Nejste přihlášen/a.
Chci se vás zeptat jestli je ltina těžký jazyk. Chodím na gymnázium a chtěl bych si ji dát jako volitelný předmět. Na jakých vysokých školách se dá využít. Ještě přemýšlím o semináři z angličtiny, ale bojím se, že se tam budu jen drtit slovíčka. Děkuji všem za odpovědi.
Já bych neváhala ani na okamžik. Latina je sice obtížná, ale má velice přesný a logický systém. Sama jsem na gymplu na seminář chodila a nemůžu si to dodnes vynachválit. Použití latiny "per se" je samozřejmě minimální, ale její základ se hodí snad v každém předmětu, který budete studovat - nehledě na to, že sama angliština má hromadu slov převzatých (různými oklikami) právě z latiny. A i v češtině máme takových slov hromadu. Latináři navíc vědí, že na seminář z Vás neudělají zaryté latiníky, a tak se snažívají doplnit výuku různými zajímavostmi, bájemi...pro všeobecný rozhled jednoznačně doporučuji. Pokud navíc máte dojem, že seminář z AJ bude drcení se slovíček, nemáte co řešit. Vězte, latina se Vám bude v životě hodit i tam, kde to budete nejméně čekat. Tak s chutí do toho!
Ad výslovnost souhlasím s Kartagincem Latina je v podstatě ve výslovnosti stejná jako čeština - co vidíte, to čtete. Jediné malinko matoucí jsou třeba nápisy na domech - co vypadá jako V, čte se jako /u/, ale to v učebnici nepotkáte. Učitel Vám vysvětlí, proč tomu tak je (mám za to, že jiný znak neměli, ale už nevím jistě).
Ještě jednu otázku bych měl, jak je na tom latina s výslovností. Je těžší než angličtina? Já totiž u některých anglických slov docela tápu. Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.