Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má na to učitel právo?

Od: hdhd odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, mám zde dotaz na pedagogy, nebo někoho kdo se v tomto ohledu vyzná. Chci se zeptat, jestli má pedadog právo udělit žákovi známku "nedostatečně" za test, na který byl žák nepřítomen a jestli má právo na to, při žákově následné přítomnosti nedat šanci na opravu testu, na který byl žák nepřítomen a dostal z něj za 5. Možná bych to ještě chápal, kdyby žák chyběl z nějakých lehkých důvodu, ale žák má absenci řádně omluvenou, dokonce s potvrzením od lékaře. Je takové chování učitele v souladu se zákonem? Stalo se to opakovaně. Dále se chci zeptat, jestli je možné, když škola užívá portál "Bakalář" nezapisovat do něj absenci žáka, p. učitelka má problém doložit absenci jakýmkoliv způsobem. A dále se chci zeptat, když p. učitelka není schopná doložit testy, které žák napsal týden zpět a vysbírala si je nazpět, jestli je takové chováni pedagoga možné, protože si myslím, že učitel má dokonce povinnost nějakou dobu testy uchovávat,aby je byl kdykoliv schopen předložit.
Předem děkuji za jakékoliv odpovědi, moc mi pomůžou.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Zdravím.
Ne,nemá právo !
Obraťte se se stížností na ředitele školy.

hodnocení

1x

Rozhodně ne! Nemůže dostat nedostatečnou za test, na který nebyl přítomen, tím méně pokud byl omluven. Škola je povinna vést třídní knihu, může být i digitální. Co je obsahem třídní knihy si definuje škola, nicméně prakticky určitě bude uchovávaným údajem i nepřítomnost žáků. Délka uchovávání testů je taky věcí školy. Na Vašem místě bych toto řešil s ředitelem školy.

sebod*
hodnocení

0x

Já, na rozdíl od Wamp, bych tak kategoricky netvrdila, že na to nemá právo. Píšete, že se to stalo OPAKOVANĚ. Opakovaně u jednoho žáka? Chybí často, zrovna když se píše test? Hmm, a co když se testu prostě vyhýbá úmyslně? To, že má omluvenku od lékaře je nepodstatné. Většina lékařů omluvenku potvrdí i když žákovi vůbec nic není. Má tenhle problém s učitelem více žáků?

autor

Na této škole je problém, že můj syn je jeden z těch co má nejnižší absenci, zatímco někteří do školy docházejí 2x do týdne a problém s p. učitelkou nemají. Myslím si, že ikdyby to bylo jakkoliv a s mým synem by si jakkoliv nesedla, tak by mi měla být alespoň na schůzkách být schopna testy a absenci předložit.

Říkáte nesmysly. Omluvenka je právě naopak dost podstatná! Pokud učitel pochybuje o pravosti razítka, tak může pravost ověřit telefonicky se zdravotním zařízením, ale pokud tam žák skutečně byl, tak to musí akceptovat. Vůbec nemá právo zpochybňovat rozhodnutí lékaře! To by mohl rovnou léčit žáky sám. A pokud se domnívá, že se žák škole vyhýbá, tak by to měl řešit s rodiči, protože zajistit školní docházku dítěte je povinnost rodiče, nikoli učitele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]