Nejste přihlášen/a.
Ahoj,potřebuji prosím poradit,jak vytvořit větší jehlicovité krystaly chloridu sodného,kterého používám ve formě kuch. soli,a síranu měďnatého?Na zkoušku jsem provedl dvě krystalizace,jedna je ve skleničce,kam jsem nalil nas.roztok soli a zavěsil na niti knoflík,a dal jsem ho do ledničky.Už je tam několik dní,a nic se neděje,ani běžné krystaly nejsou.
Druhý pokus jsem provedl na skleněné misce,kam jsem nalil nasycený roztok soli,a ten jsem pro změnu nechal v pokoji při běžné teplotě.Už ho tam mám 2 dny a jsou tam malé krystaly,prý mají růst, zatím jsou stejné.
Ale četl jsem i o velkých "jehlách", které se vytvářejí krystalizací.Našel jsem jenom jedno video,jak na dně jsou jehly chloridu sodného,které v roztoku "rostou",ale popis u něj nebyl,ani přesný návod,jak to udělat, jsem nikde nenašel.
Ty jehly se mi moc líbí,nevím jak na ně.Poradíte prosím svoje postupy?Díky.
Tom
Krystaly jsou vždy tvořeny a rostou podle krystalové soustavy,která souvisí s chemickým složením .Nelze je donutit krystalovat v jiné soustavě.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.