Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se bránit ředitelskému napomenutí (důtce)

Od: dutka odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, jak se bránit ředitelskému napomenutí. Ve třídě byla inspekce a další týden si mě zavolal ředitel, že inspekce měla k mému chování výhrady a že to vrhá špatné světlo na školu a že mi udělí ředitelské napomenutí. Nejsem si vědoma žádného nevhodného chování, šla jsem za učitelkou, která nás měla v hodině, kde byla inspekce a ta mi řekla, že sama neví jak jsem se nevhodně chovala. Ředitel mi to taky nevysvětlil, jen mně doporučil návštěvu psychologa :(. Musí škola rodičům dát přesný popis mého nevhodného chování, dá se někam odvolat proti napomenutí - zatím ještě neví,m jestli je to jako důtka, nebo něco jiného. Prosím o radu. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Při stížnostech žáků na chování pedagogů a postupy školy si často v duchu myslím, že realita byla úplně jiná, než je popisováno. I zde si myslím, že přinejmenším tušíte, co se v hodině dělo.

Možná jste celou hodinu psala a četla SMS, možná jste si dloubala šušně, možná jste nadzvedáváním sukénky sváděla inspektora.

Jako rodič bych se důvod pokárání nejraději dozvěděla od dítěte. Pokud by mi nic závažného nesdělilo, zřejmě bych se v konečné fázi ptala na podrobnosti ředitele. Nekonkrétní doporučení návštěvy psychologa by mi nestačilo. Ostatně i psycholog by měl při první návštěvě vědět, na co se má zejména zaměřit. Pokud ředitel podrobnosti neví, ať se ptá inspektora.

hodnocení

3x

Vyžaduj konkrétní odůvodnění, za co jsi důtku dostala (nevhodné chování je obecné, nelze jím důtku odůvodnit). Pokud se ti toho konkrétního odůvodnění nedostane, popř. pokud je nepravdivé a lze to prokázat, pak se pokusit o změnu rozhodnutí ředitele, popř. si stěžovat zřizovateli školy. Pochopitelně pokud jsi nezletilá, musí tě zastupovat rodič/e.

liska5
hodnocení

3x

Možná jim vadilo Tvoje oblečení , boty, nebo že se věnuješ mobilu. Chtějte vysvětlení! Ispekce si snad pamatuje, čím ses provinila. Taky je možné, že si Tě s někým spletli. Měli Tě upozornit hned po hodině a né za týden. Jestli nemáte dosud žádné kárné opatření, to jest žádnou důtku ani napomenutí, tak je to trest dost vysoký.

hodnocení

0x

Nejdřív nahlédněte do školního řádu a podívejte se, co je v něm uvedeno ohledně sankcí.

jeppa*
hodnocení

0x

To, že si nejseš vědoma svého nevhodného chování, ještě neznamená, že k němu opravdu nedošlo. Pokud se nejednalo o přímé narušování výuky, tak je klidně možné, že ho učitelka nemusela zaznamenat, kdežto inspekce ano. Z vyjádření ředitele mám pocit, že nevhodnost tvého chování byla pro něj natolik zjevná, že vzhledem k tvé neochotě přiznat vinu neměl potřebu ti ho vysvětlovat a rovnou tě poslal k psychologovi. Jinak ředitelská důtka může být udělena jen na základě jasně popsaného chování, ale určitě se nedává za jednorázové nevhodné chování při hodině. Jedná se opravdu o první problém ve škole? Uvědom si, že jako nevhodné chování mohla inspekce poprávu určit chování, které ti běžně učitelka toleruje, ale to tě v žádném případě neomlouvá. Ty jako žákyně neurčuješ, co je vhodné chování. Bohatě stačí třeba používání mobilu, bavení se se sousedem, provokativní oblečení, nepřezuté boty nebo nevhodné vyjadřování, to se ti sečte a stěží se můžeš pak divit. Nicméně, pokud jsi v tom opravdu nevinně, pak se lze odvolat a tvou verzi ti určitě můžou dosvědčit i spolužáci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]