zemi "trhají" ruce, mě připadá, že naopak je to nedoceněné-platově! Ale ano, je nedostatek lidí, co opravdu něco umějí.
Znám jednoho, co je vyučenej kuchař. Šel k partě, co dělá nějaké tryskané zateplení, naučil se to a je ve firmě žádanej a považovanej. Vyškolil se i v nějakých měřeních úniku tepla. Chce to zjistit si firmy a firmičky kolem, posoudit, jestli na to mám, jestli mne to uživí, jakou mají perspektivu a zda bych u toho vydržel. A ptát se.
Pamatuji si, jak se starým opravářem kotlů chodil mladej kluk a že se to učí, aby v tom jednou pokračoval.
Já sám si myslím, že nejlépe se to naučí člověk od někoho, kdo to opravdu umí a je potom otázka, jestli na to potřebuji mít nějaké papíry, třeba rekvalifikaci? Maturitu mám, ale je mi na nic, nevyužiji ji a naopak ten učňák mi chybí!
A díval jste se na učňovské obory pro dospělé? Záleží na regionu. Některé střední technické školy takové "třídy" otvírají.
S tím je asi ta potíž, buď mě daný obor nezaujme, nebo zcela chybí a s rekvalifikacemi jsou rovněž problémy, když požadují nějakou dobu praxe. Asi bude cesta někde jinde. Ideální by bylo tak jednoleté dálkové studium, nebo rekvalifikace s možností získání výučního listu, ale to asi nebude tak snadné a dostupné.
všeobecně je málo lidí, co chcou dělat rukama.Každej chce studovat do 30 a mít deset papírů z dementních vejšek, který postrádaj nějakej význam...
Mám maturitu, ale stejně opravuju auta a baví mě to...Jediná moje výhoda je, že jsem se v nich hrabal už jako kluk.Jinak je to poměrně těžký a zapeklitý řemeslo.
Co třeba svářeč/zámečník?Je po nich hlad a šikovnej si vydělá...
Píšete, že jste dva roky studoval technický směr a nyní pracujete jako dělník.
Tak byste se měl již asi rozhodnout, které řemeslo by asi tak přicházelo v úvahu.
Je zbytečné, vypisovat vaše úspěchy a neúspěchy na střední škole, ale podívat se do oblasti, kde bydlíte, a optat se přímo na učilišti, které v okolí najdete.
V Praze 9 by to mohla být škola na Jarově a otvírají tyto rekvalifikační kursy, ale je již říjen, tak nevím, jestli není pozdě.
Dálkové studium na jeden rok, jak si představujete asi nikde nebude. Povětšinou je nabízeno další vzdělávání pro již vyučené, kdy se prohlubují a specializují již nabyté zkušenosti a základy. Leda byste měl nějaký inviduální plán s ohledem na Vaši technickou školu.
Lektoři Vás, jako dospělého nebudou učit základy, jako žáka, který vyšel základní školu, ale navazují na Vaše již získané znalosti.
Rekvalifikaci byste mohl získat na úřadě práce, ale víte, to jsou třeba pracovník v sociálních službách, sanitáři, kosmetičky apod.
Ještě jsem slyšela o kurzech na motorové zdvihací vozíky - tedy pro práci povětšinou ve skladech.
Jinak jeden čas byla velká nouze o řidiče. Nevím, jak to dnes vypadá, ale řidič MHD /autobus, tramvaj, metro/ má podle inzerátu okolo 35 000 Kč, ne-li více, když se započtou stravenky a jiné benefity.
Čím se živit? Čím se vyučit? To musíte vědět jenom vy sám. Co vás baví, každý má něco, k čemu tíhne. Já kdybych byla chlap - tak asi automechanik. To je myslím si dobré řemeslo. Můžete i podnikat.
Ony ty obory, kde je elektronika, přestávaj být klasickým řemeslem. To jsou samé tištěné spoje. Výměna celých bloků, místo jedné hadičky. Auto si neprohlédnou očima, ale projedou nějakým detektorem, či co to je.
liska5:to je hodně zkreslená představa.Bez diagnostiky to už 20 let nejde, ale počítač neřekne kde je problém.Ne vždy...a pořád je to o mechanice a další desetiletí bude...A na nápravy, převodovky, spojky, dvouhmoty, výfuky, karoserie, brzdy, pneu atd. není potřeba počítačů.Výjma geometrie a u některejch aut přes comp ještě brzdy kvůli el. ručce popř. interval...Pořád je to o tom něco umět, mít cit a znalosti.Hlavně ten obor jde šílene dopředu...
Když se rozhlédnete kolem sebe, uvidíte, jak moc lidi potřebují různé řemeslníky a jak dlouho na ně čekají. Tuhle jsem např. potřebovala trvale odpojit 1 radiátor, mám Fe trubkové vedení. Po měsíčním čekání přijel topenář, vytáhl švajc, odpálil radiátor, nechal ho tam ležet, sbalil hadice a odfrčel, protože spěchal na další práci. Celé mu to trvalo méně, než co píši tento příspěvek. Zaplatila jsem 1000 Kč - a byla jsem ráda, že je práce hotová. To přece jasně svědčí o tom, jak jsou dnes dobří a kvalifikovaní řemeslníci žádaní.
A výběr profese? Všechny, které potřebují (a budou potřebovat) občané na práce kolem svých domů: elektrikář, instalatér, obkladač, podlahář, zedník, zahradník atd. atd. Popř. řemeslné obory do provozů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.