Nejste přihlášen/a.
Jaká varianta je správně? U domů kvetly růže. - U domu kvetly růže.
Dobrý den, obě varianty jsou správně (pokud se správně použijí). Zdravím!
Musíte se rozhodnout, jestli to kvetení bylo u jednoho baráčku nebo u více baráčků. A to snad dáte, že?
betavesela - tak, to bych napsal krátké u, protože jeden dům je z toho jistý, ale více domů je takto nejistých, resp. jeden baráček tam bude vždy, ale více tam být nemusí (a může to být chyba).
Myslím, že máš chybně zadání:
"A je pouze daná věta : U dom_ kvetly r_že.(mělo se doplnit ú-ů)."
Pak je řešení jasné.
@betavesela: Pak je správně obojí, u i ů.
Kamarádka pro kterou jsem zjišťovala dané téma mi napsala zadání :Přesné zadání znělo DOPLŇ - u, ú , ů a věta vypadala takto: _ dom_ kvetly r_že. Žáci 4 třídy měli doplnit. A její dcera právě doplnila takto: U domů kvetly růže. (Protože si myslela u více domů) . Jelikož nebylo zadáno u našeho domu či u dvou domů, tak jsem se právě přikláněla k variantě,že jsou přípustné obě dvě možnosti. Ale možnost "U domů"měla označeno za chybu. Správné řešení mělo být "U domu."Tak mě toto téma napadlo dát sem a znát i názor ostatních.
Souhlasím s uživatelem @Satam, podle mne jde o cvičení na procvičování u s čárkou a u s koružkem (ú/ů).
V tom případě bys měla doplnit: »U domů kvetly růže«.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.