Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Můžete mi prosím poradit?
Jak naředit 30% kyselinu chlorovodíkovou (HCL) na 4%
Např.mam 100ml 30% HCL kolik mám přidat vody aby měla 4%
Nebo 1 díl kyseliny a kolik dílů vody mám přidat?
Děkuji za odpověď
Pokud by šlo o objemová % a zanedbaly se objemové změny, vyjdeš z úvahy, že množství kyseliny (100%) se ředěním nemění, takže musí platit, že V1*%(1) = V2*%(2) a dosadíš 100*30 = V2*4 => V2 = 100*30/4 = 750ml je objem po přídavku vody, přidáš tedy 650 cm3 vody.
Tento způsob je většinou málo přesný. Většinou se jedná o hmotnostní procenta. Pak využijeme hmotnostní zlomek w:
m1*w1 = m2*w2 => m2 = m1*w1/w2 kde m1 a m2 jsou hmotnosti roztoku před(m1) a po zředění (m2) a w1 a w2 příslušné hmotnostní zlomky, které mohou být v tomto případě vyjádřeny i v %. Obě hmotnosti vypočítáš nebo přepočítáš na objem pomocí hustot.
Základní kyselina je 30%.Jde o kyselinu o 30 hmotnostních dílec.Tak se udává.Pokud vycházím z objemu,pak ze 100 ml kyseliny je 30 ml HCl a 70 ml H2O To je také 30 %.Pak si mohu spočítat,kolik je 4% když to znamená 30 g 100% HCl Od vypočítaného množství vody odečtu těch 70 ml.,které už tam máme.Tak počítej!
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.