Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to vypočítat?

Od: bublinka22* odpovědí: 5 změna:

Ahoj.Poprosila bych vás, abyste mi pomohli s jednou úlohou. Neprosím výsledek, ale jak se mám dopracovat k výsledku.Všem velice děkuji.

V těle dospělého člověka je přibližně 5l krve.Jednomu dárci krve se odebere při jednom odběru 0,25 krve.K jisté náročné operaci musí být připraveno 6l vhodné krve a nárokům na její složení vyhoví krev jen od pětiny dárců.Kolik dárců musí nabídnout svou krev, aby byl zachráněn život jednoh člověka?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zajímalo by mne, kam autoři takových příkladů na ty nápady chodí. Transfúzní stanice mají seznamy dárců, v nichž jsou uvedeny i krevní skupiny. Tzn., že by pozvala o pár dárců (jakési záložníky pro případ, že by někdo z dalších pozvaných nemohl) víc, než by bylo skutečně potřeba. A nějakou zálohu (spotřebu krve při operaci nelze naplánovat úplně přesně...

dominikbnp*
Hlavně to, že v populaci je pětina dárců vhodných, neznamená, že z 120 lidí jich bude 20. :-D
olin*
..budou hledat v zahraničí..

bublinka22*
hodnocení

Už jsem se domyslela. výsledek 120

olin*
Šikulka, vyšlo mi stejně. 6:0,25(počet nutných lidí se stejnou krev. sk. 24) x 5 (každý pátý bude se stejnou schodnou krevní skupinou)=120 všech zúčastněných dárců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]