Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Další slovní úloha

Od: kmihomolka odpovědí: 26 změna:

A jsem tu zas s dalším příkladem*hi*. Zahradní bazénse naplní 4 stejnými přívody za 2hod. Za jak dlouhoby se naplniltřemi takovými přívody bazén s dvojnásobným objemem.*nevi* zkoušela jsem to ale nikdy se mi to nepovedlo...

zámek
administrátor uzavřel tuto otázku
směřujeme úplně jinam než byla otázka

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

4 přívody, 2hodiny. To je jeden přívod půl hodiny, 30 minut. Jeden zavřu, takže mi bude chybět ta půl hodina. Takže každý ze tří přívodů musí téct o deset minut déle, t.j 40 minut. Dvojnásobný objem je 3x40= 120, x2= 240. 240:60= 4 hodiny.

doplněno 24.05.10 19:12:

Teď přemýšlím jestli to nemám špatně *zed*

doplněno 24.05.10 19:12:

No právě na to teď koukám.*hi*

hanher*

Mařenko, vyšel Vám výsledek pro čtyři přívody.

doplněno 24.05.10 19:26:

Každý kohout má na naplnění 1/4 bazénu 30minut. Pustíme 1, po půl hodině 2, a po další půlhodině 3. Naplní nám 3/4 bazénu. Na zbylou část nám tedy schází také půl hodiny, a krát dvě jsou fakt čtyři hodiny.

Nemůžu ale přijít na to, jestli tím jsou myšleny 3 kohouty o "vyšším výkonu" , které za stejný čas naplní stejný bazén, nebo zda- li je to případm kdy se jeden z těch 4 kohoutů na počátku vypne.

kmihomolka
hodnocení

ty kohouty jsou pořád stejné

hanher*

už jsem si všiml, a už vím, jak na to, jen to spočítat...

doplněno 24.05.10 19:47:

Celé to chápu, ale ne a ne se dopočítat...*zed*

kmihomolka
hodnocení

vzpočetla bych si to sma jenom nemůžu přijít na postup...

kozoroh*
hodnocení

0x

Máme 4 kohouty, ty naplní bazén za 2 hodiny. Bazén se nám zvětší na dvojnásobný objem a jeden kohout zavřeme.

2:4 = 0.5 (30 minut) - za 30 minut jeden kohout naplní 1/4 bazénu (jestliže má bazén dvojnásobný objem tak 1/8)

každý kohout musí tedy o 10 minut déle být otevřený, aby se naplnil původní bazén, protože ze čtvrtého kohoutu nám zbylo 30 minut (30:3 = 10)

30 + 10 = 40 minut každý kohout musí téct

40*3 = 120 minut (to je u bazénu s dvojnásobným objemem 1/2)

120 * 2 = 240 minut (naplnili jsme celý bazén)

teď převedeme na hodiny: 240 minut / 60 minut = 4 hodiny

Teď to jedině zkusit nějak v praxi :-D jinak výsledek mi vyšel 4 hodiny. :)

hanher*

100% špatně.

doplněno 24.05.10 19:49:

Taky jsem si to myslel, ale nene. Musí to být víc.

doplněno 24.05.10 19:51:

Vychází mi 320 minut.

kozoroh*

A jak jsi to počítal? :)

sebod*

5hodin 20 minut

sebod*

4přívody 2hodiny. Z toho je jasný, že jeden přívod by to plnil 8 hodin. Dvounásobný objem by jeden přívod teda plnil 16 hodin. A jestliže jsou tři přívody tak 16 hodin vydělíš třema *ua*

nechci prudit, ale není nepřímá úměra jednodušší? 4 ventily za 120 min, 3 ventily... musi trvat déle (nepřímá úměra), 3 ventily = 160 min, bazén 2x větší = 320 minut. *smich*

kmihomolka
hodnocení

jak jste to počítal?

hanher*

Že bych měl pravdu? *ua*

kmihomolka
hodnocení

Jo, je to dobře koukla jsem se do řešení. Díky za pomoc. (matika mi prostě nejde*plac*)

sebod*

Knihomolko. Já jsem proti tomu tady psát studentům postupy. Ať si namáhají hlavičku sami. Tenhle případ je ale trošku chyták. Viz výsledky dvou poradcům, kterým vyšly 4 hodiny. Kde se stala chyba? *nevi*

doplněno 24.05.10 20:26:

Jo a jinak jsem na matiku byla *bzum*. I na vejšce jsem na všechno šla moc vědecky. Pak ale moje dcera musela mít od sedmé třídy individuální studium. To bylo před dvaceti lety , byla jsem mezi prvními v republice. Takže abych jí něco uměla vysvětlit, tak jsem se to musela nejdříve sama naučit. A najednou jsem pochopila, že matika není o drcení se vzorečků, o nepochopitelných úlohách *ee*, kdy jsem si ji přečetla a nevěděla jsem, kudy do toho. Je to o logice, o zdravém selském rozumu. Přeji Ti, abys tohle pochopila daleko dříve než tenkrát já :)

hanher*

Tam je totiž nejvíc matoucí 1 kohout -1/4 obsahu- 12 hod. Je to jeden velkej chyták, ale nakonec to dopadlo.

doplněno 24.05.10 20:26:

Oprava: 1/2 hod

marenka*

Teď už je mi to jasný taky, ale díky Sebi, že jsi poznamenala že je to chyták. Mé sebevědomí se řítilo do sklepních prostor hluboko pode mnou.*zed* Sranda ale je, jak na to šel každý z jiný strany a bum... 4hodiny :D

sebod*

Logicky. 4 hodiny to být nemohly. To je dvounásobek původní doby. Takže to je výsledek pro stejný počet ventilů.

jirbar*

Jak triviální. Třeba Mařenka maká 16 hodin deně, radši by si měla vydělat za 8 a zbytek věnovat studiu.

Takž

(2x4x2)/3 to si snad již spočtete

marenka*

Jirbare, vzal jste si mne na mušku. 16 hodin denně jsem pracovala, teď je to jiné. Na studium zatím nemám prostředky. Co dál?

doplněno 31.05.10 14:29:

Mimochodem váš příklad je špatně. :-P Nechte mne být, neznáte mně, nikdy se nepoznáme, nejsem pro vás nebezpečná ani vám nikterak nestraním. Tak proč ta zášť?

jirbar*

Nic nechápete. Nikdo Vás nenapadá. Jen že život není o tom makat 16 hodin denně a koukat se jak se Vám flákači co si říkají podnikatelé smějí.

Stačí se podívat na této poradně kolik rádoby příznivců ODS co dle jejich vyjádření jsou v pracovním procesu a přesto mají čas, aby se na této poradně prezentovali od pondělka do pátku, prakticky celý den.

Jirbarova odpoved, co se tyce vysledku, je zcela spravne.

Matika by se ocividne mela vratit jako povinny predmet k maturitam.

marenka*

Tak to jsem tomu dala korunu *hi*

sebod*

jirbab. Žádný učený z nebe nespadl. Každý jsme omylný. A zrovna Mařenka se tu neprezentuje jako člověk, který by byl nejchytřejší ze všech. Jako člověk, který všude byl a všechno zná. Prostě příklad spočítala špatně. To se nám, normálním smrtelníkům, může klidně stát.

Ale jinak je mi velkou ctí, že se na této poradně objevují neomylní lidé, jako jste Vy. :)

sebod*

hanher *placni**palec*. Já už napouštím vanu na ověření výsledku *haha*

hanher*

Není třeba, je to jasný.*cteni*

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]