Nejste přihlášen/a.
Chci poprosit o radu. Učitelka rozšlápla dceři brýle ( dcera je odložila při dětském dni v tělocvičně na schod). Teď je odmítá zaplatit, argumentuje tím, že do tělocvičny brýle nepatří. Je v právu?
Špatně jsem to napsala, odložila je na bednu, která sloužila jako schod, když šla na "opičí dráhu", na kterou směli chodit po jednom. Bylo jí řečeno, aby si brýle sundala.
Nějak tu postrádám věk dcery a o jaké brýle se jedná, ale předpokládám asi tak žačku základní školy. A pokud jsou to dioptrické brýle, pak je to zdravotní pomůcka a tvrdit že ta to tělocvičny nepatří je trochu úlet. Jestli opravdu dioptrické, ptal bych se školy proč si je musí sundávat a cvičit "slepá". Pokud by i našli nějaký důvod (rád bych skutečně věděl jaký), ptal bych se, zda měla určené místo na jejich odložení.
Dusgere, mám těžkou krátkozrakost, a přesto jsem vždy cvičila bez brýlí. Ono je lepší si natlouct hlavu o něco, než si zarazit střep - i třeba plastový - do oka, když nevychytáte míč nebo dopad na zem. Jo, jsou věci, které jsem v tom těláku nedělala. Nemohla jsem. Čočky jsou skutečným vysvobozením.
Jo k dotazu: trošku jsem vždycky vyčítala mámě, jak na moje pomůcky (brýle, rovnátka a dalších x věcí, které ze mě dělaly "oblíbenkyni třídy") dávala pozor, ale já do určitého věku skutečně vždycky lítala všude - i venku a tak - s pouzdrem na brýle kolem krku! Odložit brýle bez pouzdra se vždycky mohlo jen na noční stolek před spaním, všude jinde patřily do pouzdra!
No to by mne zajímal důvod, proč si měla ty brýle odložit. Když je nosí, tak má asi zrakový problém. A co kdyby odněkud spadla, když teda pořádně bez brýlí neviděla? To mi nejde na rozum. Mně říct někdo abych odložila brýle, než někam polezu, tak se budu asi dlouho smát a až se vysměji, tak mu řeknu že je úplně blbý. Teda s prominutím. Brýle přece nosím proto, že bez nich dobře nevidím. Já bych nejenom chtěla náhradu za ty brýle, ale ještě bych podala na tu učitelku stížnost, že mohla mé dítě ohrozit na zdraví, protože mu přikázala, aby si je sundala. Co kdyby ta holka šlápla někam jinam a odněkud spadla?
A ještě dodám. Pokud učitelka požadovala po špatně vidících dětí, aby si odložili brýle, tak ona je dospělá a měla jim ona vykázat místo, kam si mají brýle odložit. pak by na ně nemohla šlápnout. Ta učitelka je nezodpovědná a já bych to tak nenechala.
Nosil som okuliare od siedmych rokov a viem,čo to obnáša. -3 až -4 dioptrie na základnej škole. Ak chcete spraviť kotúľ a nedržia vám pevne na hlave,tak vyletia z hlavy a môžu byť príčinou úrazu,napr. oka,tváre.únik pozorností v tom momente a následný úraz dieťaťa.Učiteľka konala správne,lebo dbala na jej bezpečnosť,no na druhej strane nemusela dobre vidieť,ale to už je vecou lekára aby bola v tom prípade oslobodená od telocviku a na druhej strane aby sa jej potom spolužiaci posmievali.Bez okuliarov som videl len nejasne a ak som chcel niečo hrať,najmä futbal v telocvični,tak som si ich musel nasadiť a dávať fakt veľký pozor,aby nedošlo k ich poškodeniu.A aj tak boli neraz polámané.A odloženie okuliarov na cvičiace miesto je asi na takej úrovni ako predstava slimáka,že prejde cez diaľnicu krížom v Nemecku bezpečne.
Ke škodě došlo při školní akci. Obraťte se - jako zákonný zástupce dcery - písemně na ředitele/ku školy a žádejte náhradu škody. Půjde-li o škodu, za kterou je paní učitelka odpovědná, měl/a by ředitel/ka zajistit, aby poškozenému dítěti byla poskytnuta náhrada, případně její část (možné spoluzavinění).
No to je otázka, jak je to stanoveno na dané škole.
Ale chápu dobře - dcera si dá brýle na schod (tedy místo, kudy se chodí) a Vy to chcete zaplatit? A příště si je třeba položí na přechod pro chodce a Vy budete nahánět kamioňáka, proto že je přejel? To dost dobře nechápu...
Taky mám syna, který má něco jako ADHD, brýlí a telefonů zmařil hooodně. Ale proboha - proč bych to, že on není schopen uhlídat či patřičně uložit) tyto věci házel na někoho jiného?
No já být učitelkou, tak uhradím půl škody i přesto že chyba je na straně žákyně. Nadruhou stranu vlivem nepozornosti dané učitelky, která taky musí koukat kam šlape a co dělá. Fifty fifty.
Líbí se mi odpověď od @dusger. Ještě navíc by mě zajímalo, jak dlouho dcera brýle nosí? Jestli teprve týden nebo dva, není divu, že si na nutnou opatrnost ještě nezvykla. Kam odkládají brýle ostatní obrýlení žáci? Nebo někteří učitelé brýle tolerují?
Kdyby se nedalo využít nějaké pojištění, asi bych jako učitelka nějakým dílem na nové brýle přispěla v případě, že jde o žákyni v první až druhé třídě, brýle dosud nenosila a dostala pokyn sundat si v tělocvičně brýle úplně poprvé.
Vlastník či provozovatel školy (příp. výchovného zařízení) odpovídá za škodu na věcech odložených při účasti na činnosti školy či výchovného zařízení, tj. na činnosti školou přímo organizované, popřípadě z účelu a povahy provozu školy vyplývající.Obecně platí, že vlastník či provozovatel školy odpovídá za takovou Vámi popsanou škodu.Jinak já měl brýle od 2.třídy ZŠ.Brýle jsem nikdy nesundával ani na tělocvik.Je větší pravděpodobnost, že se dítě zraní, když nevidí, než když má brýle.
Učitelka dala pokyn sundat brýle což je blbost tak věděla kde je má dítě odložit.To jest místo na toto vyhrazené nešlo o nějaký mobil atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.