Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Herbář- jak ho udělat?

Od: anonym4 odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, paní učitelka nam dala za úkol pres prázdniny udělat herbář. Máme udělat 3 dřeviny a 3 byliny a já nevím, jak mám začít. Když chci bylinu (např. matu) tak jak ji mám utrhnout? Nebo naopak třeba dřevinu (např. jabloň) tak také nevím jak ji mám utrhnout když je to strom, tak nemůžu vytrhnout kořeny.
Prosím o radu, děkuju Michal

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Byliny není nutné (na školní úrovni) vytrhávat i s kořeny. Stačí, když je uřízneš/ ustřihneš kousek nad zemí. Ze stromů opravdu stačí samotné listy, popř. nějaké mladé, měkkké výhonky s listy. Lisovat v knize nedoporučuju, pokud ji nechceš poničit - obarví se od rostlin. Já jsem všechny herbáře dělala tak, že jsem byliny i listy dřevin lisovala vložené do savého papíru (např. novin, ale ne lesklých - musejí dobře nasávat vodu), pokládala jsem je na rovný stůl a zatěžovala jsem je svrchu knihami. Velmi důležité je, aby se rostliny vylisovaly s nepokrčenými a všelijak nepřeloženými listy i květy. Tedy je musíš do novin pěkně srovnat, listy a květy rozprostřít (květy pokud možno rozevřít do tvaru "sluníčka" - pokud to půjde).

hodnocení

3x

Je vhodné si prohlédnout cizí herbáře. Já si do Googlu zadala heslo herbář a v obrázcích jako pár informativních stránek sem k dotazu jsem vybrala toto:

ucebnice-studium.hyperinz/...

Ale doporučuji si jich prohlédnout víc. U bylin neberte rostlinu i s kořeny, je to zbytečné. Dřeviny - brala bych nejen list, ale i květ (teď kvete třeba mochna) nebo i vhodný plod (lisovat by se snadno daly javorové nažky).

Nelisujte přímo v knize, ale mezi knihami. Dobře saje třeba kuchyňská papírová utěrka.

hodnocení

1x
No staci vam listy. Ty vložte napriklad do knihy a dejte na ni závaží. Tim je vylisujete. Pak je date do herbare kde nesmi chybět o co se jedná. Co si pamatuju ze skoly chteli nazev i latinsky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]