Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam na školu?

Od: bloncka1108* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, potýkám se s problémem - kam na střední školu? Tak jako spousta dalších studentů základní školy teď půjdu do 9.tř. a nevím, kam bych chtěla na střední školu. Už jsem si dělala spoustu testů apod., ale nejsem si jistá, jestli jsem taková, jaká jsem podle těch všech testů. Napadlo mě tedy napsat sem, jestli by mi někdo neporadil. Nejsem nějak vyloženě hloupá, ale ani nějak vyjímejčně chytrá. Chtěla bych jít buď na střední školu s maturitou, nebo na gymnázium, ale tím si nejsem jistá. Nevím, zda jsem na to dostatečně chytrá. Průměr známek na vysvědčení jsem měla v 1.pololetí 8.třídy 1,5 a v 2. 1,2. Učím se jen na předměty, které se nenaučím ve škole. Tím myslím hlavně dějepis. Děkuji za odpovědi. :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Hlavně byste si měla ujasnit, co Vás baví..jestli máte k nějaké práci talent, vrozené vlohy..A naopak vyloučit obory co Vás nebaví.

To co jste napsala neznamená vůbec nic..a nic to neříká o tom, co byste mohla dělat..a k čemu "tíhnete"..

hodnocení

5x

důležité je najít si takovou, na které vás to bude bavit, to je polovina úspěchu, jak je o obor zájem, tak je hned větší motivace k učení :)

na výběr máte ještě chvíli čas. průměr známek sám o sobě nic neznamená, i když špatný není a dává tušit, že s učením problém nemáte. já sama teď se svými dětmi vybírala školu, na střední se mi po prázdninách půjde druhé dítko a třetí si ještě bude vybírat.

existují stránky infoabsolvent.cz/.../ , jsou na nich mimo jiné informace ke všem vyučovaným oborům. na vašem místě bych si je prošla, jestli vás nějaký nezaujme. popisem oboru, vyučovanými předměty, možnostmi zaměstnání po absolvování školy, k některým oborům jsou i videa. třeba vás nějaký obor osloví anebo naopak si řekne - tak tenhle ani náhodou.

ať už si z nich vyberete nebo ne, na podzim bývají po republice veletrhy středních škol - jsou to místa, na kterých mají školy z okolí svůj infostánek a vyučující a studenti podávají informace o svojí škole, jaký obor se na ní vyučuje, co to obnáší. někdy jsou součástí i praktické ukázky jejich činnosti a někdy si je zájemci mohou i vyzkoušet.

další možností, kterou moje děti využily, byly dny otevřených dveří na jednotlivých školách (informace bývají na webových stránkách školy a na webové stránky školy se dostanete třeba právě přes už zmiňované stránky Infoabsolvent). je tedy pravda, že v té době už měly vybraný obor, o jaký se zajímaly, takže tady jsme už šli cíleně vybírat školu, která měla stejný nebo podobný obor a děti se v tuhle chvíli rozhodovaly už ne o oboru, ale o tom, které škole dají přednost.

jinak moje nejstarší holka taky dlouho nevěděla, co by ráda dělala a rozhodla se vlastně až v devítce právě po veletrhu. předtím ještě byla v pedagogicko-psychologické poradně na testech pro výběr povolání (u nás to poradna organizuje pro základky hromadně), ale to byl z mého hlediska spíš propadák: holce vyšlo, že je chytrá a může dělat cokoli, takže ať jde na gympl - což byla jediná škola, kterou holka předem odmítla jako naprosto nepřijatelnou, takže i po testech byla tam, kde před testy. pokud neuvažujete o umělecké škole, kde se dělají talentovky už někdy na podzim, tak je na výběr pořád ještě čas a určitě bych doporučovala jak veletrhy, tak dny otevřených dveří.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zdá se, že na studium SŠ máte dobré známky, ale nejste nijak speciálně vyhraněná. Když zvolíte gymnázium, tak se budete více učit (i doma), ale získáte všeobecné vzdělání (a přehled ve více oborech, což se Vám v životě hodí) i maturitu a zároveň tím získáte čas na rozhodování o dalším svém životním kroku (další studium na VŠ. nějaká specializace nebo už rodina). Třeba se na tom gymnáziu "vyprofilujete", budete už vyspělejší a rozhodnete se zásadněji až později. Zdravím!

hodnocení

2x

No, těžká otázka. Známky máš dobré, ale záleží na tom, co Tě baví, jaké máš zájmy. Pokud ještě nejsi rozhodnutá, zkus se poradit s rodiči, poradkyni pro výběr povolání (nevím jak se to přesně dnes jmenuje), popř s psycholožkou. Pokud počítáš s tím, že bys chtěla studovat vysokou školou, tak gymnázium. :)

rusalka
hodnocení

2x
Strašně mi připomínaš mě, když jsem byla úplně v háji z toho, jakou sš si vyberu:D

Nejdřív jsem chtěla gympl, protože jsem nevěděla, ale potom jsem si uvědomila, že gympl by mě fakt nebavil, protože přírodní vědy a to, že bych se musela učit na předměty, který mi budou k ničemu (což by byla 3/4) bych psychicky nezvládla. Ještě k tomu mi vadilo, že po něm nebudu mít žádnou odbornost a nemůžu nastoupit do nějaké lepsi práce. Hlavně když znám svoji spontánní povahu a niTo nevím co se stane, nebo co mě se životem napadne:D
To já jsem na zš také preferovala spíš matematiku a ještě fyziku... A prospěch jsem měla asi tak 1,14, takže podobný.
Zkoušela jsem si dělat ten infoabsolvent, kde mi asi 2x vyšlo ať jdu na gympl a 1x ať jdu na matematickej gympl. K tomu mi tam ještě vyjeli nějaký technický obory.
Potom jsem byla u takové kariérní poradkyně, která mi teda fakt nepomohla...
Ve škole jsme dělali takové ty velké testy (iq, práce s čísly, prostorové vidění, práce se slovy, bla bla- možná to budete dělat taky). Tam mi zase vyšel ten mat.gympl, nebo architekt. Všechno jsem opět zavrhla.
Nakonrc jsem si vybrala strojní průmyslovou (mechatorniku) a jsem spokojená.
Kazodpande bude to asi trvat než si vybereš, ale neboj se toho, že si vybereš špatně... S kámoškou jsme v den odevzdání přihlášky přemýšleli jakou školu ji tam napsat a nakonec to taky dopadlo dobře:D
rusalka

bloncka1108*
hodnocení

Všem Vám moc děkuji. Psala jsem sem spíše z toho důvodu, že už opravdu nevím a trápí mě to. Samozřejmě vím, že když nenapíšu co mám ráda za předměty, nebo tak, tak se nedá moc dobře na otázku odpovědět. To je ale můj největší problém. Nevím totiž co přesně mě baví. Jen matematika, ale nechci jít na obchodní akademii, ani na ekonomickou školu a pokud vím, nic jiného není. Mám školu sice ráda, ale nemám ráda snad žádný předmět, kromě té matematiky. Zároveň ale v matematice nemám ráda geometrii, jen algebru. Už jsem se strašně mockrát bavila o tomto problému s rodiči. Teda spíš s mamkou, taťka se nevyjadřuje, nechává to čistě na mě. Mamka by mě naopak viděla jako kosmetičku nebo masérku. Nevěří mi, že bych se dostala na gympl. Myslím si, že se ale na kosmetičku nebo masérku vůbec nehodím. Protože by mě to nebavilo, ani bych v tom nemohla být dobrá, myslím. Protože ve 14 se nemaluju a ani to neumím. A z masírování vás prý bolí ruce. Pak mi ještě navrhovala fyzioterapeutku a to mě trochu zaujalo, ale musí se na gympl, nebo na zdravotní školu a pak na vysokou. A na to mi nikdo dostatečně nevěří a já nevím, jestli teda sama sobě věřit, že to dám. Co vím jistě je to, že nechci skončit jako zdravotní sestra nebo nějaký asistent. To by mě nebavilo. Ale toho co by mě nebavilo je prostě moc a já se v tom už ztrácím. Všem děkuji za čas, podporu a celkově za vše.

el*
Ahoj,z tvé odpovědi je patrné, že tápeš, jestli by tě bavilo to nebo zase ono. Naše paní profesorka na gymplu vždycky povídala o tom, jak je matematika královna věd a jak je k životu a v přírodních vědách důležitá (vždycky jsme ji nebrali vážně, ale měla pravdu :)). Uvědomit si, že alespoň něco tě baví je začátek. Ve spoustě předmětů se najde několik témat, která ti tolik nepůjdou nebo tě nebudou bavit. Vzhledem k prospěchu bych opravdu být tebou gymnázium zvážila, protože i na gymnáziu se během těch čtyř let můžeš rozhodnout, co vlastně chceš a co tě baví. VŠ nebo VOŠka je pak už jen o tom získat další znalosti z oboru, který tě zajímá nebo kterému se chceš věnovat. Sice se říká, že maminky mají vždycky pravdu, ale pokud si myslíš ty sama, že na to máš a že jsi dostatečně chytrá, tak je podle mě blbost,aby ses zahrabala někde na učňáku. Je to jen o tom si věřit :). Jinak vím, že je ještě opravdu brzy, ale pokud chceš zvážit variantu gymnázium či i jinou střední školu a potom následně pokračovat na VŠ, tak doporučuji test na této stránce: vysokeskoly.cz/... . Vyjde ti na kolik procent jsi humanitní a přírodovědný typ, popřípadě tě to alespoň navede,jaký obor/odvětví zvážit při výběru střední školy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]