Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Destil. ethanolu z ethanolu pro krby

Od: lukyn88 odpovědí: 4 změna:

Zdravím chemici,

nedávno jsem v jednom obchodě našel ethanol na krby, a chci se zeptat, zda destilací bych z toho získal úplně čistý ethanol pro syntézy? Ve složení píšou jen ethanol, ale věřím, že určitě čistý nebude...

Když udělám jednoduchou destilaci, a budu jímat vše při 78°C, a potom provedu frakční destilaci s kolonou, kde budu opět jímat vše při 78°C, tak si myslím, že získám úplně čistý alkohol s alespoň 96% koncentrací? Čistý ethanol je drahý, tento mi nepřipadá drahý, tak si myslím, že bych ho měl získat.

Dík, Lukyn.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Lukyne:

Kdyby to bylo tak jednoduché,nebyly by desítky lidí odsouzeny za smrtelné otravyUž tehdy se domnívali chytráci,že používání čisticích přípravků,které obsahovaly technický etanol,budou zdrojem jednoduchého obohacení.Bohužel výrobci těchto čistících přípravků časem přešli k použití metanolu,který je podstatně levnější a čisticí schopnost stejnou.Takže na tuto možnost zapomeň,Denaturované alkoholy pro pálení v krbech mají denaturační prostředek zkomponovaný tak,že ma velice blízký destilační bod jako etanol a azeotropiské složení par bude téměř 1:1 Takže i voptimálním průběhu destilace frakční kolonou se nepodaří ekonomicky složky z denaturáku oddělit.Občas v některých podnicích si objednávají pro účely speciálního čištění alkohol,denaturovaný acetonem.Tady je samozřejmě cesta ke kladnému výsledku.Myslím,že daleko jedniodušší a levnější je cesta zkvašení cukru v 10% roztoku a následné oddestilování vody.Ale nedá se tím vyrobit alkohol p.a.

Ten prodává firmám UNIPETROL syntezou z etylenu z ropy.Ale je 100% a zcela bez příměsí.Použítí pro spektroskopii.

JABRAKA

lukyn88
hodnocení

Milý Jabrako,

díky za odpověď. To je teda zklamání, jsem si říkal, že to bude jednoduché...

Většina obchodů ho prodává jako 96 či až absolutní 99,6%, ale ty to prodávají jen pro firmy, což mne štve. A blbej methanol 99,7% mi prodali normálně, a to je jed. Nechápu... Mám několik syntéz naplánovaných, kde má být líh min. 96%. No nic, budu se dál po něm poohlížet, třeba budu mít štěstí.

A jen doplním, že ho nechci pít ;)

A ještě jednou, díky Jabrako ;)

matesj
Ty ho sice nechceš pít,ale někteří jedinci by to ve velké míře zneužívali a ještě by obcházeli daň z lihu...

hodnocení

2x

Nejde o methanol, technický líh je deneturovaný tak, aby znečišťující látka nešla jednoduchou destilací odstranit. Čištění od látek, použitých k denaturaci je možné, ale přesahuje daleko možnosti malé laboratoře. Látky použité k denaturaci jsou neúnosné chuťově nebo pachově, ale rozhodně nesmí být jedovaté. Proto se nesměl používat methanol k denaturaci. Tohle aspoň platilo, dokud byl methanol klasifikován jako zvlášť nebezpečný jed (pro snadnou zaměnitelnost s ethanolem). Smyslem denaturace je odradit od požívání, nikoli zabít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]