Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes se mě zeptal syn proč se píše ve větě -Líbí se mi Mánesovy obrazy -ve slově líbí měkké i po b..nejsem schopná mu to zcela říci,přeci jen jsem už dlouho ze školy a píši jak to mám naučené a nepřemýšlím proč ..prosím poradte mi .Děkuji
9x
Že to není ve vyjmenovaných slovech, by mohlo malému dítěti stačit, ale sečtělejší by si už mohl všimnout, že slovesa mají v infinitivu koncovky. Děl-at, sáz-et, líb-it. Koncovka -yt neexistuje. Konkétně líbit je sloveso 4. třídy.
Za základ slova považuji lib (libý, libůstka, oblíbený...)
doplněno 24.05.18 18:16:
Vybavila jsem si, jak jsme se snachou složitě vysvětlovaly devítiletému klukovi, proč se nepíše traktorYsta. Když je to po r a když dva traktorY s ypsilonem jsou. ![]()
A není jednodušší odpovědět podle pravdy, že v přítomném a budoucím čase je na konci vždy měkké i?
5x
@esesesi - po B jsou standardně všude měkká "i", kromě vyjmenovaných slov
Ano - třeba "baby, hroby, trouby..." ![]()
4x
O vyjmenovaná slova tady vůbec nejde, jde o slovesnou koncovku 4. slovesné třídy, a ta je -í, nikoli -ý. Vyjmenovaná slova se netýkají koncovek, ale kořenů slov!
Máte samozřejmě pravdu, ale v případě malého dítěte se odkazu na vyjmenovaná slova nebráním. Jak to bylo a asi stále je se školním učením i/y? Nejdříve se probírají měkké souhlásky. Ž, š, č, ř... To je snadné. S h, ch, k, r... už je to těžší, protože děti znají slova kino, risk, diktát... S obojetnými souhláskami je potíž největší, ale i to se děti učí v nižších ročnících. K slovesným třídám se dostávaji někdy ke konci základní školy. V tom mezidobí buďto kladou otázky, jako je tento dotaz, nebo (moje generace) si s pomocí Honzíkovy cesty, Lovců mamutů a jiné četby správný pravopis automaticky vtisknou do paměti, nebo se to nenaučí nikdy a nějaká 4. slovesná třída je jim ukradená.
Nesouhlasím s tím, že je možné malé dítě ukecat na nevyjmenovaná slova. Protože za rok přijde s tím, že to pravidlo na spoustu jiných slov neplatí a vy se pak zaplétáte nejen do vysvětlování jak je to správně, ale i do vysvětlování, proč jste mu to prve řekla špatně. Vysvětlení, že jste si chtěla ušetřit práci, asi neprojde.
4x
Slovesa dělíme do pěti tříd, které mají tyto vzory:
1. třída: nese, bere, maže, peče, umře
2. třída: kryje, kupuje,
3. třída: tiskne, mine, začne
4. třída: prosí, trpí, sází
5. třída: dělá
Jak je vidět, sloví LÍBÍ patří do 4. třídy, je to vzor prosí. A stejně jako se píše prosí s měkkým i, musí se psát i líbí s měkkým i. Jaga.
1x
Co je to proboha za nápady? Bit je základ slova? A lí- je teda předpona. A když je něco hezký, tak je to líbitivý, protože základ (tedy správně kořen) se nemění.
Líbit vyjmenované slovo není. Vyjmenovanbé slovo je být a odvozené slovo pozbýt. Takže když něco má něco pozbýt platnost, tak to platnost pozbý.
Pravidlo je, že koncovka přítomného času u sloves 4. třídy je -í. Ve škole se to moc nezdůrazňuje, ale je tam a poslední hláska kořene slova se změkčí (například var - vaří)
1x
Je to poměrně jednoduché.
U sloves se na konci píše vždycky měkké -i. Jediné, co to drobně komplikuje, je minulý čas (byli, šli, viděli...). Tam se píše měkké -i také vždycky, jedině pokud by byl podmět rodu ženského nebo mužského neživotného, tehdy píšeme na konci tvrdé -y. (Ženy byly, šly, zpívaly...). ![]()
1x
Jak tak koukám na ty odpovědi, tak by většině češtinářů a češtinářek měli sebrat důchod za to, co nás naučili. ![]()
V prvním kroku je potřeba rozhodnout k jakému času se sloveso vztahuje.
Budoucí a přítomný čas
Pokud jde o čas přítomný a čas budoucí, pak píšeme vždycky měkké i. Budeme skákati. Dítě kadí, hovínko smrdí. ![]()
Minulý čas
Pokud jde o čas minulý, tak se musíme ještě rozhodnout, jestli se jedná o jednotné, nebo množné číslo.
Dále se určuje ještě rod, pokud je rod mužský, nepíše se ani i ani y, jde o takzvanou nulovou koncovku- Muž postával vedle.
V rodě ženském se píše na konci slova a – Petra hrála dost tvrdě.
No a v rodě středním se jako koncovka v minulém čase píše o – Celé město truchlilo.
V množném čísle má ženský rod vždy tvrdou koncovku: Ženy na nic nečekaly a utíkaly pryč z toho místa.
Rod střední končí koncovkou a: Města utichla.
V mužském rodě je nejdříve potřeba zjistit, jestli jde o životný nebo neživotný tvar. U neživotného tvaru píšeme vždy y a u životného i.
Měkké i píšeme i tam, kde jde o několikanásobný podmět a je v něm alespoň jeden podmět mužského rodu životného. V ostatních případech píšeme tvrdé y.
Tak znovu a pomaleji ...
V prvním kroku je potřeba rozhodnout k jakému času se sloveso vztahuje.
Budoucí a přítomný čas
Pokud jde o čas přítomný a čas budoucí, pak píšeme vždycky měkké i.
Budeme skákati. Dítě kadí, hovínko smrdí.
@ivzez
Dítěti stačí vysvětlení, že v přítomném a budoucím času se vždy píše měkké i. Je nesmysl mu v tom dělat zmatek a tahat do toho vyjmenovaná slova, která s tím nemají nic společného. Navíc za rok za vámi přijde, že plácáte hlouposti.
Informace o minulém času byla doplňující jako osvěžení znalostí ty dospělé, kteří jsou schopni zcela vážně tvrdit, že to nepatří mezi vyjmenovaná slova. A mezi ně patříte i vy ... sorryjako ... ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.