Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat pravděpodobnost

Od: ciky* odpovědí: 6 změna:

Jaká je pravděpodobnost, že při hodu 6 kostkami právě na třech padnou šestky?

Jak vyřeším co nejjednodušeji tento příklad?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ciky*
hodnocení

A co nejelegantněji

marenka*
hodnocení

0x
Pravděpodobnost

Pro jednotlivý hod je pravděpodobnost, že padne nějaká hodnota od 1 do 6 přesně 1/6. Pokud se hází dvěma kostkami, je pravděpodobnost součtu distribuovaná nepravidelně.

Součet
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Pravděpodobnost
1/36
2/36
3/36
4/36
5/36
6/36
5/36
4/36
3/36
2/36
1/36

doplněno 12.05.10 12:54:

Tak nevím, proč se mi tam udělala ta mezera, asi kvůli požadované eleganci :D

pt®

Pravděpodobnost a kombinatorika mně moc nebavila, ale lze dosadit do vzorce. PT /stařenka/ Mrkněte sem:

cs.wikipedia.org/...

doplněno 12.05.10 13:16:

Mařenko, musela bych zalovit do starých sešitů, třeba poradí další, kteří to mají zčerstva v hlavě. PT

marenka*

Pt *palec* já na ty vzorečky taky koukala a vůbec jsem to tam neuměla dosadit *hi*

hodnocení

0x

To chce kombinatoriku. Pravděpodobnost je poměr příznivých možností ke všem. Kolik je všech? Každá kostka má šest možností, celkem tedy 6^6.

A příznivých? Nejprve kolik je možností, že na třech konkrétních kostkách budou šestky a jinde ne: Ty tři konkrétní kostky mají možnost předepsanou, zbylé tři mají sice stále šest možností, ale jen pět je příznivých, tedy celkem 5^3. To je třeba vynásobit počtem možností, jak vybrat ty konkrétní tři kostky, což jsou kombinace tří prvků ze šesti, tedy 3 nad šesti (6!)/[(3!)*(3!)]. Vynásobím, vydělím a hotovo dvacet.

jirbar*

Už mně zbývá málo času takže se dostávám jen ke čtení. No a vidím malý překlep v úvodní úvaze. Těch všech možností bude nejspíš šest na třetí.

doplněno 12.05.10 18:30:

Sorry beru zpět. Já viděl 3 kostky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]