Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Latina jako volitelný předmět?

Od: yaq999 odpovědí: 5 změna:

Chci se vás zeptat jestli je ltina těžký jazyk. Chodím na gymnázium a chtěl bych si ji dát jako volitelný předmět. Na jakých vysokých školách se dá využít. Ještě přemýšlím o semináři z angličtiny, ale bojím se, že se tam budu jen drtit slovíčka. Děkuji všem za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Práva, medicina, klasická filologie; historické vědy. (Hluboce vzdělaný teolog by měl krom latiny znát řečtinu, aramejštinu a hebrejštinu.) Jinak. lehký jazyk to není, ale je hluboce logický.

pu®
hodnocení

1x

Já bych neváhala ani na okamžik. Latina je sice obtížná, ale má velice přesný a logický systém. Sama jsem na gymplu na seminář chodila a nemůžu si to dodnes vynachválit. Použití latiny "per se" je samozřejmě minimální, ale její základ se hodí snad v každém předmětu, který budete studovat - nehledě na to, že sama angliština má hromadu slov převzatých (různými oklikami) právě z latiny. A i v češtině máme takových slov hromadu. Latináři navíc vědí, že na seminář z Vás neudělají zaryté latiníky, a tak se snažívají doplnit výuku různými zajímavostmi, bájemi...pro všeobecný rozhled jednoznačně doporučuji. Pokud navíc máte dojem, že seminář z AJ bude drcení se slovíček, nemáte co řešit. Vězte, latina se Vám bude v životě hodit i tam, kde to budete nejméně čekat. Tak s chutí do toho! *hej*

doplněno 13.05.10 11:16:

Ad výslovnost souhlasím s Kartagincem *palec* Latina je v podstatě ve výslovnosti stejná jako čeština - co vidíte, to čtete. Jediné malinko matoucí jsou třeba nápisy na domech - co vypadá jako V, čte se jako /u/, ale to v učebnici nepotkáte. Učitel Vám vysvětlí, proč tomu tak je (mám za to, že jiný znak neměli, ale už nevím jistě).

lidus*
hodnocení

0x

Latina je jazyk velmi těžký a jeho využití dnes není téměř žádné, pokud tedy neechcete studovat teologickou fakultu.

yaq999
hodnocení

Ještě jednu otázku bych měl, jak je na tom latina s výslovností. Je těžší než angličtina? Já totiž u některých anglických slov docela tápu. Díky.

Ti určitě není, výslovnost latiny je více méně fonetická. (Ono vloastně originální výslovnost nikdo nezná, takže se současná výslovnost trochu přizpůsobuje jazyku mluvčího. Samozřejmě ne trocky, ale těžká není.)

doplněno 13.05.10 10:00:

Oprava: ne otrocky (trockista nejsem).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]