Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnosti učitele OV

Od: hanka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, pracuji jako učitelka odborného výcviku v Odborném učilišti(speciální škole) obor kuchař. Odborný výcvik máme přímo ve školní kuchyni. Zde vařím sama s 8 žáky asi 120 obědů. Dnes mi bylo řečeno, že musím pracovat od 5,30h., připravit pro internátní žáky snídani a svačinu(ca 30 porcí) a v6,00h. nastoupí moje skupina žáků na OV. To vše v plné 8a půl hodinové době. Výdej obědů do 13,30hod. konec prac. doby žáků v 13,30h. Já mám končit ve 14,00h - to znamená, že případný úklid mám na starost sama. Kdy Mám dělat přípravy? A to nemluvím o tom, že se žáky s mentálními poruchami vařím skoro sama a ještě je musím uhlídat a něco naučit. V rámci vyuky si mám i sama nanormovat ! Vedoucí školní jídelny jen nafasuje suroviny. Je toto možné? Může toto všechno po mě zaměstnavatel požadovat? Moc děkuji za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Bude záležet na tom, co je uvedeno v pracovní smlouvě - nebo nemáte podepsáno něco, čemu se říká (říkalo) "pracovní náplň"?

iz*
hodnocení

3x

Dobrý den, paní Hanko,

podle mne jde o dva až tři druhy práce, na které byste měla mít uzavřeny samostatné smlouvy. Zaměstnavatel by Vám měl pro každý druh práce stanovit samostanou pracovní náplň.

Další možnost by byla pracovní smlouva na práci učitele odborného výcviku a dohoda/y o pracovní činnosti (DPČ), případně dohoda/y o provedení práce (DPP) na přípravu snídaní + svačin a na úklid.

Přímá vyučovací povinnost učitele odborného výcviku činí 25 až 35 hodin týdně (viz příloha Nařízení vlády č. 75/2005 Sb. »Týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti« → odkaz níže). Jestli Vám zaměstnavatel stanovil 35 hodin, mělo by být zbývajících 5 hodin určeno na přípravy, administrativu apod. → prostě na práce související s odborným výcvikem (nikoliv na přípravu snídaní a svačin). To Váš zaměstnavatel porušuje.

6.00 až 13.30 → 7,5 hodiny × 5 dnů = 37,5 hodin. Přímá pedagogická činnost nad rozsah hodin stanovený ředitelem – přespočetná hodina – se podle § 132 zákoníku práce odměňuje příplatkem ve výši dvojnásobku průměrného hodinového výdělku. (U Vás by šlo o ± 10 hodin měsíčně → zlomky hodin se sčítají.)

Další předpisy a odkazy, které by Vás mohly zajímat:

Zákon o pedagogic/... ***

Příloha NV č. 75/2005 Sb. o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků → Týdenní rozsah př/...

Právní výklad k § 23 zákona o pedagogických pracovnicich na webu MŠMT (článek je sice z roku 2012, ale myslím, že se toho moc nezměnilo)

Paradoxy zákona o/... (článek na webu EDUin je z 19. února 2015, ale ani zde se toho podle mne moc neměnilo) Článek je zaměřen převážně na stavebnictví, ale ta situace se určitě týká i jiných oborů.

Bezpečnost a ochr/... (článek z 21. května 2013)

doplněno 30.08.18 11:31:

Poznámka:

Požadavek zaměstnavatele, abyste na pracovišti byla před začátkem výkonu práce, tak, abyste mohla na začátku pracovní doby začít pracovat, je v pořádku. Je ale otázka, jestli to musí být 30 minut, protože případná příprava pracoviště je výkonem práce (spadá do pracovní doby).

Obdobně pro konec pracovní doby, kdy zaměstnanec může odcházet až po skončení pracovní doby. Ovšem i případný následný úklid je výkonem práce.

Navíc se domnívám, že na přípravě pracoviště před zahájením práce i na jeho následném úklidu by se měli podílet i žáci. Myslím, že by oboje mělo spadat do odborného výcviku, protože to od nich v budoucnu bude vyžadovat zaměstnavatel.

krtek66
hodnocení

2x

Předložte zaměstnavateli časový harmonogram všech jeho požadavků kde bude jasně a názorně ukázáno (každý ředitel miluje tabulky), že to co po Vás chce není možné, a že se nemůžet rozkrájet..jednoduché :) ..ono když jim to jen povíte...tak to hned zapomenou...ověřeno praxí...všechno musí být na papíru s důkazem..."já jsem Vám to říkal" nefunguje

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]