Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pětimístné číslo minut?

Od: cube456789* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

nevíte co je to celé pětimístné číslo minut? Mělo by to souviset se souřadnicemi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Souřadnice se udávají v několika systémech. Nejstarší a nejznámější jsou stupně (celé) - minuty(celé) a vteřiny (s desetinnými místy) (48o4716.338"). Někdy se udávají jako stupně (celé) a minuty s pěti desetinými místy (48o47.27320´). V poslední době bývají souřadnice jako stupně s desetinými místy (48.787816o).

cube456789*
hodnocení

Moc děkuji

hodnocení

4x

no tak trochu konkrétnějc - nejrozšířenější systém souřadnic je, že se měří v zeměpisnejch souřadnicích (viz ty kružničky na glóbusech) - poledníky (od póĺu k pólu - zem. dýlka) a rovnoběžky (kružnice kolmý na poledníky - od rovníku, tj největší kružnice, směrem k pólům - zem. šířka),
bližší vysvětlování, že jde o úhlový míry, si odpustím (nicméně z toho plyne, že poledníky je dohromady možný stanovit jako 90+90+90+90 stupňů, rovnoběžky jako 90+90 stupňů - celkem pěkně je to vidět na anglické wikipedii),
prakticky se poledníky určujou od nultýho (v Anglii, Greenwichský) směrem na východ, nebo západ - čemuž se v češtině říká (zeměpisná) dýlka - a rozdělená je teda na 180 stupňů (tj. 180°) východní + 180° západní dýlky
rovnoběžky se určujou od rovníku (ten je teda nultá rovnoběžka - 0°) na sever a na jih, čemuž se v češtině říká (zeměpisná) šířka - a rozdělená je na 90° severní + 90° jižní šířky,
každej stupeň (poledníkovej i rovnoběžkovej) se dělí na 60 minut (60´), každá minuta se dělí na 60 vteřin (60´´);
takže každej bod na Zemi můžu určit danym číslem zeměpisnejch souřadnic

a konkrétně se t.č. zobrazujou buď jen ve stupních, nebo stupních + minutách, nebo stupních + minutách + vteřinách, pochopitelně čím méně jednotek, tím více musí bejt číslic za desetinnou čárkou, neboli pro praktickou orientaci v terénu jsou formáty jen ve stupmích, nebo jen ve stupních a minutách zcela idiotský... (minuta je pořád příliš velká míra, vteřina je zhruba pár desítek metrů)
příklad (stejný bod, zapsaný 3 způsoby):
jen stupně: 50.0873650 N, 14.4213250 E
stupně + minuty: N 50° 5.24190, E 14° 25.27950
stupně, minuty, vteřiny 50° 5 14.514" N, 14° 25 16.770" E
(napřed se uvádí šířka (rovnoběžková), za ní dýlka (poledníková), to N + E jsou samozřejmě anglicky north + east, tj. severní šířka + východní dýlka (směrem od rovníku a od Greenwiche, viz výše)

"celé pětimístné číslo minut" se asi buď vztahuje k počtu čísel za desetinnou čárkou u zápisu stupně+minuty, anebo možná pro počet čísel pro zápis minut u stejného formátu (přesnost na tisícinu minuty (xx,xxx´ (x,xxx´) je pro běžnou orientaci už dostatečná)

a jak jsem napsal, podle cifer 50-5-14,5 + 14-25-16,8 se mi bude orientovat líp (ať budu čumět do mapy s vyznačenou sítí, anebo spíš na GPSku (tracker)), než podle cifer, kde budu muset dávat pozor na několik míst za desetinnou čárkou... (a k (podrobnější) mapě, která samozřejmě zobrazuje vteřinovou síť, si ještě převádět ty desetiny až aspoň tisíciny minuty na přepočet vteřin...), ty stupně si ovšem můžu obvykle odpustit, protože ty budou jasný (pokud teda nebudu uvažovat o orientaci v řádu cca desítek km, což nejspíš nebudu)

mimochodem, souřadnice z mýho příkladu jsou zvolený schválně - můžete si najít, oč kráčí, případně si jen z číslic tipnout, kde to zhruba je - takový poradnový geocaching... místo ještěrky... (-:
(volbu místa jsem si vybral jako zajímavý bod, bez ambice tím podněcocat politicko-společenské úvahy či debaty na dané téma (jako u mnoha jiných případů bych to považoval za ztracenou věc, protože i tady dominují naprosto předsudečný a pitomý (tj. do absurdna překroucený, nebo vůbec nesmyslný) názory (zde napájený ze zhruba dvou táborů), a ve srovnání s jinými tématy tohle navíc považuju za marginálii))

hafhaf - Vaše vysvětlení je dokonalé a naprosto vyčerpávající *uf*. Nicméně si myslím, že jste tazatele zaplavil takovým množstvím informací, že z toho moudrý nebude *nevi* *smich*.

Jo a to Vaše místo je v jižní části Staroměstského náměstí v Praze ;).

(jo, to už záleží na každém, co si z nabízeného vezme (ať už kvůli svým možnostem, nebo na základě rozhodnutí); nejdůležitější informace je, že zápis ve formátu stuně+minuty je zcela nablblej (-: )

lokalita je správná, ale to je na pro správného kačera (kterým mimochodem nejsem) nedostatečné určení, můj bod je samozřejmě víc vyspecifikovaný..

Mno jo, tak podrobně jsem to nezkoumal, ale je to "Pražský poledník". ;)

cube456789*
hodnocení

Ehh.. Vy píšete: no tak trochu konkrétnějc...

...TROCHU...

TROCHU?

Ale tak děkuji.

:):)

(jak říkám, co si z toho vezmete, je na vás (to jsem problematiku drasticky zkrátil a zjednodušil (-: ))

ale k tomu poledníku - ano, bod zřejmě leží na Pražském poledníku (vzhledem k jeho naprosto nezajímavýmu číselnýmu určení je vlastně divný, co je na něm tak zvláštního - jenže jeho významnost netkví v tom, že by zrovna na tomhle místě byl nějaký z hlediska základní sítě poledníků významný, pointa je jen v tom, že zrovna podle tohodle poledníku se (údajně) určovalo poledne pro Prahu (když na tomhle poledníku byl nejmenší stín, bylo v celý Praze poledne)),
nicméně ten můj bod má ještě jinou specifikaci (koneckonců vybrat si pro jeden bod kousínek "čáry", která vede po půlce zeměkoule, není to pravý (i když vlastně původně mě ten poledník napadnul, ale pak jsem si vybral něco specifičtějšího - teď už je nejspíš jasný, co...))

hafhaf - Tak větší podrobnosti už přesahují moje současné možnosti, takže si jen typnu - základy "Mariánského sloupu", zbouraného v roce 1918.

A dost, porušujeme tu pravidlo Z5! ;)

potvrzení trefy sem ovšem ještě doplním
(nejsou to základy, je to jen vyznačený půdorys - ten tam nezůstal od r.18, to je úprava dlažby z posledních let (leda by už bylo nainstalované něco víc? - pokud ano, tak to mi uniklo); samozřejmě za normálních okolností by se tam teď k listopadu odehrálo slavnostní odhalení repliky (celý sloup už je dávno připravený), architektonicky by tam patřil, ale bohužel, jak jsem psal, z obou protivných táborů k tomu zaznělo příliš nesmyslný a rozvášněný argumentace, takže v současný době je nejlepší nechat to bejt (zvlášť když už se to kulatý výročí prošvihne),
a souhlasím s tím, že tohle téma by se tady určitě dál rozvádět nemělo)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]