Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, příští rok budu dělat SZZ na VŠ a tak bych chtěla nějaké tipy, od vás, zkušenějších, jak to vše zvládnout.
Jde o to, že musím napsat BP, učit se na SZZ. Také během příštího akad. roku se budu mimo toto vše učit i na předměty, které zrovna v posledních semetrech budeme mít. Takže, práce spousta!
O prázdninách (do konce září) toho chci stihnout co nejvíce, takže chci napsat co nejvíce BP, učit se na postupně na předměty, které jsme už měli a jsou součástí SZZ. Máte nějaké tipy, jak to vše zvládnout, aby mi z toho nehráblo?
Přeci je léto a nechci ležet celé dny v učení, ale musím po troškách na všem makat. Jak si to mám např. rozdělit nebo kdy se začít učit, abych to nepodcenila. S učením problém nemám, průměr mám tak na 2, snažím se co nejvíce, ale nechci se přetáhnout. Budu moc ráda za rady a tipy od zkušených absolvnetů.
![]()
Každý se učíme jinak, po letech na VŠ už víte, jak na to. Já třeba jsem ten typ, který si raději naplánuje méně učení, protože když si něco naplánuju a nesplním, tak mě to hrozně demotivuje. A taky hodně často sama sebe překvapím a sednu k učení dle nálady, a vše jde najednou líp. Moje ségra je přesný opak, naplánuje si moc věcí a motivuje ji naopak to, že toho má víc, než doopravdy zvládne.
U BP pozor, chce to po částech a kontrolu od vedoucího, já napsala asi 40 stránek (DP) a pak je vedoucí kontroloval najednou (hlavně jeho chyba, vykašlal se na to a já mezitím pokračovala v psaní) a všechno mi vrátil, že je to nepoužitelné, takže jsem začínala po asi 6 měsících práce odznova a vše podstatné jsem řešila až později. Druhou DP jsem psala u člověka, který na to šel opačně, strávili jsme spolu hromadu času debatami nad obsahem a výzkumem a pak už jsem to jen sepsala a do toho on mi nepotřeboval kecat a výsledek byl úžasný.
Ke státnicím mi vyhovovalo založit si složku s tématy/otázkami, každá otázka na pár listů papíru. Nevypisovala jsem si ale vše, spíš to byly jakési osnovy odpovědí na ty otázky, abych nic nevynechala a aby moje odpovědi měly jakous takous strukturu. Dobrých 80% otázek jsem ze studia uměla odpovědět, jen to potřebovalo zorganizovat a jednotlivosti navázat na sebe nebo doplnit něco, co zrovna v hlavně neuvízlo. Ze studia jsem si schovávala veškeré poznámky, na to jsem byla pečlivá, takže jsem si pak k otázkám vkládala úryvky ze sešitů. No a zbytek času jsem si vypracovávala otázky, které jsem ze studia neznala. Léto jsem strávila v knihovně, líp se mi tak pracuje, prostě jsem tam ráno v 9 sedla a nejdřív ve 3 odcházela. Všechno v klídku a pohodě, odpoledne volného času dost, takže mě učení nevyčerpávalo. Asi mi ale hodně pomohlo, že jsem bydlela u příbuzných, kde jsem měla pokoj a NIC. Televize, internet nebyl, nic mě nerušilo a nelákalo od učení, spolužáci byli na léto pryč. Dá se říct, že ten pobyt v knihovně byl světlým okamžikem dne
to se to pak učí snadno ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.