Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Český jazyk - sémantický větný vzorec

Od: jerrys88* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

bylo by možné mi nějak srozumitelně vysvětlit, eventuelně ukázat na příkladě pojem sémantického větného vzorce v českém jazyce?

Děkuji za odpověd.

Jarda

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

po přečtení poznámek kt8d5 a kariny jsem najednou zapochyboval, či moje vědomosti v této oblasti jsou ještě vyhovující, a tak honem do Wikipedie:

Sémantika je nauka o významu jednotlivých slov, morfémů a jiných znaků, případně též jejich vztahu ke skutečnosti, kterou označují.

Nemýlil jsem se, ještě stále platí to, co nám učitelé kdysi nabili do hlavy.

Takže jejich poznámky chápu jako srandičky a moje poznámka je pro ty, kdo by v nich chtěli hledat jiný význam,

apropó, karina má pravdu, lituji ty studenty...do dnešního dne např. nechápu, na co mě a 90% lidí bylo v životě to: ný, natý, itý, ičitý, ečný-ičný, ový, istý a ičelý... dokážu to odrecitovat i o půlnoci těsně po probuzení...po mnoha desítkách let. A nechci, nechci si vzpomínat na plno dalších, které nám byly v životě na ... Ano, bylo to potřebné všeobecné vzdělání ...

hodnocení

2x

Nevím, co je ve vnitřní poště, z toho, co je uvedeno zde otevřeně, smysluplné jsou odpovědi Hejkala a anase. Já sám nejsem jazykovědec ani prostý češtinář, jeen uživatel jazyka českého, a tak jsem pátral a zjistil, že je to opravdu poněkud rozsáhlá a ne zcela jednoduchá záležitost, související s významy slov a jejich vztahy. Píší se o tom i bakalářské práce, například is.muni.cz/th/215551/ff_b/bakalarska_prace.pdf,

ale nevím, zdfa je to zrovna srozumitelné. Možná tedy seminarky.cz/...?

karina*
hodnocení

2x

Zdravím!

Tak pro ty, co pochybují o korektnosti mého vnitřního sdělení Jardovi *smich* : Mám to shodné s kartagincem,ale nechtěla jsem tady kopírovat cizí bakalářskou práci. Jen do ní nakoukněte a uvidíte... Definice sémantiky je jednoduchá, ale vysvětlit běžnou češtinou, co to ve skutečnosti znamená a ukázat na příkladě pojem SVV je fakt oříšek . Je to pro mně už spíš filosofická disciplína *smich**nevi*. Ale, jestli je Jarda student, tak to pochopí, ale stejně ho lituji, co se všechno musí učit *cteni**smich*. Krásný den všem, u nás je slunečný .Karina

doplněno 22.05.10 12:23:

a safra ..mělo být " pro mne" , neházejte na mne kameny *smich*kar.

Takovýhle a horších překlepů jsem taky nadělal dost a dost, je pravda, že tady se člověk může cítit trapně, protože to může vypadat jako neznalost, ale je jasné, že je to jen "rychlá ruka" Jo a já osobně jsem o korektnosti vnitřního sdělení nepochyboval, jen jsem se k němu nemoh vyjádřit. A tu seminárku, o níž se zmiňuji výše, jsem si sám též stáhl a myslím, že to není zcela neužitečné.

P.S: bod pro Karinu, dva nemohu.

karina*

kartaginec, neberte to osobně, musela jsem se jen smát nad úvahou, co asi bylo ve vnitřní poště *smich*, tak to bylo ode mne adresováno povšechně . Díky za podporu a bodík. Já tady jinde v diskuzi horuji pro správnou gramatiku a mnohdy také ujedu.. Ale vždycky mě to mrzí, myslím, že by se to stávat nemělo a už vůbec by člověk nad svýma chybama neměl mávnout ručkou.

Jinak k té sémantice.Ještě jsem našla něco dobrého ( jasně , že pro mne opět nepochopitelného *smich*), ale teď to bohužel už nemůžu dohledat. Ale jsem hnidopich , hledám, nedá mě to...*smich*. Když to najdu dám to sem, jiní to třeba pochopí. kar.

doplněno 22.05.10 13:36:

Jen doufám, že nás tady nezkouší pan Jaroslav Peregrin, to by asi zaplakal...*smich*k.

jarda.peregrin.cz/...

annas*
hodnocení

1x

Pokud jste nezjistil jinde, co je sémantický větný vzorec, napište vzkaz do vnitřní pošty. Vysvětlení je poměrně rozsáhlé. Nevím, zda jste středoškolák nebo vysokoškolák. Tento vzorec je ekvivalentem pro vzorec syntaktický a souvisí s valencí sloves a slovesnými třídami.

doplněno 22.05.10 14:03:

Také jsem četla citovanou diplomovou práci, ale své informace čerpám raději z učebnice. V tomto smyslu jsem nabídla pomoc., ale Jarda se zatím neozval.

charvat29*
hodnocení

0x

Určitě je to sémantický?

karina*
hodnocení

0x

jukněte do vnitřní pošty.kari.

kt8d5*

Sémantický vzorec - tak to bude asi ukrutná sprosťárna, když to lze řešit jen prostřednictvím vnitřní pošty *smich*.

karina*

*smich*Tak to určitě ne! , vy takhle používáte vnitřní počtičku?*smich**smich*. I když, řeknu vám, kdybych byla student a měla se něco takového učit ,asi bych musela říct, že je to pěkná " prasečina" ( s odpuštěním *smich*). Tedy alespoň pro mě je to nepochopitelné *zed*. kar .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]