Nejste přihlášen/a.
záleží na tom, jaký obor jste studovala. odbornou způsobilost pro výkon povolání ošetřovatele stanovuje tzv. "zákon o nelékařích" 96/2004 Sb. v paragrafu 36, odstavci 1:
Odborná způsobilost k výkonu povolání ošetřovatele se získává absolvováním
a) akreditovaného kvalifikačního kurzu v oboru ošetřovatel,
b) tříletého studia ukončeného závěrečnou zkouškou s výučním listem na střední zdravotnické škole v oboru ošetřovatel,
...
i) 4 ročníků denního studia nebo 5 ročníků dálkového studia na střední zdravotnické škole v oboru zdravotnický asistent nebo praktická sestra.
takže jo, pokud z vás měla být praktická sestra, ale nepodařilo se vám odmaturovat, tak jste způsobilá pracovat jako ošetřovatelka.
Ošetřovatelka-nižší zdravotnický pracovník -bývala dvouletá střední zdravotnická škola zakončená složením závěrečné zkoušky.
Podle mého názoru byste mohla být brána jako nižší zdravotnický pracovník, alespoň tak to bývalo před revolucí u těch, co zdrávku nedokončily, ale já jsem ze zdravotnictví od revoluce pryč. Určitě Vám někdo odpoví, kdo bude vědět přesně.
Tak přesně nevím, jak je to v zákonech, ale jako sanitárku vás zaměstná každá nemocnice a šáhnou po vás všemi deseti. Jen vám nesmí vadit, že nebuidete pracovat jako sestra, ale jako pomocná síla a o tom je taky náplň práce i plat. bylo by nejlepší dodělat si maturitu a pak budete dnes se to jmenuje praktická sestra- to je sestra pod dohledem VŠ sestry nebo DIs- to je sestra bez odborného dohledu.
jenom poznámka - praktická sestra nemusí pracovat pod dohledem všeobecné sestry, pokud poskytuje základní ošetřovatelskou péči. její dohled nebo přímé vedení potřebuje, pokud poskytuje specializovanou či vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči. zrovna tak všeobecná sestra (a je jedno, jestli ze střední, vyšší odborné nebo vysoké školy), pokud poskytuje vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči a nemá k ní specializovanou způsobilost, potřebuje dohled sestry, která tu specializovanou způsobilost má.
ano, dnes je to s těmi kompetencemi složité a výsledek je bohužel, zanedbaný pacient. Když jsem já vyšla zdrávku, byla jsem prostě sestra a dělali jsme všechno od hygieny až po ty specialoizované činnosti. Sanitárky ani ošky nebyly, ráno se ustlalo, umylli se pacienti, dala se jim snídaně a pak ordinace z vizity a tak po clý den. a lidé byli obstaraní. Dnes je sestra na hygienu, na ponocné práce, jiná na odbornost, jiná na dohled a výsledek je, jak už jsem zmiňovala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.