Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

KONTROLA PRAVOPISU

Od: opqw89 odpovědí: 10 změna:

Můžete mi prosím někdo zkontrolovat toto. Díky všem.

Tento příběh se odehrává v malém městečku, jménem Eastwick. V něm žíjí 3 osamělé ženy v pokročilém věku : černovlasá sochařka Alexa, rudovlasá učitelka hudby Jane a blonďatá redaktorka Sukie. V městu vládne zlá a nafoukaná Felicie. Ta se stále naváží a shazuje Alexu, Jane a Sukie. Ženy se pravidelně schází za večírcích. Na jednom takovém večírku, kde si stěžují, že nemají lásku, si rozhodnou přičarovat muže. Má být chytrý, pěkný, charismatický, a chápavý. Prostě to má být ten nejlepším můž na světě. Zápálí svičky a obřad je dokončen. Zítra ráno se dozvídají, že se do města přistěhoval neznámý cizinec a nikdo neví, kdo to je. Jeho jméno zní Darryl van Horne. Darryl si nejprve podmaní celé město svým vtipem a charismem. Jeho dalším cílem jsou Alex, Jane Sukie. Předstírá různé zájmy, aby sved jednu po druhé. Nejprve se stane sochařem, pak hudebníkem a nakonec intelektuálem. Nakonec se mu podaří všechny 3 ženy svést. Ženy se od něho naučí černou magii. Svým nabilými schopnostmi zbaví město otravné Felicie. Mají ale výčitky svědomí. Rozhodnou se Darryla opustit. Tomu se však život v městečku zalíbil. Darryl si najde tedy jiný cíl. Chce si vzít za manželku dceru Felicie Jennifer. Přímo před oltářem ho čeká nepříjemné překvapení. Čarodějky se ho snaží zbavit. S pomocí černé magie se jim to podaří. Jennifer se později zamilovala do místního mladíka Michaela. Čarodějky mají ovšem výčitky svědomí, všechny stále myslí na Derryla. Celý příběh končí těhotenství všech žen.
Tato muzikálová komedie se mi velice líbila. Zejména můj obdiv získal charismatický a uhrančivý Derryl, kterého stvárnil Martin Havelka. Dále se mi líbili různé kouzelnické triky, zejména létání čarodějek. Výborná byla také hudba živého koncertu. Celkově bylo toto představení úžasné.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

1x

Tyto chyby jsem našla já, opravte si text. PT /stařenka/

schází na večírcích

nejlepší muž

aby svedl

nabylými schopnostmi

těhotenstvím

kterého ztvárnil

Dále se mi líbily

doplněno 16.05.10 11:05:

charismatický - je správně

doplněno 16.05.10 11:32:

Pardon jde obojí: charismatický i charizmatický

Jak dále píše Lidka, lze chaarismatický i charizmatický. Já jsem ze staré školy a vnitřně se mi více líbí ta první varianta, ale trnd soušasnosti výrazně směřuje k variantě se z.
A ještě, tohle není pravopis, ale ke správnému psaní to patří (typografická pravidla): nepíše se věku : černovlasá, ale věku: černovlasá (dvojtečka se připojuje bez meta první varianta i vypadá dost ošklivě).

doplněno 16.05.10 12:55:

Pardon, charismatický i charizmatický.

doplněno 16.05.10 12:59: A ta poslední závorka má být
(dvojtečka se připojuje bez mezer; ta první varianta i vypadá dost ošklivě).
Ale četl jsem to po sobě

jabraka*
hodnocení

0x

Spíše bych napsal slovem - tří osamělé ženy-
Dále - buď městu vládne,nebo v městě vládne -
pak - charizmatický -se z -
Pořádně si přečti - nejlepším můž - dále - zápálí svičky
Sved - svedl - co je to? - nabilými schopnostmi -

Celý příběh končí čím?
Kouzelnické triky se líbily

Trochu sloh uhladit.Nepoužívat pořád stejné obraty.

Myslím,že by stačilo,aby sis to třikrát přečetl - la.

JABRAKA

opqw89
hodnocení

nemá být náhodou charizma?

lidka*

Podle prirucka.ujc.cas.cz/...

je možné obojí:
dělení: cha-ri-s-ma-tic-ký1
lze i: charizmatický2

hodnocení

0x

A ještě něco: ve větě Jeho dalším cílem jsou Alex, Jane Sukie. mezi Jane a Sukie něco chybí. Nejspíš a, ale může být i nebo třeba i čárka.

hodnocení

0x

Já jsem našla:

Pořádně si přečti a sjednoť jméno, někde je Darryl, někde Derryl.

v malém městečku jménem Eastwick (bez čárky)

v pokročilém věku: (bez mezery před dvojtečkou)

V městu vládne... buď Městu vládne nebo Ve městě vládne...

Ta stále shazuje Alexu, Jane a Sukie a naváží se do nich. (změnit slovosled)

Ženy se pravidelně scházejí (schází je jednotné číslo)

...se rozhodnou přičarovat si muže.

charizmatický a chápavý (bez čárky)

..ten nejlepší muž na světě.

Ženy zapálí svíčky... (vyjádřit podmět)

...svým vtipem a charizmatem (lze ponechat i jako nesklonné, charizma)

Jeho dalším cílem jsou Alex, Jane a Sukie.

... aby svedl jednu po druhé.

Svými nabytými schopnostmi...

...příběh končí těhotenstvím všech...

sebod*

stvárnil - nemá být ztvárnil?

mám, v dalším "vstupu"

hodnocení

0x

omylem jsem ťukla na Vložit, takže doplňuji:

Můj obdiv získal zejména charizmatický..., kterého ztvárnil... (splavnější slovosled)

Dále se mi líbily... (triky)

...hudba živého orchestru. (předpokládám, že tam byl orchestr, kde by se vzal koncert?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]