Dobrý den, existuje nějaký způsob, jak předem určit, kolik molekul vody se naváže na molekulu nějaké soli? Vím, že někdy existuje více variant u jedné soli ale nikde jsem nenašel žádný způsob, jak určit nebo vypočítat možné konfigurace pro danou sůl aniž bych se díval do nějakého přehledu, kde je to napsané. Předpokládám, že se to dá určit získáním jednotlivých krystalohydrátů, jejich zvážením a změřením objemu a následným vypočítáním. Ale já myslím metodu, kdy bychom všechny možné konfigurace zjistili aniž bychom je měli fyzicky u sebe. Doufám, že jsem to napsal srozumitelně, jestli ne, tak se zeptejte. Děkuji
Popravdě nevím, doporučil bych u sebe mít nějaké tabulky. Všeobecně platí, že čím vyšší teplota, tím méně molekul vody navázaných. Správná tabulka by měla mít i rozsah teplot. Jinak je to o zapamatování
panpodhorsky
To s tou teplotou asi nebude úplně platit, protože některé soli mohou při stejných podmínkách existovat s různými počty molekul vody, stejně jako bezvodé. Je pravda, že zvýšením teploty se molekuly postupně odštěpují (pálení sádrovce na sádru), ale nemyslím si, že tohle by na to mělo vliv... Asi je jediná možnost tabulka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.