Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce nebo studia na nástavbu s maturitou?

Od: nickfighter* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer, rád bych se na vás zeptal?

Mám takové dilema,totiž absolvoval jsem výuční list na automechanika a pracuji na pozici prodejce elektroniky a co se tyče platů,tak je to průměr. Tady spíš mi jde o to,že nějakou dobu mi nebaví být prodejcem elektroniky a neplánuji dlouhodobé zaměstnání na samé pozici. Mám větší ambice, toužím karierní růst a rád bych pracoval prodejce počitačů,abych ze života dělal práci,to co mi bude nadále bavit a vzdělávat se. Mám totiž výuční list na automechanika,bohužel auta mi nebaví,nezvažuji o práci automobilovým průmyslem, nejsem nadaný autům. Uvažuji,že budu studovat na nástavbové denní studium na 2 roky obor: Podnikání .

Věřím,že dnešní době s výučním listem bez řemesla je velice obtížné dosáhnout na vyšší pozici.Dosažením na vyšší pozici jen dlouholetou zkušeností na praxi s autama,s vařením a tak nápodobně,co se tyká řemeslům.

Maturitu beru jako univerzálnost,lepší uplatnění v práci a větší rozhled v oboru. Neztratí se maturita,vždycky něčemu bude hodit do budoucnosti.

Spíš mi jde o ten papír,mít maturitu. Věřím,že teorie ze školy bude pro mě ve škole nevyužitá s dvouletou studii bez praxe.Ale zase musím uznávat,že s maturitou posunu dále s karierním růstem taky to tak nemusí být,jsou lidé kteří mají maturitu,ale mají špatné uplatnění a hlavně nezaměstnanosti tomu bývá.

Ted se vás zeptam,jaké máte názory?

Bud uspokojím s výučním listem v práci s průměrnou mzdou nebo budu dále studovat s maturitou na lepší uplatnění v práci?

Děkuji vám za pochopení.

S pozdravem Tomáš

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Máte-li chuť se vzdělávat, doplňte si maturitu. Jenom bych Vám doporučila jiný obor. Nástavby podnikání jsou zaměřeny na vyučené řemeslníky, kteří chtějí ve svém oboru podnikat, mají jim usnadnit začátky podnikání a umožnit si některé věci dělat sami (např. vedení účetnictví). Jestli Vás zajímají počítače (nebo jejich prodej), doporučila bych školu s IT zaměřením.

olin*
Dnes maturitu udělá 99% lidí, pokud mají skutečný zájem. Díky internetu lze najít i to, co v učebnici není. Zkus přejít na prodej PC+komponenty, kde mají zároveň i servis. To už je jen krok k opravám PC. Dnes opravy PC spočívají ve výměně celých desek, zdrojů apod. Jen výjimečně se něco "opravuje".
nickfighter*
hodnocení

hodnocení

0x

@nicjfighter - Uvažuji,že budu studovat na nástavbové denní studium na 2 roky obor: Podnikání .
Jednak vám takové studium bude spíš k ničemu, než k užitku, protože zvolený obor vám "univerzálnost,lepší uplatnění v práci a větší rozhled v oboru" pravděpodobně nepřinese - a zaměstnavatel se bude taky zajímat spíš o konkrétní znalosti v jeho činnosti, než "o ten papír".

Víte o počítačích tolik, abyste byl schopen zákazníkům zodpovědět dotazy, uměl poznat základní vady např. pro reklamaci atd? Umíte nějaký jazyk? Kdo vás bude ty dva roky živit?

PS - Netuším, co se dnes požaduje po maturantech - ale vaše čeština se mi zdá nedostačující.

nickfighter*
hodnocení

Ano,odvětví IT a počitačových komponentů rozumím,věnuji se pravidelně i od malička. Sestavuji počítače,co si vybírat vhodné komponenty na práci neboli herní atd,testuji komponenty,poznávám jaké závady dělá v počítači, je to můj koníček. Taky v práci na pozici prodejce elektroniky prodávám noteboky,občas řeším se zákazníky problémy s notebookem, bohužel stolní počítače se moc neprodávají v kamených obchodech. Jenom problém,že prodejce počítačů požadují maturitu. Začal jsem pracovat jako prodejce elektroniky,abych měl pracovní zkušenosti,co se tyče komunikaci se zákazniky, reklamaci, výdeje z eshopu a časem bych sháněl práci na pozici prodejce počítačů.

Chápu,že dnešní době maturitu bez praxe,se jen tak těžko shání nějakou dobrou práci.

Co se tyče,kdo mě bude živit 2 roky,tak to mám zajištěný.

Uznávám,že s češtinou budu mít problémy,jsem cizinec.

Bohužel na IT školy je velice dlouhé neplánuji,je to na 4 roky studii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]