Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Redoxní Rovnice & Chemické Výpočty

Od: nivoriana odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
jsem na víceletém, první ročník a mám Chemii nově, takže s ní bojuji.
Potřebovala bych pomoci, když počítám redoxní rovnice, tak mi mnohdy vyjde více oxidujících se a redukujících se prvků. Je to možné? Obecně mi příklady moc nevycházejí.
Nebo chemické výpočty.
"Kolik gramů vody reaguje s 50 gramy draslíku?"
Jak se to počítá, nebo proč je draslík v rovnici dvakrát?
Děkuji všem za jakoukoliv pomoc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Reakce draslíku s vodou: K + H2O = KOH + H. Protože vodík se však v jednoatomové formě nevyskytuje, ale okamžitě vzniká vodík H2, musíme zdvojnásobit počet reaktantů. Dvouatomové molekuly tvoří všechny plyny, vyjma vzácných z 8. skupiny. Ostatní výpočet závisí na znalosti molárního množství a zopakuj si, co je to mol. Pak už je to prostá aritmetika.

hodnocení

0x

Nejprve ta druhá část: Ta rovnice by byla K + H2O = KOH + H; problém je, že vodík tvoří dvouatomové molekuly H2, potřebujeme tedy, aby vznikly 2 atomy vodíku H. Proto rovnici rozšíříme 2:
2K + 2H2O = 2KOH + H2 .
K těm redoxním rovnicím: Musíš si uvědomit, co je oxidace a co redukce. Oxidací se zvyšeje oxidační číslo prvku, redukcí se oxidační číslo snižuje. V podstatě jde o předávku elektronů. To nejlépe popisují polorovnice. Tak na příklad sulfan reaguje s SO2 a vzniká síra. Síra má v sulfanu ox. č. -II, v SO2 IV a síra samotná má ox.č. 0. polorovnice budou:
S(-II) = S(0) + 2e pro oxidaci a S(IV) + 4e = S(0) ; Nejmenší společný násobek je 4, takže se vymění 4 elektrony. A protože síra jedné molekuly sulfanu předá dva elektrony, musí být ty sulfany 2: 2H2S + SO2 = 3S + 2H2O.
Zkus is to několikrát přečíst a případně si můžeme ukzat další příklady.

nivoriana
hodnocení

0x
Přišly by vhod. :)

Třeba manganan draselný ve zředěných, nepříliš alkalických roztocích disproporcionuje na manganistan a oxid manganičitý:
Mn(VI) = Mn(VII) + e; Mn(VI) + 2e = Mn/IV)
3K2MnO4 + 2H2O = 2KMnO4 + MnO2 + 4KOH nebo rozpouštění Cu ve zředěné chladné HNO3, kdy se HNO3 redukuje na oxid dusnatý NO a měď se rozpouští na Cu(NO3)2
Cu(0) = Cu(2+) + 2e; N(V) + 3e = N(II); 3 atomy Cu se budou oxidovat. Na vytvoření soli budou potřebovat 6 molekul HNO3. Dalši 2 molekuly HNO3 se budou redukovat na 2 molekuly NO:

3Cu + 8HNO3 = 3Cu(NO3)2 + 2NO + 8H2O

Stačí, nebo další?

nivoriana
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma chemické výpočty

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]