Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
během základní školy jsem nikdy neměla tušení, na jakou školu mám jít. Teď v 9. třídě jsem se rozhodla, že si napíšu na přihlášku obor zahraniční obchod a ekonomické lyceum, i přes samé jedničky z 8. a 1. poloviny 9. třídy. Učitelé se dost divili, že jsem si nenapsala gymnázium. Důvody byly vcelku jednoduché, prostě jsem nechtěla další 4 roky základky, kde bude zbytečné množství předmětů, které mi nepřijdou důležité a které prostě zbytečně "žerou čas". Po přijímačkách jsem se rozhodla jít na ekonomické lyceum, kde jsem v pořadí skončila na 1. místě, což byl pro mě obrovský úspěch. Obor se mi hodně líbí, rozvrh mi dost vyhovuje, ale občas mi prostě vrtá hlavou, zda jsem se rozhodla správně. Proto jsem jdu hlavně pro útěchu. Je s EL šance uspět na VŠ? Je EL podřadnější než gymnázium? Opravdu jsou dané školy tak odlišné? Děkuji.
Odborná škola je téměř vždy lepší než gymnázium. Na případnou VŠ (jakoukoliv) je možné jít s maturitou jakékoliv školy, a pokud půjdeš na VŠ příbuzného oboru jako byla SŠ, budeš mít oproti všeobecnému gymnaziálnímu vzdělání velkou výhodu.
Souhlasím s tebou, že gymnázium je taková "lepší základka". Pro praxi je bezcenné a na VŠ tě odborná SŠ příbuzného oboru připraví líp (a odborná SŠ odlišného oboru neuškodí).
Ještě doplním, že obory s přívlastkem "lyceum" jsou takové něco mezi odbornou školou a gymnáziem - předpokládá se, že absolventi půjdou na VŠ.
Výběr vysokých škol po maturitě na EL se zúží, ale samozřejmě jsou: stredniskoly.cz/... Gymnázium dá všeobecné základy, někoho přinutí k matematice a potažmo zájmu o technický obor. Specializace IT (by byla moje volba) má velké procento uplatnění a pořádného platu (i pro ženu). EL ...vyhovuje rozvrh, jenže spíš je to horší s uplatněním, ekonomů / ekonomek je dost. Ale jste-li rodinný typ, je to asi škola vaše...
Souhlasím s předchozím příspěvkem, lepší odborná škola než gymnázium, které často v současné době produkuje jedince, kteří jsou později použitelní jen v neziskových organizacích a o praktickém životě nemají ani páru. Já zastávám názor, že šikovní lidi se prosadí dříve či později i přes to, jak dokonalé vzdělání mají. Např. naše dcera šla po základce na střední stavební školu v malém městě. Někdo se divil - prý kam jsme holku zahrabali, ale manžel říkal, stavět se bude pořád, uplatnění vždy najde. Vůbec jsme nepočítali s tím, že by šla holka na vysokou, nechali jsme to na ní. Po maturitě dělala jeden rok VOŠ, sama si to vybrala, taky se nám to líbilo, dělala by pak na CNC, ale dcera nás opět překvapila a podala si přihlášku na VŠ pedagogického směru. To jsme teda koukali, no zkrátím to, má teď dva tituly, státnice z němčiny a dělá v pobočce zahraniční firmy a vydělává peníze, o které se nám z manželem nikdy nesnilo. Tož tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.