Nejste přihlášen/a.
Byliny není nutné (na školní úrovni) vytrhávat i s kořeny. Stačí, když je uřízneš/ ustřihneš kousek nad zemí. Ze stromů opravdu stačí samotné listy, popř. nějaké mladé, měkkké výhonky s listy. Lisovat v knize nedoporučuju, pokud ji nechceš poničit - obarví se od rostlin. Já jsem všechny herbáře dělala tak, že jsem byliny i listy dřevin lisovala vložené do savého papíru (např. novin, ale ne lesklých - musejí dobře nasávat vodu), pokládala jsem je na rovný stůl a zatěžovala jsem je svrchu knihami. Velmi důležité je, aby se rostliny vylisovaly s nepokrčenými a všelijak nepřeloženými listy i květy. Tedy je musíš do novin pěkně srovnat, listy a květy rozprostřít (květy pokud možno rozevřít do tvaru "sluníčka" - pokud to půjde).
Je vhodné si prohlédnout cizí herbáře. Já si do Googlu zadala heslo herbář a v obrázcích jako pár informativních stránek sem k dotazu jsem vybrala toto:
Ale doporučuji si jich prohlédnout víc. U bylin neberte rostlinu i s kořeny, je to zbytečné. Dřeviny - brala bych nejen list, ale i květ (teď kvete třeba mochna) nebo i vhodný plod (lisovat by se snadno daly javorové nažky).
Nelisujte přímo v knize, ale mezi knihami. Dobře saje třeba kuchyňská papírová utěrka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.