Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Běžně se vyskytující benzen

Od: lucienne odpovědí: 10 změna:

Nevíte v jakých "chemikáliích", které běžně používáme se vyskytuje benzen? Je mi jasné, že je ho nějaké množství např v benzínu, ale prý docela malé. Existují nějaké kosmetické přípravky, běžné čistící přípravky, a tak, ve kterých se vyskytuje benzen?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, benzen se používá jako rozpouštědlo, ale určité jeho množství obsahuje např. i cigaretový kouř (a cigarety kouříme běžně). Zdravím!

doplněno 08.05.18 11:00:

bezpecnostpotravin.cz/...

lucienne
hodnocení

Děkuji.

Myslíte, že i nějaké potraviny obsahují benzen?

kepler*
hodnocení

2x

V benzínu je až 5 % benzenu, methylbenzenu (toluenu) 35 %. Je toxický a má karcinogenní vlastnosti. Z tohoto důvodu se už nepoužívá ani jako rozpouštědlo. V potravinách, čisticích přípravcích s výjimkou technického benzínu, ani kosmetických výrobcích se určitě nevyskytuje.

jabraka*
hodnocení

2x

Abychom si to ujasnili,automobilový benzin je vyroben z ropy destilací a zpočátku obsahuje pouze smes parafinických(alifatických) uhlovodíků.Takto vyrobený benzin tedy neobsahuje žádné aromatické uhlovodíky jako benzen a toluen.Někteří výrobci zvyšují oktanové číslo právě přídavkem aromat,Pak můžeme ve výfukových plynech obzvláště sporťáků najít i toluen,či benzen.Benzen a toluen lze najít v rozpouštědlech,zejména pro lepidla.(Chemopren)

JABRAKA

kepler*

Podle původu ropy, může být podíl aromátů až 3%, v benzínové frakci je pak ještě podstatně vyšší

petroleum.cz/...

alfi

no, co se asi před 30ti lety opravdu prokázala karcinogenestnost benzenu,, tak se v tehdejším ČSSR přestal v komerčních výrobcích používat, a dost se to kontrolovalo, např. Alkaprén změnil název na Chemoprén, ale jak to bylo v průmyslové zóně se už nikdo nedozví, je fakt, že benzen byl jen odpadní produkt při jiných výrobních procesech, který se tehdá dal nějak nějak využít - záměrně, čili systémově se asi nikdy nevyráběl, ale fakt to nevím... Co se týče pohoných hmot-paliva, tak nevím, že by se tam benzen (jo víte vůbec tady někdo, jak vypadá jeho cyklický řetězec? , než si to vygůglíte?) přidával, navíc "oct" špatně. S touláčem a xylenem je to "jiná" , jezdím na tuto směs (dnes to prozradím, pač když to někdo naleje do dnešní sračky, tak mu to to za 10min vyteče dírou na silnici, ale před časem to byla info odemě za desítku)už přes 30let, a s dnes už (od mladickejch let- nalej totam a jezdi...) jsem "trochu" postoupil, motory své upravil, poznal jaký výkon se z toho dá vytáhnout, a co potřeba upravit - nejen bohužel- pro mlaďásky- softwarově... Je potřeba na tom zamakat.

Ale k to benzenu, asi se (doufám) nikde u nás záměrně nevyrábí, a jako odpadní produkt se může v promiliovém množství asi objevit, ať je to co je to. Kde se najde benzen - jde o kokotailový bar či čerpací stanici phm, je možnné zavolat ČOI , ale docela bych se divil,kdyby měli patřičné přístroje... Alfi.

kepler*

Benzén v kvalitě pro syntézy je jedním ze stěžejním produktů DEZY (dělal jsem tam 20 let technologa). Výchozí surovinou je ovšem benzol z koksáren, kde je ho až 70 %. Pak se ještě destiluje z ropy, ale v méně vyznamném množství. O přídavku těchle aromátů, co se vejdou do destilační křivky benzínu mi povídej. S trochou nadsázky jsem i ze stodvacítky udělal raketu, nebo se vešel do spotřeby 5l/100. *frajer*

alfi

Hmmm, tak benzen se ještě vyrábí... ani jsem netušil, že ještě dnes někde jedou koksárny a že se s jejich kychťákama vůbec ještě někdo zabejvá - krom Zelenejch, jasně. A to do Dezy už "pár" let jezdím pro pár barýlků Téčka a Xylka (ale to prej musej objednat odjinud-no mě fuk) , ale na benzen jsem se tam nikdy neptal - k čomu..., ale ani po dvoře v areálu jsem neviděl nikdy barely s patřičnou nálepkou. Hele, já ani nevím, k čemu by se dneska průmyslově využíval, tuším, že jeho možná karcino-schopnost ho poslala do hrobu... Jinak velice dobře vím, že se kdysi používal v ternární směsi v lihovarech, pak od části odloučené v dekantéru - jaksi-taxi, - a pak tekla pálenka !

barbakan*
hodnocení

0x

No nevím jak dnes, ale dříve se benzen používal jako konzervant v hořčici.

jabraka*

Benzen ne,ale kyselina benzoová.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]