Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

U domů kvetly růže. - U domu kvetly růže

Od: betavesela odpovědí: 12 změna:

Jaká varianta je správně? U domů kvetly růže. - U domu kvetly růže.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

To záleží na počtu nemovitostí ;)

betavesela
hodnocení

Děkuji za odpověď.

72mona3*
hodnocení

4x

A kvetly před jedním nebo před více domy? ;)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, obě varianty jsou správně (pokud se správně použijí). Zdravím!

doplněno 22.09.18 09:54:

Musíte se rozhodnout, jestli to kvetení bylo u jednoho baráčku nebo u více baráčků. A to snad dáte, že?

doplněno 22.09.18 10:17:

betavesela - tak, to bych napsal krátké u, protože jeden dům je z toho jistý, ale více domů je takto nejistých, resp. jeden baráček tam bude vždy, ale více tam být nemusí (a může to být chyba).

betavesela
hodnocení

Děkuji za odpověď. Šlo mi jen o to,zda obě varianty jsou správné-což jsem si myslela,ale chtěla jsem znát názor i někoho jiného. Když není daný počet domů. A je pouze daná věta : U dom_ kvetly r_že.(mělo se doplnit u-ů).

V tom případě bych napsala oboje.

hodnocení

2x

Myslím, že máš chybně zadání:

"A je pouze daná věta : U dom_ kvetly r_že.(mělo se doplnit ú-ů)."

Pak je řešení jasné.

doplněno 23.09.18 09:42:

@betavesela: Pak je správně obojí, u i ů.

betavesela
hodnocení

Kamarádka pro kterou jsem zjišťovala dané téma mi napsala zadání :Přesné zadání znělo DOPLŇ - u, ú , ů a věta vypadala takto: _ dom_ kvetly r_že. Žáci 4 třídy měli doplnit. A její dcera právě doplnila takto: U domů kvetly růže. (Protože si myslela u více domů) . Jelikož nebylo zadáno u našeho domu či u dvou domů, tak jsem se právě přikláněla k variantě,že jsou přípustné obě dvě možnosti. Ale možnost "U domů"měla označeno za chybu. Správné řešení mělo být "U domu."Tak mě toto téma napadlo dát sem a znát i názor ostatních.

Špatné zadání. Pokud ta "chyba" ovlivnila výslednou známku, protestovala bych. Ke správnému zadání přitom stačilo přidat jediné slovo. Třeba u našeho domu, u sousedních domů... A dalo by se najít i přídavné jméno s dalším -u-. U Lukášova domu...

betavesela
hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Souhlasím s uživatelem @Satam, podle mne jde o cvičení na procvičování u s čárkou a u s koružkem (ú/ů).

V tom případě bys měla doplnit: »U domů kvetly růže«.

drak
hodnocení

0x

Dům: jednotné číslo: u domu. Množné č.: u domů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]