Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kořeny kvadratické rovnice

Od: jan16 odpovědí: 6 změna:

Ahoj, potřeboval bych prosím poradit s kv. rovnicí, pořád se mi nedaří správně určit diskriminant (odmocnina z b na druhou - 4ac mě pořád nevychází) a kořeny (někde pořád dělám chybu v postupu a nemůžu přijít na to kde :( ) Předem děkuju za pomoc.

Kořeny kvadratické rovnice

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Mně připadá, že tahle rovnice není kvadratická. To pak není divu, že vám nevychází diskriminant. Když sem dáte svoje řešení, tak vám někdo ukáže, kde máte chybu.

hodnocení

1x

Je to kvadraticka rovnice.

To je mozne rict uz jen z toho, ze ve jmenovatelich a citatelich jsou pouze prvni mocniny a zlomky se mezi sebou nenasobi. Maximalne by mohlo dojit diky vykraceni na zjednoduseni na linearni rovnici, coz ale neni tento pripad.

Od oka, takze pokud sem nekde neudelal kopanec

-6x^2+6x+12=0 a diskriminant vychazi +324

hodnocení

1x
Ono je to složitější, vlastně je to falešná kvadratická rovnice. Vtip se skrývá v tom, že zlomky na levé straně rovnice mají sfejného jmenovatele a když jím vynáspobíme, dostaneme lineární rovnici. Nicméně přímočarÿm postupem dostaneme kvadratickou rovnici, třeba tu uvedenou výše. Ta má ale dvě řešeni a to druhé nevyhovuje (x = -1)

Ještě snad doplním, že po zkrácení -3 se ta @axus ova rovnice upraví na x2 –x –2 = 0, čili (x–2)(x+1) = 0, ale x = –1 nelze do původní rovnice dosadit.

hodnocení

0x

To není kvadratická rovnice.

hodnocení

0x

Řekl bych, žev podstatě je rovnice vyčešena. ale na druhou sranu mi to příjde zajímavé z zdá se mi, ýe stojí za podrobnější rozbor.

Za prvé je třeba říci, že tohle prostě není kvadratická rovnice; niní to ale ani rovnice lineární. (To si zde uvědomují všichni včetně tazatele a vědí, že otázka je, na jakou rovnici to převeeeme .) edná so o rovnici. kde na pravé straně stojí racionální lomená funkce, tedy kombince výrazů se zlomky polynom lomeno polynom. Tu samozřejmě nedovedeme řešit pšímo tak jak je a musíme ji nějak upravit.

V tomto případě jde speciálně s osučet dvou zlomků s lineárními výrazy v čitateli i jmenovateli. obecněji by mohlo být slomků více a čitatelé a jmenovatelé vyššího stupně.

Jako krok určíme podmínky, zde tedy vyůoučíme nuly ve jmenovateli.. Řešení tedy musí splňovat podmínku x≠–1. Pokud v dalším postupu se objeví mínus jednička jako potenciální řešení, musíme ji vyloučit.

Další standardní postup je vynásobení rovnice společným jmenpvatelem a převedení na algebraickou rovnici. . Obecně může být problematický, v příbadě popsaném výše to bude v nejhorším ořípadě kvadratická rovnice. Za spolešný jmenovatel obvykle bereme součin jmenovatelů, a pak. jak vysvětluje axus, vyjde kvafratická rovnice, leda by se při roznásobování ty kvadráty zkrátily, cež bychom viděli na první pohled zpaměti. (Přiznám se, že tak jsem to viděl zprvu taky.) Ovšem není to tak, že původní rovnice je kvadratická; prostě tato metoda ji na kvedeatickou pčevede )a přidá k správnému řešení ještě idno falešné.

)V konkrétním případě je ovšem nejmenší společnž jmenovatel menší, je roven 4x+4, a po vynásobení dostaneme lineární rovnici (a žádné řešení navíc),

A ješt´tě j tazarelvě otzce: rovnici jsme převedli na kvadratickou do dvou různých podob (i když ekvivalentích). Z toho je vidět, ýe máme-li poradit, kde dělá tazatel chyu. měl by nám zde svůj postup uvésty-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]