Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam dát ten úhel?

Od: jmeniny odpovědí: 7 změna:
Zadání: Je rovnoramenny trojúhelník ABC. Ramena trojúhelníku jsou dlouhá 6,2cm a svírají se základnou úhel o velikostí 75°. Vypočítej stranu c.
Já nechápu kam mám dosadit ten úhel. Já bych řekla, že na ten vrchol C, ale možná je to tak, že mezi A a B. Jenže proč by tam teda bylo napsaný, že sviraji uhel? Tak když už tak úhly. A taky to zní, jako kdyby spolu svirali ten úhel. Já si myslím, že by teda mohli být obě možnosti... No nevím, co myslíte vy?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

c = b * sin(15°) * 2 = 62 * 0.2588 * 2 = 32.1 mm

Kam dát ten úhel?

ag*
hodnocení

3x

Ze zadání plyne, že úhly jsou mezi základnou C a ramenem A a to samé mezi C a B.

2x 75 stupňů, tudíž vrcholový úhel mezi A a B je 30 stupňů. A teď už je to jenom počítání, ale to už bych napovídal moc. :)

hodnocení

3x

Jasně se píše, že ramena svírají se základnou úhel 75°. Nechápu, že to nechápeš. Naprosto jasný zadání.

Dát za takovouhle odpověď 3 boďy je vtchol ztapnosti a samotná odpověď je prázdná. Myslím, že porušuje pravidla poradny.

dominikbnp*
hodnocení

1x

Tak ze zadání plyne, že dva shodné úhly základny s rameny jsou 75 stupňů a tedy úhel, který svírají raměna mezi sebou, je těch 30 stupňů. A protože ramena znáš a jsou dlouhá 6,2 cm, tak hledaná strana c bude logicky základna, což je strana AB. U vrholu C je ten úhel 30 stupňů a u vrcholů A,B je úhel 75 stupňů.

Co se týká samotného příkladu, chceš ho spočítat?

jmeniny
hodnocení

Ale jakto? Proč to nemůže být i mezi vrcholem C? Vždyť to tak nezní...

jmeniny
hodnocení

Vždyť tam píšou, jako by jeden úhel sviraly ty ramena...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]